Semne că ai crescut într-o familie toxică și cum să treci peste traumele din copilărie

Semne că ai crescut într-o familie toxică și cum să treci peste traumele din copilărie

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 September 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturiViata

Copiii care au suferit de violență psihologică din partea părinților lor duc toată viața povara nesiguranței, a responsabilității și a vinovăției. Primul pas spre eliberare este să recunoști că acest lucru s-a întâmplat într-adevăr, atunci rănile vor începe să se vindece. Să înțelegem cu ce probleme se confruntă copiii părinților toxici în viața lor.

Probabil te-ai confruntat cu multe dificultăți. Lupta constantă pentru un loc sub soare colorează lumea în negru. La un moment dat, ai decis să rupi toate legăturile cu rudele, pentru că te-ai săturat să suferi și ai înțeles că ești gata să spui “Gata!”, pentru că trebuie să ai grijă de tine. Poate că aceasta a fost cea mai dificilă decizie din viața ta. Și totuși, este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru bunăstarea ta.

Știi bine că părinții toxici au fost mereu mai dăunători decât utili. Dacă ești decis să rupi legătura definitiv – felicitări!

Majoritatea adulților predispuși la anxietate au crescut în familii toxice și nefavorabile.

A supraviețui într-o astfel de familie înseamnă să reprimi constant resentimentele, dezamăgirile și furia. Acest lucru nu trece fără urmări. Cel mai probabil, va trebui să te confrunți cu următoarele probleme:

1. Anxietatea:

Copiii părinților toxici suferă adesea de anxietate. Motivele pot fi diferite. De exemplu, li se interzicea să se joace cu prietenii sau să participe la sărbători, sau li se interzicea multe dintre lucrurile considerate normale pentru colegii lor de vârstă. Acestea sunt sursele actuale de anxietate. Un studiu al Universității Ben-Gurion a arătat că majoritatea adulților predispusi la anxietate au crescut în familii nefavorabile și toxice.

“Copiii cărora nu li se permite să facă, să încerce, să exploreze, să depășească, să greșească, adesea se simt neputincioși și incapabili. Sunt atât de suprimați de controlul părinților perpetuu speriați încât devin la fel,” scrie psihoterapeutul Susan Forward în cartea “Părinți Toxici.

2. Dificultăți în interacțiunea cu oameni și exprimarea sentimentelor:

Sărutările, îmbrățișările, relațiile senzuale – copiii se opun involuntar oricărei apropiere fizice sau emoționale. Nu că nu ar dori, dar totuși le este greu. Este foarte dificil să te deschizi oamenilor, pentru că nu poți să le ai încredere și te temi că te vor răni din nou. Copiilor din familii toxice le este rușine de prieteni din cauza familiilor lor, nu îi invită la ei acasă, pentru că nu vor ca toată lumea să afle cât de rău și inconfortabil este acasă la ei.

“Mulți copii care au devenit adulți și au crescu cu astfel de părinți se simt inconfortabil să vorbească despre dragoste, ei nu știu cum ar trebui să fie aceasta. Părinții lor s-au comportat oribil cu ei în numele dragostei. În concepția lor, dragostea înseamnă neliniște și suferință constantă, un sentiment rușinos și adesea dureros, pe care trebuie să îl sacrifici,” comentează Susan Forward.

3. Prudență și îndoieli în privința percepției corecte:

În familiile toxice, copiii sunt adesea mustrați și pedepsiți pe nedrept. Ei acceptă pedepsele și chiar cred că au fost pedepsiți pe drept, deși în majoritatea cazurilor nu sunt vinovați. Părinții au fost cruzi și le aruncau insulte, distorsionau realitatea și nu le permiteau să distingă între adevăr și minciună, și treptat ai început să nu mai ai încredere în sentimentele și emoțiile tale, îndoindu-te de corectitudinea percepției. Acest lucru se numește “gaslighting” – cel mai periculos tip de violență psihologică.

Dacă ai trecut prin asta, nu ești singur. Primul pas spre vindecare este să recunoști că ai fost supus violenței emoționale și să înțelegi de ce. Fii pregătit să accepți că ți-a fost rău, atunci rănile vor începe să se vindece treptat.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!