“Prin conştientizarea propriului potenţial şi încrederea în propriile tale abilităţi, poţi construi o lume mai bună.”
Am strans pentru tine cateva sfaturi si reguli ale lui Dalai Lama pentru o viata implinita din toate punctele de vedere. La inceputul noului mileniu, se pare ca Dalai Lama a creat aceste reguli pentru a-i ghida pe oameni spre o viata onorabila corecta si bineinteles, fericita.
1. Fii constient(a) de faptul ca iubirea adevarata si realizarile importante implica mult risc
Ar trebui sa stim cu totii ca orice am face in aceasta lume implica un anumit risc, mai mic sau mai mare, usor de observat sau nu, depinzand de situatia in sine. De aceea trebuie sa ai curaj, indiferent de situatie, si sa fii dispus(a) sa risti si mai mult pentru a atinge rezultate si mai bune decat pana acum.
2. Cand pierzi sau esuezi, nu ignora lectia
Orice esec ne ofera o lectie de viata. In loc sa te superi si sa fii deprimat(a) pentru ca ai esuat, mai bine incearca sa observi si partea buna a lucrurilor. Incearca sa descoperi ce te-a invatat acea experienta neplacuta. Lectia oferita de aceasta, pusa in practica in viitor, cu siguranta te va ajuta sa nu mai esuezi.
3. Urmeaza cele trei R-uri.
- Respect pentru tine. Nu te subestima si niciodata sa nu crezi ca meriti mai putin. Pentru ca cei din jur sa te aprecieze la adevarata ta valoare si pentru ca ei sa te respecte asa cum meriti, mai intai trebuie sa te respecti si tu insuti.
- Respect pentru ceilalti. Pentru ca altii sa te respecte, trebuie sa-i respecti si tu la randul tau. Este vital sa te porti cu cei din jur la fel cum iti doresti ca ei sa se poarte cu tine.
- Responsabilitate pentru actiunile tale. Daca ignori sau incerci sa fugi mereu de ce ai facut la un moment dat, dai dovada de imaturitate. Accepta-ti greselile, asuma-ti responsabilitatea pentru ele si incearca sa le repari atunci cand poti.
4. Reaminteste-ti ca daca nu reusesti sa obtii tot ce iti doresti poate fi o dovada minunata de noroc
Poate ca ceea ce ti-ai propus tu sa obtii nu era tocmai cea mai buna optiune pentru tine. Poate ca ce ti-ai dorit tu nu era benefic pentru tine si poate nu te-ar fi ajutat sa evoluezi, pe plan personal sau profesional. De aceea, gandeste-te ca poate ai avut noroc ca planurile tale nu au atins finalul pe care il asteptai initial. Poate e mai bine asa.
5. Nu lasa o mica disputa sa distruga o prietenie minunata
Invata sa ierti greselile celor din jur si sa treci peste suparare. Intotdeauna cand esti suparat(a) pe cineva, gandeste-te daca merita sa pierzi un prieten bun doar pentru ca nu ai fost capabil(a) sa ierti.
6. Cand realizezi ca ai facut o greseala, ia imediat atitudine si corecteaz-o
Niciodata sa nu crezi ca greselile tale se vor repara singure, de la sine. Daca gandesti asa, faci o alta greseala. Cum am spus si mai sus, asuma-ti greselile si fii responsabil(a). Esti un adult si suficient de inteligent(a) cat sa-ti poti repara singur(a) greseala. Indiferent ce ai crede, ai puterea de a-ti corecta greseala, asa ca nu mai ezita si fa-o!
7. Petrece putin timp singur(a) in fiecare zi
Acorda-ti zilnic cel putin o jumatate de ora pentru tine insuti. Petrece putin timp singur(a), timp in care sa nu te gandesti la cei din jur (prieteni, familie sau parteneri), la probleme sau la serviciu. Acorda-ti un moment in care tu esti cel/cea mai important(a) si in care sa nu te gandesti decat la tine.
8. Fii deschis(a) schimbarilor, dar nu renunta la valorile tale
Cum am mai spus si inainte, traim intr-o lume aflata intr-o permanenta schimbare. De aceea nu trebuie sa fim rigizi in fata schimbarilor, ci trebuie sa le acceptam. Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la valorile pe care le avem sau la opiniile noastre. Nu uita faptul ca niciodata noul nu exclude vechiul.
9. Nu uita ca tacerea este uneori cel mai bun raspuns
Nu degeaba se spune ca uneori „tacerea este de aur”. Intr-adevar, sunt multe momente in viata in care este mai bine sa nu dai un raspuns sau o replica. Lasa tacerea ta sa „vorbeasca” pentru tine. Depinde doar de tine sa realizezi cand este mai bine sa pastrezi tacerea.
10. Traieste o viata buna, onorabila. Cand vei imbatrani si te vei gandi la trecut, vei putea sa te bucuri de el o a doua oara
Traind onorabil si corect vei avea la batranete (si nu numai) motive sa fii mandru/a de viata pe care ai dus-o. Fiind mandru/a de propria existenta vei putea retrai cu placere momentele care te-au adus la o batranete traita linistit.
“Dacă doriți să trăiți o viață fericită, fiți deschiși și plini de compasiune. Aceasta este baza unei prietenii autentice. Veți dobândi mai multă încredere în voi și în cei din jur.”