“Consumerismul ne-a adus anxietate” Zece sfaturi date de Papa Francisc pentru o viaţă mai fericită

“Consumerismul ne-a adus anxietate” Zece sfaturi date de Papa Francisc pentru o viaţă mai fericită

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 May 2018 in De Suflet

Papa Francisc recomandă închiderea televizorului în timpul cinei pentru favorizarea dialogului între membrii familiei, într-unul dintre cele zece sfaturi pentru o viaţă mai fericită oferite într-un interviu acordat săptămânalului argentinian Viva, relateză NBC News, în pagina electronică.

Suveranul pontif susţine că menţinerea televizorului deschis în timpul mesei împiedică membrii familiei să comunice unii cu ceilalţi. Familiile trebuie să ţină televizorul închis când stau la masă pentru că chiar dacă acesta este util pentru a rămâne la curent cu ştirile, deschiderea lui în timpul mesei “nu te lasă să comunici” cu ceilalţi, explică papa.

El le recomandă, de asemenea, părinţilor să îşi facă timp să se joace cu copiii şi să se bucure de artă şi cultură. “Consumerismul ne-a adus anxietate” şi stres, adaugă el, afirmând că duminicile ar trebui să fie sărbători de familie.

Printre alte sfaturi, Papa Francisc recomandă evitarea criticilor la adresa altora. “Faptul că ai nevoie să îi vorbeşti de rău pe alţii arată o stimă de sine scăzută. Aceasta înseamnă: «mă simt atât de mic încât în loc să mă ridic pe mine trebuie să îi trag pe alţii în jos»”, explică papa. “Să laşi lucrurile negative să treacă repede este sănătos”, adaugă el.

De asemenea, Suveranul pontif le cere oamenilor să fie deschişi şi generoşi cu ceilalţi şi să nu facă prozelitism. Respectaţi credinţa altora, îndeamnă papa, adăugând că “Biserica creşte prin atracţie, nu prin prozelitism”.

Cele zece recomandări ale Papei Francisc

1.Trăiţi şi lăsaţi şi pe alţii să trăiască. Toţi ar trebui să fim călăuziţi de acest principiu, susţine suveranul pontif, amintind de o zicală romană: Mergi înainte şi lasă-i şi pe alţii să facă la fel.

2. Fiţi deschişi cu ceilalţi. Oamenii trebuie să fie generoşi şi deschişi către semenii lor, deoarece, dacă te închizi în tine, rişti să devi egocentric.

3. Acţionaţi cu calm în viaţă. Papa, care a predat liceenilor litearatură, a folosit o imagine dintr-un roman argentinian scris de Ricardo Guiraldes, în care protagonistul – gaucho Don Segundo Sombra – priveşte retrospectiv modul în care şi-a trăit viaţa.

4. Un mod sănătos de petrecere a timpului liber. “Consumerismul ne+a adus anxietate”, susţine Papa, cerându-le părinţilor să-şi facă timp pentru a se juca cu copiii şi să închidă televizorul atunci când stau la masă.

5. Duminica ar trebui să fie sărbătoare. Muncitorii ar trebui să aibă duminica liberă pentru că “duminica este dedicată familiei”, susţine Papa.

6. Fiţi inovatori atunci când creaţi locuri de muncă demne pentru tineri. “Trebuie să fim creativi cu cei tineri. Dacă nu au nicio şansă, se vor apuca dee droguri” şi vor deveni vulnerabili la suicid.

7. Respectaţi şi îngrijiţi natura. Degradarea mediului “este una din marile noastre provocări”, susţine Papa. “Cred că există o întrebare pe care nu ne-o punem: Nu cumva ne sinucidem atunci când folosim într-un mod atât de tiranic natura?”

8. Nu fiţi răi. “Nevoia de a vorbi de rău pe alţii demonstrează lipsa respectului de sine. Este mai sănătos să renunţi la lucrurile rele.

9. Respectaţi credinţa celorlalţi. “Cel mai rău dintre toate este prozelitismul, care paralizează: Vorbesc cu tine pentru a te convinge. Nu! Fiecare om dialoghează, începând cu propria identitate. Biserica creşte prin atractivitate, nu prin prozelitism”, susţine Papa.

10. Lucraţi pentru pace. “Trăim în vremuri cu multe războaie, iar chemarea la pace trebuie să se facă auzită. Pace, uneori, poate fi asimilată liniştii, dar ea nu este niciodată liniştită, este întotdeauna proactivă” şi dinamică, mai spune suveranul Pontif.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide