De ce păsările nu se electrocutează pe firele electrice de înaltă tensiune?

De ce păsările nu se electrocutează pe firele electrice de înaltă tensiune?

Publicat de Tudor Mihalache pe 25 July 2022 in CuriozitățiStiinta

Toată lumea a observat că păsările stau adesea pe firele electrice și, în același timp, nu sunt electrocutate. Chiar și pe firele electrice de înaltă tensiune, unde trece un curent cu o tensiune de sute de mii de volți, păsările pot sta uneori fără probleme. Dar de ce nu le afectează curentul?

Întrebarea este atât de simplă încât chiar și un școlar o poate explica. Dar, în același timp, mulți oameni încă nu înțeleg natura curentului și conceptul de tensiune sau rezistență. Pe orice linie de transmisie a energiei (fire electrice), firele sunt întinse fără aproape nicio izolație. Un curent alternativ mai mic de 0,1 A la o tensiune de 40 V poate fi suficient pentru ca o pasăre să fie electrocutată.

Prin urmare, vi se poate părea că 220 V este mai mult decât suficient pentru a electrocuta o pasăre care stă pe un fir electric. Iar pe firele electrice de înaltă tensiune, tensiunea este de sute de ori mai mare.

Tensiune și rezistență

Să începem cu noțiunea de tensiune. Tensiunea este diferența de potențial dintre două puncte ale unui conductor. Mai simplu spus, dacă la un anumit punct numărul de particule încărcate este mai mic decât în ​​alt punct al conductorului, atunci purtătorii de sarcină de la un potențial mai mare sunt direcționați către unul mai mic. Diferența de potențial dintre aceste puncte se numește tensiune.

Tensiunea depinde în primul rând de distanță. Dacă un curent trece printr-un conductor, cu cât cele două puncte sunt mai îndepărtate unul de celălalt, cu atât tensiunea dintre ele este mai mare. În acest sens se află răspunsul la întrebarea de mai sus.

Deci de ce se întâmplă asta?

Dacă o pasăre zboară lângă liniile electrice, atunci nu se întâmplă nimic groaznic, deoarece aerul dintre pasăre și fire este un dielectric. Dar când pasărea se așează cu picioarele pe un fir, atunci pasărea însăși devine conductor și curentul trece prin ea.

Deoarece distanța dintre picioarele ei este de doar câțiva centimetri, există foarte puțină tensiune acolo. Chiar dacă un curent de câteva sute de mii de volți trece prin linia electrică, acesta va fi neglijabil între picioarele unui animal.

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache