9 fapte interesante despre modul în care genele afectează caracterul și destinul omului

9 fapte interesante despre modul în care genele afectează caracterul și destinul omului

Publicat de Tudor Mihalache pe 26 July 2022 in CuriozitățiPersonalitateStiintaViata

Rezistența la urcarea pe munte

Oricare dintre noi a fost măcar o dată la munte, cu siguranță toată lumea a observat că respirația devine din ce în ce mai greoaie cu cât urcăm mai sus. Presiunea atmosferică mai scăzută și rarefierea mai mare a aerului contribuie la o anumită reducere a nivelului de hemoglobină din sânge, deoarece este mai lent saturat cu oxigen. Cu toate acestea, există oameni care trăiesc constant în astfel de condiții și nu simt disconfort. De exemplu, în genomul tibetanilor există o alela a genei unice EPAS1, care nu mai este deținută de nicio altă națiune. Oamenii de știință cred că crește prezența hemoglobinei în sânge. Este posibil ca alți alpinisti să aibă ceva asemănător în genom.

Preferințe în muzică

Nokia a efectuat un studiu la scară largă care a implicat 4.000 de perechi de gemeni. Pe parcursul său, a devenit clar că, cu cât o persoană este mai tânără, cu atât este mai pronunțată predispoziția sa genetică către o anumită direcție muzicală și doar până la 50 de ani de formare a gustului are un impact mai semnificativ asupra mediului.

Optimism și pesimism

S-a dovedit că perspectiva noastră despre viață, adică starea de spirit pozitivă sau negativă, este programată genetic. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au descoperit că există o legătură între concentrația de neuropeptide de tip y în țesutul cerebral – cu cât acestea sunt mai multe, cu atât percepția asupra mediului și a ceea ce se întâmplă este mai pozitivă.

Persoanele cu ochi albaștri pot fi considerate rude

Toate nuanțele de iris de culoarea cerului sunt rezultatul unei mutații a genei HERC2, care a dus la reducerea producției de melanină. Se crede că își are originea în Orientul Mijlociu cu aproximativ 6-10 mii de ani în urmă și s-a răspândit prin moștenire. Prin urmare, există o ipoteză că toți oamenii cu ochi albaștri sunt înrudiți într-un fel sau altul.

În ciuda faptului că primele experimente genetice au fost efectuate în urmă cu câteva milenii, această ramură a științei este încă foarte puțin studiată. Cu toate acestea, sperăm că oamenii de știință vor face în mod regulat descoperiri științifice și ne vor prezenta fapte și descoperiri noi care vor ajuta pe toată lumea să înțeleagă mai bine natura umană.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache