Nu munca te va face bogat, ci aceste 5 lucruri

Nu munca te va face bogat, ci aceste 5 lucruri

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 April 2024 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitateSfaturi

Ce înseamnă afirmația ,,munca nu ne face bogați”?

Desigur, pentru a deveni bogați, va trebui să muncești mult, și cu cât muncești mai mult, cu atât crește șansa de a-ți atinge scopurile. Cum spunea bunicul meu: “Nu e nimic rău în a lucra pentru altcineva timp de 8 ore pe zi. Lucrează 8 ore pe zi pentru tine însuți, dar și 12 ore pe zi în weekend.” El a urmat întotdeauna acest principiu.

Vânzând timpul tău pe oră, nu vei obține prea mult. Departamentele de resurse umane știu cât trebuie să plătească o companie cuiva pentru munca sa pe oră. Poate că ai o prestigioasă diplomă de avocat, lucrezi pentru cea mai importantă firmă din domeniul tău și poți factura clienților câteva sute de dolari pe oră pentru timpul tău.

Cu toate acestea, după toate cheltuielile și taxele, ai noroc mare dacă în portofel îți rămâne măcar o treime din suma câștigată. Chiar și dacă muncești din greu, câte 3000 de ore pe an, tot nu îți vei deschide calea către bogăție.

Deci, ce trebuie să știi pentru a atinge bogăția financiară?

În primul rând, trebuie să devii bogat din toate punctele de vedere, nu doar bogat din punct de vedere financiar.

Bogăția financiară se referă doar la bani, dar trebuie să înțelegi că banii sunt doar un “intermediar” pentru produsele pe care le produci. Economia se bazează pe principiul schimbului: cumperi bunuri de la alți oameni în schimbul bunurilor tale.

La baza oricărei bogății stă principiul împărțirii resurselor și producției între diferiți participanți la relațiile de piață. Iar banii sunt doar un mijloc comod de plată pentru muncă și bunuri.

1. Trebuie să știi ce îți dorești

A avea un buget operațional mare nu înseamnă încă bogăție. Poți manipula milioane de euro pe an, dar vei deveni cu adevărat bogat doar atunci când venitul tău depășește această sumă. De obicei, manipularea unor sume mari de bani cu profituri mici duce la anxietate.

2. Levierul financiar

Partenerul tău de afaceri spune că are nevoie urgentă de 200 de condensatoare pentru a menține linia de producție în funcțiune. El este disperat și este gata să plătească 2 dolari pentru fiecare. Tu ai 100 de dolari și știi unde poți cumpăra aceleași condensatoare cu doar 1 dolar bucata.

Poți face bani! Sau poți împrumuta încă 100 de dolari la o dobândă de 10% și poți aproape dubla capitalul tău. Mai bine încă, poți convinge partenerul tău de afaceri să plătească în avans și să obții și mai mult, fără a-ți pune în pericol resursele financiare proprii.

3. Levierul resurselor umane

Cu mult timp în urmă, când eram comerciant, am angajat pe cineva de la o firmă de curățat ferestre. A doua zi, a venit la noi patronul în costum, a discutat despre plată și a lăsat un angajat să își facă treaba. Curând am început să observ și alți angajați de-ai săi în oraș, cel puțin trei, dar cu siguranță avea mai mulți. Am calculat câți bani potențiali putea câștiga.

Ei bine, acest tip câștiga aproape 120 de euro pe oră cu puțin efort, având în vedere că prețul mediu pe oră al unui muncitor era de 21 de euro. Am fost uimit că el câștiga de 4 ori mai mult decât mine. Eu eram partener într-o companie de succes în comerț. În plus, el avea mult mai puține griji!

4. Folosiți toate oportunitățile disponibile

Ciclul de producție începe în momentul în care o persoană întreprinzătoare se uită în viitor și vede acolo o oportunitate de a câștiga bani. Gândiți-vă doar cât de ușor ar fi fost să începeți o afacere de spălare a ferestrelor. Atunci de ce 99% dintre spălătorii de ferestre își fac singuri treaba?

Înțelegerea modului de a identifica situațiile care pot fi transformate în oportunități de generare a veniturilor depinde de intuiție, iar aceasta trebuie dezvoltată în tine. Majoritatea oamenilor nu își încep propria afacere, dar și cei care o fac, vor îndeplini simultan rolurile de manager, secretar, casier și îngrijitor – în total 4 poziții pentru o singură persoană, ceea ce este destul de dificil.

5. Banii trebuie să aducă bani

Banii și acțiunile lucrează 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an, fără niciun efort. Cheia este să trăiești modest, începând de tânăr, renunțând la tot ce nu este necesar și punând deoparte fiecare ban suplimentar.

Făcându-ți banii să lucreze, poți câștiga bani chiar și în timp ce dormi. Poți mânca într-un restaurant de lux, lăsând banii să se înmulțească în timp ce stai la masă.

Cum s-au încheiat toate acestea pentru bunicul meu?

Bunicul meu are acum 94 de ani și se simte destul de confortabil. La bătrânețe, a reușit să-și mărească puțin averea. A lucrat cu proprietăți imobiliare de mult timp și în anii 1960, a prins norocul de coadă.

Când tatăl meu avea 12 ani, ei s-au mutat într-un mic oraș, unde bunicul meu a investit semnificativ în câteva cartiere sărace din oraș, situate la intersecția a două drumuri principale. Știu că îmi amintesc că îmi povestea cât de optimist era el când a făcut aceste schimbări în viața lor.

Dar apoi dezvoltarea orașului a început, dar nu în vechiul centru al orașului, așa cum spera bunicul meu, ci în zona pășunilor pentru bovine de pe cealaltă parte a noului drum național, adică pe terenul pe care el putea să-l cumpere cu mult timp în urmă la prețuri foarte mici (azi valorează aproape 2 milioane de dolari).

Ceea ce a fost și mai rău, atunci când și-a dat seama că a ales partea greșită a orașului, ratele dobânzilor au ajuns la cifre cu două cifre, ceea ce a făcut foarte dificilă obținerea de profit. În cele din urmă, a trebuit să își petreacă 20 de ani din viață ca o insectă blocată într-un pahar cu suc, incapabil să se miște. Acest lucru l-a demoralizat foarte mult.

Așadar, riscurile și erorile sunt inevitabile. Poți face totul perfect, făcând mișcări înțelepte, dar totuși poți ajunge într-o situație mai rea decât erai inițial.

Niciunul dintre noi nu este creat pentru un astfel de stres, tensiune și incertitudine, iar asta face munca pentru alți oameni, cu un salariu stabil, o alternativă destul de bună.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!