China este pe primul loc în lume după numărul populației. Nu numai din cauza natalităţii ridicate, așa cum suntem obişnuiţi să credem, dar, de asemenea, datorită duratei lungi de viaţă.
Specialistul în medicina tradițională chineză, profesorul Li Tziun dezvăluie principiile naționale de păstrare a tinereţii și sănătății. Medicina tradiţionala chineză există deja de peste 2000 de ani. Baza sa teoretică a fost dictată de curentul filozofic şi religios – Taoismul.
Medicina orientală, comparativ cu cea occidentală, de la bun început a acordat o atenţie deosebită profilaxiei bolilor. În acelaşi context, omul a fost tratat din perspectiva unui sistem integru, în interiorul căruia totul funcţionează într-o interconectare armonioasă. Anume această abordare specifică a determinat o longevitate impresionantă a chinezilor.
Alimentaţia
Regimul alimentar al locuitorilor din Imperiul celest a fost întotdeauna bogat în produse din soia, fasole, legume, pește, ciuperci și alge. În ce fel acestea contribuie la prelungirea vieții? De exemplu, substanțele nutritive conținute în soia contribuie la scăderea nivelului de colesterol și de zahăr în sânge, la normalizarea presiunii, pierderea greutăţii şi prevenirea osteoporozei. Legumele furnizează organismul cu minerale esenţiale, vitamine şi antioxidanti. Un alt avantaj este că majoritatea legumelor posedă un indice glicemic scăzut.
Peştele – o excelentă sursă de grăsimi sănătoase şi proteine de înaltă calitate. În plus, el conţine vitaminele A şi B2, fier, zinc și alte microelemente folositoare. Ciupercile şi algele sunt bune prin numărul redus de calorii, dar și printr-o serie amplă de proprietăți benefice.
De exemplu, ciupercile de lemn negru previn formarea cheagurilor de sânge, iar ciupercile shiitake reduc colesterolul.
Profesorul Lee ne sfătuieşte să consumăm mai puţine alimente grase, sărate sau dulci şi să le înlocuim parţial cu mai multe fructe, cereale şi apă.
Femeilor, pentru păstrarea tinereţii, profesorul Lee le sfătuie să consume cât mai mult tofu, alge marine, ridiche şi alte elemente alcaline ce contribuie la creşterea actvităţii celulare şi accelerarea metabolismului pentru a îmbunătăți starea pielii şi a o lăsa netedă și strălucitoare. Pe de altă parte, consumarea cărnii de găină, cărnii de vită, porumbului, berii şi a altor alimente acide ar trebui redusă.
De asemenea, profesorul Lee ne mai sfătuie să ne conducem după regula „trei mari și trei mici“. Adică să consumăm mai puţine alimente grase, sărate şi dulci şi să ne alimentăm mai mult cu fructe, cereale şi apă. Astfel, ne dăm seama că regimul alimentar chinez presupune moderație. Supraalimentarea contribuie la creșterea stresului asupra inimii perturbînd metabolismul și provocând diferite boli.
2. Acupunctura
Conform teoriei medicale chinezeşti, organele interne umane sunt asociate cu mediul înconjurător și cu ele înşişi prin meridiane, prin care are loc mișcarea energiei qi. Aceasta influnţează asupra sănătatăţii și calitatăţii de comunicare cu lumea. Conform spuselor medicilor chinezi bolile apar în rezultatul încălcării cursului normal de circulaţie a energiei qi în organism. Cel mai simplu mod de restabilire a acestuia fiind prin acupunctră.
Acționând asupra punctelor de acupunctură, unde meridianele sunt cel mai apropiate de suprafața corpului, medicul poate vindeca sau preveni boala. În China se practică foarte frecvent acupunctura pentru prevenirea accidentelor vasculare, cerebrale, răcelilor de sezon, sporirea imunitatăţii și întârzierea procesului de îmbătrânire.
3. Activitatea fizică
Dimineața multor locuitori ai Chinei începe cu exerciții de respirație Qigong. Seara majoritatea oamenilor joacă badminton, tenis de masă sau se plimbă. Activităţile fizice timp de 30 de minute zilnic sunt necesare pentru îmbunătățirea imunităţii și acumularea energiei yang în organism. Omul devine mai elastic, iar mișcările sale mai rapide, mai agile şi mai precise. Studiile arată că 80% din longevivi, muncesc fizic sau practică, în mod regulat, sportul.
4. Regimul de muncă şi odihnă
Încă din cele mai vechi timpuri asceții taoişti, așa-numiţii “ căutători ai nemuririi” , au presupus că există o strînsă corelaţie între o viaţă lungă şi programarea zilnică raţională a muncii și odihnei. În cazul în care rutina de zi cu zi este perturbată, există un risc de apariţie a tulburărilor psihice și de funcționare necalitativă a organelor interne.
“ Ziua – gânduri, noaptea – vise” proverb chinezesc. Un somn adânc şi calitativ este necesar tuturor, întrucât anume în timpul nopţii se acumulează energia qi a ficatului, rinichilor şi plămânilor. Pentru a combate insomnia medicii chinezi ne recomandă să consumăm 30-60 grame de curmale roșii fierte pe zi.
5. Viziunea asupra vieţii
Viaţa contemporană este imposibilă fără stres. Cu toate acestea, fiecare persoană reacționează la el în mod individual: optimistul vede oportunitatea, iar pesimistul vede obstacolul. Prin urmare, pentru primul stresul moderat poate deveni un impuls motivațional, iar pentru al doilea să se transforme în stres excesiv, care modifică metabolismul și amplifică probabilitatea apariţiei diferitor boli.
Deci, dacă nu vă place să fiţi bolnav, învăţaţivă să fiţi mai optimist! Căci toţi longevivii ştiu să se bucure de viaţă şi să vadă lumea din perspectivă pozitivă.
Sursa: sfaturiutile.info
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.