Emoțiile suprimate se transmit ereditar?

Emoțiile suprimate se transmit ereditar?

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 April 2024 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSpiritualitate

Există multe boli care apar pe baza stresului – mecanismul lor de declanșare sunt emoțiile suprimate. Stresul forțează organismul să reacționeze, însă dacă emoțiile sunt suprimate, apar spasme și organele suferă, sunt afectate tensiunea arterială și metabolismul. În general, “toate bolile sunt declanșate de nervi și stres”, așa că ACORDAȚI-LE ATENȚIE!

Chiar și medicina oficială recunoaște cel puțin șapte boli psihosomatice:

  • Hipertensiunea.
  • Ulcerul peptic al stomacului și duodenului.
  • Bolile inflamatorii intestinale.
  • Neurodermatita (dermatita atopică).
  • Astmul bronșic.
  • Tireotoxicoza (hiperfuncția glandei tiroide).
  • Artrita reumatoidă.

Însă psihologii și psihiatrii observă o legătură mult mai largă a bolilor fizice cu psihicul. Prin urmare, tratamentul este mai eficient când la tratamentul medical se adaugă lucrul cu psihicul.

Există chiar și opinia că multe boli ereditare sunt rezultatul emoțiilor neexperimentate ale strămoșilor. Fie că acestea sunt “înscrise” în genotip, fie în câmpurile energetico-informative ale familiei și neamului. Aceste sentimente se numesc SENTIMENTE MOȘTENITE (conform lui Bert Hellinger).

Sentimentele Moștenite – Ce Sunt Acestea? Le-ați Experimentat Vreodată?

Acestea sunt sentimentele blocate ale strămoșilor, pe care nu au putut să le exprime din anumite motive.

De exemplu, în timpul războiului, străbunica, încă adolescentă, merge prin pădure, vede brusc o scenă teribilă, se blochează, dar nu țipă de frică, nu fuge, poate nici nu spune nimănui despre ce a văzut, pentru că este periculos, sau conștiința a șters, a reprimat amintirea. Apoi, strănepoata ei experimentează atacuri de panică, în pădure i se face insuportabil de frică.

Neurologii o trimit să urmeze psihoterapie, deoarece stările de panică pot fi doar temporar ajustate cu medicamente, și este necesar să se abordeze psihicul. (Toate exemplele din articol sunt din experiența cu pacienții de la cabinet).

Sentimentele moștenite sunt stocate în sistemul familial ca într-o bancă de date și tind să se manifeste în generațiile următoare. Oamenii nu își dau seama de natura acestor sentimente, le percep ca fiind propriile lor frici, temeri.

Sentimentele moștenite se manifestă “obsesiv”. Ele sunt puternice, spontane. Deși își dă seama că reacția sa este inadecvată și că trebuie să acționeze diferit, o persoană nu va reuși să se controleze. Aceste sentimente pur și simplu “o consumă”, fără a le putea controla. Poate fi o pasiune obsesivă – îndrăgostirea de o persoană de care în mod normal ar fi ciudat să te îndrăgostești, o gelozie sălbatică și incontrolabilă, frici obsesive, sau o vină persistentă fără un motiv clar.

Exemplu: O femeie se teme de infidelitate, deși în cei câțiva ani de căsătorie soțul ei nu a înșelat-o niciodată și nici nu i-a dat motive din care să creadă asta. Nici înainte de căsătorie nu a avut experiențe de trădare cu bărbați. Mama și tata ei trăiesc în armonie, și nu au avut discuții pe acest subiect.

Prin gelozie, aceasta se epuizează atât pe ea cât și pe soț, dar nu poate să se controleze. Cu timpul, începe să sufere de tulburări gastrointestinale. Ale cui sentimente le trăiește? Ale bunicilor, străbunicilor, sau din generații și mai îndepărtate? Foarte posibil. Dacă s-ar găsi sursa acestor sentimente, obsesia ar înceta. Poate fi util să întrebe rudele, poate descoperă un secret? Sau să participe la o sesiune de terapie (sau alt tip de terapie la nivel profund).

În orice caz, este important pentru toată lumea să își recunoască emoțiile suprimate și să învețe să le exprime. Să le exprime astfel încât să nu încalce legile sau relațiile cu alții.

CE SĂ FACI DACĂ EȘTI COPLEȘIT DE EMOȚII?

Aleargă. Mișcă-te activ. Fă sport. Dansează. Cântă. Strigă în pădure sau pe câmp. Plângi. Desenează. Joacă-te pe scenă. Vorbește cu prietenii. Consultă un psiholog/psihoterapeut calificat. Și cel mai important – exprimă-te! Mânia, tristețea, frica – toate sunt valide, dar trebuie exprimate astfel încât să nu îi rănești pe ceilalți.

Cu toate acestea, dacă aceste emoții nu sunt provocate de ceva concret, ci se referă la “sentimentele moștenite”, ar fi bine să începi imediat lucrul psihologic.

Sănătate pentru tine și cei dragi!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!