9 fapte interesante despre modul în care genele afectează caracterul și destinul omului

9 fapte interesante despre modul în care genele afectează caracterul și destinul omului

Publicat de Tudor Mihalache pe 26 July 2022 in CuriozitățiPersonalitateStiintaViata

9 lucruri interesante despre modul în care genele afectează caracterul și destinul omului:

Genetica este un domeniu de știință relativ nou și puțin studiat, în ciuda faptului că oamenii de știință au reușit deja să facă multe descoperiri și să găsească răspunsuri la întrebările despre sănătatea umană. Știm cu toții că o persoană moștenește multe de la părinți și bunici, chiar și de-a lungul generațiilor – aspect, trăsături de caracter, talente și lucruri chiar mai uimitoare. De exemplu, genele fericirii sau ale lenei.

Iată ce caracteristici pot fi moștenite prin genă:

Temeri și experiențe negative de viață

Oamenii tind să creadă că instinctul de autoconservare ne este insuflat de către părinți ca parte a unui program de educație. Cu toate acestea, experții cred că experiențele negative pot fi moștenite. Cele mai cunoscute în acest domeniu sunt două studii realizate de oamenii de știință de la Universitatea din Atlanta și colegii lor de la Facultatea de Medicină de la Universitatea Emory. Fiecare dintre ei a folosit șoareci de laborator, cărora le-au insuflat frica de mirosul de acetofenonă și, respectiv, de aspectul cireșelor. Aceste temeri au fost transmise urmașilor lor, chiar dacă unii dintre ei au fost concepuți artificial.

Lene

Majoritatea oamenilor au o idee destul de bine concepută atunci când vine vorba despre lene. Desigur, toată lumea are nevoie de odihnă, dar opinia publică este oarecum categorică, datorită faptului că o persoană se simte bine atunci când stă mai multe ore întinsă pe canapea. Studii recente au arătat că un astfel de comportament nu este neapărat rezultatul unei educații proaste, ci poate fi și din cauza unui anumit set de gene.

Abilitatea de a conduce o mașină

În ciuda faptului că astăzi aproape toată lumea are dreptul de a conduce, există două categorii de șoferi, cei care conduc virtuos mașina și cei care conduc ca niște începători indiferent de câtă experiență ar avea. Chiar și o cunoaștere și o înțelegere aprofundată a legislației nu garantează că șoferul are un anumit lanț de gene care stimulează capacitatea de a naviga în spațiu și de a reacționa rapid la anumite situații din trafic. Se pare că aproximativ 30% dintre oamenii care dețin permis nu ar trebui să se urce la volan.

Fericire

Cercetătorii de la London School of Health au descoperit recent gena 5-HTTLPR, care este responsabilă pentru producerea serotoninei, care controlează dacă o persoană se simte fericită sau nu. Această substanță este cea care ne determină starea de spirit, cu cât intră mai mult în celulele nervoase, cu atât devenim mai prietenoși și mai optimiști. S-a dovedit că există o variație comună și așa-numita „extinsă” a genei pe care am menționat-o deja. Proprietarii genei extinse, conform oamenilor de știință, sunt în medie de două ori mai fericiți decât alți oameni.

Inteligența

Abilitățile mentale: un alt domeniu al dezvoltării umane, în multe privințe reglementat de genetică. Știm cu toții că natura se sprijină de obicei pe copiii geniilor, dar nu întotdeauna învățăm sensul corect într-o astfel de expresie. Dacă corpul uman are gena KL-VS, care stimulează sinteza proteinei „cloto” descoperită de oamenii de știință de la Universitatea din California, nivelul său IQ depășește semnificativ media. Astfel, memoria ca atare și capacitatea de acumulare a cunoștințelor sunt reglementate de activitatea antipodului său RGS14 – datorită acestuia unii oameni posedă un prag scăzut al capacității de antrenament.

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache