Icoane, cărți și cruciulițe găsite: ce să facem cu ele?

Icoane, cărți și cruciulițe găsite: ce să facem cu ele?

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 April 2024 in CredințăSfaturi

Întrebare:  “Ce să fac cu o icoană găsită?” Răspunde preotul: Se întâmplă ca uneori găsim icoane sau cruciulițe în cele mai neașteptate locuri. Au fost cazuri când cineva săpa în grădină și a găsit o cruciuliță. Sau s-a urcat în pod la o casă veche și a găsit icoane.

Un caz recent a fost următorul:

Un enoriaș mi-a povestit o întâmplare. Mergea să arunce gunoiul, și acolo a văzut un pachet care avea în el icoane. Le-a luat și mi le-a arătat. Erau, trebuie să spun, de foarte bună calitate. Se pare că cineva nu a vrut să le arunce la gunoi (dar probabil, s-a temut să le pună în gunoi), și le-a pus lângă pubele.

Cine știe? Poate că cineva s-a decis să se mute și să scape de lucrurile care nu îi mai sunt necesare, sau poate că o bătrânică a murit, și ea avea un mare de icoane, iar tinerii care au moștenit apartamentul nu sunt religioși.

Ce să facem cu astfel de descoperiri?

1. Cruciulițe. Dacă este o cruciuliță din familia noastră, pe care am găsit-o sau ni s-a oferit în vreun mod, o putem păstra și purta. Dacă am găsit-o într-un loc, poate, nepotrivit, o putem duce la preot, să cerem să fie sfințită. Sau, în caz extrem, o stropim noi cu aghiazmă și apoi putem să o folosim conform scopului său. Este un simbol al credinței noastre în Iisus Hristos.

2. Icoane. Acestea se uzează uneori. Se întâmplă să-și piardă culoarea. Altfel stă treaba cu icoanele de la fabrici sau de la producători specializați. Acolo, vopseaua este rezistentă și calitatea este mult mai bună. Dar când nu existau astfel de producători, oamenii decupau icoane din reviste și calendare. Apoi le puneau într-o ramă cu sticlă, iar acestea se decolorau în timp.

3. Cărți ortodoxe, publicații. De exemplu, se întâmplă ca cineva să poarte un molitfelnic în buzunar. Acesta, desigur, se uzează destul de repede fiind purtat zilnic.

Acest obiect poate fi adus la biserică și dat preotului, sau celui care slujește la biserică, și să ceri să fie ars. La unele biserici există un loc sfințit, unde sunt arse obiectele sfinte care s-au uzat. Când o icoană este foarte uzată, dacă nu poate fi restaurată, atunci trebuie să fie arsă, nu aruncată la gunoi sau pusă în locuri nepotrivite.

A doua viață pentru icoane, cărți și cruciulițe

Dacă obiectul este de bună calitate și în stare excelentă, și nu este necesar să fie ars, atunci poate fi dus la spitale, biblioteci sau oferite altor persoane. Poți aduce la biserică cărțile ortodoxe de care nu mai ai nevoie, acesta le poate oferi altor persoane sau chiar să facă o mică bibliotecă de unde oamenii să ia și să aducă cărți.

Astfel acele cărți, care stau degeaba pe rafturile tale, vor fi de ajutor altor persoane. Sau icoane, care nu îți mai sunt necesare, nu mai ai loc unde să le pui, de asemenea pot fi de folos altor persoane.

În Biserica Ortodoxă sunt multe sărbători în care se comemorează sfinții. Și este foarte plăcut, când vii în ziua de pomenire a Sfântului în biserică și vezi icoana lui. Așa că, dacă ai o icoană acasă pe care o ții în dulap, poți să o duci la Biserică.

De altfel, cruciulițele de asemenea pot fi donate bisericii. Atunci când se face o slujbă, părintele dacă consideră de cuviință, poate oferi aceste cruciulițe persoanelor care au nevoie.

Astfel, icoanele, literatura religioasă și cruciulițele pot primi o a doua viață. Deci, nu ezita să le oferi o șansă nouă obiectelor tale sacre (adesea deja neutilizate de tine). Astfel, ele cu siguranță vor aduce beneficii și altor oameni.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!