Imaginea creștină a lumii este de neconceput fără ideea celor șapte păcate. Potrivit dogmelor bisericii, omul trebuie să trăiască după voia lui Dumnezeu. Dacă omul cedează, se scufundă în viciu și încalcă poruncile, atunci comite păcatul. Păcatele pot fi mărturisite fie în timpul vieții, fie după ce ajunge în lumea de dincolo.
Puțini oameni din ziua de azi mai iau în serios dogmele religioase. Știința a devenit noua religie pentru cei care gândesc materialist. S-a schimbat și evaluarea propriului comportament de către oameni.
Nu ne mai gândim la păcate și s-a schimbat și conceptul de virtute. Cele șapte vicii principale ale trecutului, care includ mândria, lăcomia, furia, invidia, adulterul, înfruptarea și descurajarea, sunt reinterpretate în noile realități.
Dar chiar și astăzi, oamenii îndepărtați de religie se consideră fie păcătoși, fie drepți. Conceptul de păcat nu a dispărut încă de tot, ci s-a schimbat sub influența epocii noastre.
Dacă trăim corect sau greșit nu mai este decis astăzi de biserică, ci de cultură, mass-media, bloggeri, modă, numeroși experți, psihologi etc. Iată care sunt ,,păcatele” lumii moderne:
1: Vânzarea de iluzii
Este dificil să vinzi ideea unei vieți frumoase și fericite spunând adevărul. Nu contează ce vinzi, ci cum ai “împachetat“. Așadar, mulți oameni au ajuns să facă bani creând iluzii, mai precis, ei îți vor promite ,,marea cu sarea” doar ca să cumperi ceva de la ei.
Uneori mă uimesc atunci când văd câți oameni sunt dispuși să plătească pentru promisiunea unui succes rapid, pentru rețeta fericirii, și chiar și pentru niște diete sau exerciții fizice pe care poți să le găsești gratuit pe internet.
Acești oameni vând vise, emoții, motivație. Iar dacă nu ați reușit să le urmați exemplul și să deveniți bogați și fericiți, atunci ei spun că sunteți vinovați pentru că “Nu ați încercat suficient de mult”.
2. Ascunderea sentimentelor
Oamenilor din ziua de azi le este foarte dificil să conștientizeze propriile lor sentimente și să le explice prin cuvinte. Psihoterapeuții chiar au tabele cu emoții, care descriu trăirile umane de bază. În lumea modernă totul este făcut mai simplu: sentimentele sunt împărțite în bune și rele, plăcute și neplăcute, de parcă în această lume există doar alb și negru.
Complexitatea trăirilor emoționale umane este în plan secund. Pentru că pentru a conștientiza plinătatea sentimentelor proprii, pentru a învăța cum să le gestionezi, trebuie să te asculți pe tine însuți.
În plus, mulți oameni percep sentimentele ca pe o povară, așa că încearcă să le evite. Le-a fost indusă ideea că sentimentele negative te împiedică să mergi cu capul sus, că sunt grele și insuportabile.
Oamenii nu mai discută despre emoțiile negative: tristețea, durerea, melancolia și apatia, pentru că nu se potrivesc cu fericirea dorită și promovată pe scară largă.
3. Lipsa socializării dintre oameni
În zilele noastre, majoritatea oamenilor, dar mai ales a tinerilor, stau numai cu ochii în telefon. Acești oameni nici măcar nu știu ce se întâmplă în jurul lor, dar nici nu vor să afle.
Pe vremuri, oamenii (chiar dacă erau străini) intrau în vorbă peste tot: fie ca erau la magazin, în autobuz, la locul de muncă sau la plimbare. Unde a dispărut acea socializare față în față? Acum toată socializarea s-a mutat în mediul online.
4. Auto-critica
Auto-critica este o practică care îți poate scădea foarte mult stima de sine, iar odată cu asta, va scădea și calitatea vieții de zi cu zi. Niciodată nu vom putea fi fericiți dacă stăm să punem accent pe toate defectele noastre.
Trebuie să ne schimbăm perspectiva asupra vieții și să începem să punem accent pe aspectele pozitive. Încercați să apreciați mai mult calitățile voastre și încercați să zâmbiți mai mult. Faceți aceste lucruri și veți vedea cât de mult se va îmbunătăți viața voastră.