Trecutul nu iti da pace? Sfaturi pentru a scapa de gandurile care iti amintesc de suferintele din trecut

Trecutul nu iti da pace? Sfaturi pentru a scapa de gandurile care iti amintesc de suferintele din trecut

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 November 2018 in Dezvoltare Personala

“Nu-ți tulbura liniștea cu învinuiri fără folos pentru greșelile din trecut; ele nu pot fi reparate. În schimb, însă, folosește-te de experiența lor, ca învățătură pentru viitor.”

Cei mai multi dintre noi sunt bantuiti de fantomele trecutului: aceasta este o buna ocazie de a scapa de: acei copii care ne agresau la locul de joaca; de dragostea in care am fost tratati rau; de profesorul care nu ne clasifica pe drept, ci pe ochi frumosi, si asa mai departe.

Pe masura ce inaintam prin zilele noastre auzim cum in trecutul nostru zornaie lanturile si parca te apuca un suspin straniu; vom vedea umbrele greselilor noastre din trecut ascunse in colturi; iar esecurile noastre se strecoara in spatele nostru si ne surprind la fiecare pas.

Pentru a fi fericit in prezent e nevoie sa ne eliberam de fantomele trecutului. In acest articol veti descoperi 8 moduri de a va elibera de fantomele trecutului, astfel incat sa puteti fi fericiti in prezent.

1. Invata sa traiesti in prezent.

Nu exista nici o modalitate mai buna de a elibera trecutul decat sa refuzi sa-l lasi sa locuiasca in tine. Iar cel mai bun mod de a te abtine de la trecut este sa-ti mentii atentia ferm concentrata pe prezent. Cand te mai gandesti la trecut, pune-ti urmatoarea intrebare: „Unde sunt acum?” Acest lucru iti va aduce atentia inapoi la momentul prezent.

Singurul motiv pentru care trecutul inca te bantuie este pentru ca tu-l tii in viata in mintea ta gandindu-te la el. Cu toate acestea, in cazul in care mintea ta se va umple cu prezentul, fii sigur ca nu mai e loc lasat in mintea ta pentru trecut.

2. Schimba trecutul.

Daca nu iti place ceva din trecutul tau, schimba-l. Acum s-ar putea sa te gandesti asa: „Dar sa intamplat deja, nu mai pot schimba trecutul”! Desi este adevarat ca nu poti schimba ceea ce sa intamplat in trecut, ai posibilitatea sa modifici modul in care interpretezi trecutul. Pune-ti intrebari cum ar fi urmatoarele:

  • Ce sa intamplat?
  • Pe ce dovezi ma bazez eu pentru a ajunge la aceasta interpretare?
  • Ce presupuneri fac?
  • Exista o alta interpretare la fel de credibila la ceea ce s-a intamplat?
  • Cum interpreta aceasta situatie ce-l care ma iubeste?
  • Care este modul cel mai sanatos pentru a interpreta acest lucru?

Am vazut odata „Cathy”, un desen animat, in care mama lui Cathy se reintalneste cu un grup de prietene cu care facuse liceul. Femeile si-au comparat notele din liceu, si i-au spus mamei lui Cathy ca au fost mereu intimidat de ea, deoarece ea a fost frumoasa si a luat note bune. Mama lui Cathy a crezut intotdeauna ca ele pur si simplu nu o placeau.

In ultima parte din desenul animat, mama lui Cathy spune ceva de-a genul: „In tot acest timp m-am bazat pe o imagine de sine interpretand gresit”. Cauta sa interpretezi trecutul intr-un mod care te poate ajuta, in loc sa faci estimari ale trecutului care iti dauneaza.

3. Da-ti seama ca nu mai esti aceeasi persoana.

Sa presupunem ca ti-ai dorit mereu sa ai multe bibeluouri dar pentru ca nu ai putu cumpara ce ti-ai dorit, in cele din urma te hotarasti sa faci un curs de olarit. Cateva luni mai tarziu iti creezi singura vaze frumoase, boluri, si asa mai departe. Apoi arunca o privire la ceea ce ai creat in timpul primei saptamani de clasa. Vei fi, probabil, jenat de cat de rau arata lucrurile pe care le-ai creat in timpul primei saptamani, si vei dori sa le arunci afara.

De multe ori ne judecam dupa ceea ce am facut in trecut, prin ochii a ceea ce suntem in prezent. Cu toate acestea, nu am actiona la fel acum, pentru ca am crescut si am ajuns la maturitate, iar acum suntem mai intelepti.

4. Sa parcurgem ritualul.

Rasa umana a folosit ritualuri inca de la inceputurile sale. Creati o ceremonie pentru o eliberare simbolica de emotii toxice. Singura cerinta este ca ceremonia trebuie sa aiba ceea ce inseamna pentru tine. Focul a fost mult timp o parte din ritual, si in ritual puteti lua in considerare incercarea de a scrie povesti din trecut care inca te bantuie, si apoi arde bucata de hartie.

5. Faceti loc pentru ceva nou.

Unul dintre cele mai bune moduri de a te elibera de trecut este de a face loc pentru viitor. Ce faci atunci cand asteptati un copil? Cureti o camera din casa, in scopul de a pregati noul cuib. Apoi, umpli camera copilului cu toate lucrurile de care bebelusul va avea nevoie dupa ce se va naste. Fa acelasi lucru cu scopul de a pregati propriul viitor. Intreaba-te urmatoarele:

  • Ce fel de viitor vreau?
  • De ce are nevoie viitorul pentru a intra in viata mea?

Viitorul pe care il doresti este pe drum. Fa loc pentru el si va compensa toate acele lucruri din trecutul tau care nu sunt in concordanta cu viziunea ta viitoare. In plus, foloseste timpul si energia pe care le-ai dedicat trecutului, in scopul de a face ceea ce trebuie facut pentru a pregati viziunea asupra viitorului.

6. Invata cum sa esuezi.

Pentru majoritatea, greselile trecutului joaca un rol principal in filmul care se deruleaza in mintea noastra. Cu toate acestea, in loc de a pemite greselilor sa aiba rolul de protagonisti, putem incepe sa le vizualizam ca ghizi care ne ajuta sa aratam calea spre crearea viitorului pe care ne-o dorim pentru noi insine. Putem face acest lucru prin a invata sa esuam inainte.

In cartea sa, „Esecurile pot conduce la succes”, John C. Maxwell explica faptul ca putem invata sa esueam inainte de a face urmatoarele:

Asuma-ti responsabilitatea pentru esecuri tale, dar nu lua esecul in plan personal.

Vezi esecul ca fiind temporar.

Ai asteptari realiste. De multe ori avem asteptari foarte mari, si suntem, practic, condamnati in a esua. Asigura-te ca obiectivele pe care ti le-ai stabilit sunt realiste.

Schimba avordarea. Cand ai esuat ai invatat ceva despre ceea ce nu functioneaza. Acum, incearca altceva.

Invata din greselile tale si mergi mai departe.

7. Intreaba-te ce trebuie sa faci pentru a te elibera de trecutul tau.

Cu ceva timp in urma am apelat la un sistem numit „Metoda Sedona”, care este de fapt o metoda pentru eliberarea emotiilor negative si a credintelor negative. Metoda Sedona invata ca, pentru a elibera trecutul trebuie sa te intrebi urmatoarele trei intrebari:

  • As putea sa traiesc cu asta?
  • Ma pot elibera de asta?
  • Daca da, cand?

Cand te intrebi intrebarea, „Pot sa traiesc cu asta?”, Uneori raspunsul va fi „nu”. Daca este cazul, intreaba-te: „Ce trebuie sa fac pentru a fi in masura sa renunt la acest lucru?” Ca o ilustrare, poate ai nevoie sa te confrunti cu cineva care te-a ranit, sau poate ai sa-ti ceri iertare de la cineva care te-a ranit intr-un fel.

Cand am fost la facultatea de drept, o prietena de-a mea a trecut printr-o despartire dificila. Ea nu putea sa renunte. Dupa luni de zile, s-au intalnit si au vorbit despre tot (sincer, ea a inceput sa spuna tot ca o banda stricata). Ea a continuat sa insiste ca amandoi erau foarte fericiti, si ca nu a putut intelege de ce a lasat-o.

Aceasta femeie a avut o oferta de angajare de la o firma de avocatura din orasul din care era iubitul ei. Atunci a primit o oferta de munca de la o firma de avocatura din alta tara, ea a acceptat. Singurul mod in care putea sa uite de prietenul ei era sa paraseasca orasul – si chiar tara in care a trait.

Daca exista ceva din trecutul tau care pur si simplu nu se da la o parte din drum, intreaba-te ce trebuie sa faci pentru a te elibera. Apoi, fa-o.

8. Da-ti o provocare.

Pe masura ce lucrezi, ia o bucata de hartie. Imparte hartia in bucati de treizeci de minute. De fiecare data cand te gandesti la trecut opreste-te si bifeaza hartia.

Fa un biletel de cate ori te gandesti la trecut, in timpul fiecarei perioade de treizeci minute. Apoi, incearca sa te descurci mai bine a doua zi. Fa acest lucru in fiecare zi, pana cand ai realizat ca ai suficient control asupra situatiei si vei descoperi ca din zeci poate sute de biletele mai exista doar cateva semne pe o pagina.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!