De ce păsările nu se electrocutează pe firele electrice de înaltă tensiune?

De ce păsările nu se electrocutează pe firele electrice de înaltă tensiune?

Publicat de Tudor Mihalache pe 25 July 2022 in CuriozitățiStiinta

În acest caz, prin pasăre trece un curent foarte mic, care este complet neutralizat de rezistența corpului animalului. Prin urmare, în acest caz, animalul nu va suferi deloc. Dar numai în acest caz. Dacă animalul, așezat pe o linie electrică, atinge accidental un alt obiect cu un potențial mai mic sau mai mare, sau chiar două fire în același timp, atunci un curent cu o tensiune letală va trece prin animal. Deși astfel de cazuri sunt foarte rare, deoarece multe linii electrice sunt echipate cu izolație la atașarea firului la stâlp.

Electromagnetismul la păsări

Păsările au o sensibilitate foarte interesantă la câmpurile electromagnetice. Deoarece, conform legii Biot-Savart-Laplace, un câmp magnetic ia naștere în jurul oricărui conductor prin care trece curentul, păsările simt acest câmp. Prin urmare, acestea aleg un loc cu o inducție mai mică a câmpului magnetic și, prin urmare, cu o tensiune mai mică.

Iar pe firele electrice de înaltă tensiune, unde tensiunea ajunge la mai mult de 350 de mii de volți, se poate spune că, câmpul magnetic le face să evite și nu se așează acolo.

În concluzie, putem spune că păsările nu sunt electrocutate de curent pe firele electrice din cauza faptului că între picioare, când stau pe conductor, există o diferență de potențial foarte mică, adică o cantitate foarte mică de curent. În consecință, un curent foarte mic trece prin corpul păsării, iar rezistența corpului neutralizează în general chiar și acest curent mic.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache