7 motive pentru care mulți oameni nu își vor găsi niciodată sinele și vor rătăci prin lume

7 motive pentru care mulți oameni nu își vor găsi niciodată sinele și vor rătăci prin lume

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 April 2024 in De SufletDezvoltare PersonalaÎnțelepciuneLecții de viațăPersonalitatePsihologieSpiritualitate

Desigur, lista de obstacole pe care am propus-o nu se aplică doar la „căutarea de sine”, ci și aproape tuturor stărilor psihologice de incertitudine, imaturitate, imperfecțiune.

Toți avem viciile și defectele noastre, particularități și „catastrofe” interne. Multe trăsături de caracter, convingeri și particularități ale gândirii devin un obstacol în calea atingerii armoniei sufletești și a integrității. Aceste caracteristici și vicii sunt subiectul acestui articol.

1. Frica de schimbare = frica de nou și de necunoscut. Mulți oameni se tem de schimbări pentru că acestea pot duce la necunoscut. „Căutarea de sine” sau procesul de auto-cunoaștere implică întotdeauna întâlnirea cu necunoscutul. Dacă o persoană are o frică puternică de nou și necunoscut, aceasta creează obstacole imposibil de trecut pentru a se scufunda în adâncurile propriului Suflet. Da, ne temem de necunoscut, mai ales de cel din interiorul nostru.

2. Infantilismul, maturitatea psihologică insuficientă, în principiu, nu presupune aspirații pozitive către progresul personal, îmbunătățirea de sine etc. Cel mult, doar imitația „creșterii spirituale”. Dar imitația rămâne imitație, totul este nereal, totul este ca o joacă. Infantilismul presupune o poziție pasivă în viață, în care persoana trăiește inconștient în așteptarea bunătăților de la altcineva.

Mulți „copii mentali”, după observațiile mele, își caută sinele, dar nu au o șansă reală de a se găsi pe sine, atâta timp cât imaturitatea rămâne parte din Sufletul lor.

3. Frica de a face greșeli: Mulți oameni se tem să facă greșeli, pentru că în setările lor inconștiente, greșelile sunt întotdeauna urmate de acuzații și pedepse. Iar fricile infantile de vină și pedeapsă îi împiedică să facă chiar și pași mici pe drumul realizării de sine.

4. Lipsa interesului pentru auto-cunoaștere. Din păcate, pentru mulți oameni, ceea ce se întâmplă în plan extern este mai interesant decât lumea lor interioară. Ei privesc mai mult „în afară”, decât în propria lor lume misterioasă. Ignorarea vieții interioare creează un obstacol serios pentru auto-realizare și pentru realizarea nivelurilor profunde ale Sufletului.

5. Evitarea responsabilității ca un aspect al atitudinii infantile și pasive față de viață. Dacă o persoană nu este pregătită să își asume responsabilitatea pentru propria viață și deciziile sale, auto-cunoașterea și dezvăluirea propriului „Eu” sunt blocate de o mare „cortină de fier”.

6. Frica de a pierde relațiile și legăturile. Mulți oameni se tem de schimbări pentru că se tem să nu-și piardă legăturile și relațiile cu oamenii apropiați. Dependența emoțională de cei din jur provoacă frica de orice schimbare minoră de sine. Acesta nu este cel mai puternic obstacol în calea auto-perfecționării, și totuși, dependența de acceptarea și opinia celor din jur îi menține pe mulți în limitele restricțiilor.

7. O apărare psihologică rigidă nu permite persoanei să-și recunoască greșelile, slăbiciunile și viciile. Astfel de oameni stau mulți ani, și chiar toată viața, în propriul lor „buncăr” întunecat și sumbru cu pereți groși, protejându-se de toate vânturile libertății și noutății. Cu cât intelectul este mai scăzut, cu cât programele negative și rigiditatea (încăpățânarea) gândirii sunt mai puternice, cu atât sunt mai mici șansele ca persoana să-și găsească adevăratul „Eu”.

Problema principală în depășirea obstacolelor interne în calea realizării Sufletului este de a vedea, de a recunoaște și de a accepta chiar și faptul că există un blocaj în interior. Dacă ați realizat că în voi există ceva care vă împiedică să vă găsiți pe voi înșivă, considerați că jumătate din treabă este făcută.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!