O analiza a tonului vocii folosit de cupluri in timpul terapiei de cuplu a permis stabilirea unui algoritm pe computer care poate prezice evolutia relatiilor. Algoritmul poate arata, cu o acuratete de 79%, daca o relatie se va imbunatati sau inrautati, pe baza tonului vocii folosit de cei doi in timp ce isi vorbesc. De fapt, algoritmul a fost chiar mai precis in predictia succesului mariajelor unor cupluri cu probleme relationale mari decat descrierile sesiunilor de terapie oferite de terapeuti.
Cercetarea a fost publicata in revista de specialitate Proceedings of Interspeech, la inceputul lunii septembrie, 2015.
Cercetatorii au inregistrat sute de conversatii de la peste 100 de cupluri, in timpul sesiunilor de psihoterapie relationala, timp de doi ani iar apoi au urmarit statusul lor marital timp de cinci ani, scrie yogaesoteric.
O echipa interdisciplinara de specialisti – condusa de Shrikanth Narayanan si Panayotis Georgiou de la USC Viterbi School of Engineering, impreuna cu doctorandul Md Nasir si colaboratorul Brian Baucom de la Universitatea din Utah – a dezvoltat un algoritm care transforma inregistrarile audio (ale sesiunilor de terapie de cuplu) in caracteristici acustice folosind tehnici de procesare a vorbirii. Caracteristicile obiectivate includeau printre altele sonoritatea (grosimea vocii), intensitatea, nervozitatea, ascutimea si aspecte precum urmarirea tremuraturilor in voce care indicau momente de inalta emotie.
„Ceea ce spui celuilalt nu este singurul lucru care conteaza, este foarte important si cum spui acel lucru. Studiul nostru confirma ca aceasta conteaza pentru relatie la fel de mult”, a spus Nasir. Luate impreuna, caracteristicile acustice ale vocii au oferit programului cercetatorilor posibilitatea unei evaluari a statusului comunicativ al persoanelor, a modificarilor acestui status aparute pe parcursul unei singure sedinte de terapie, precum si de-a lungul tuturor sesiunilor terapeutice.
Aceste trasaturi nu au fost analizate izolat, ci s-a evaluat impactul fiecaruia dintre iubiti asupra celuilalt de-a lungul multiplelor sesiuni de terapie.
„Nu este vorba doar de studierea emotiilor”, a spus Narayanan. „Este vorba de studierea impactului a ceea ce spune partenerul dvs. asupra emotiilor dvs.”.
„Privind doar intr-un anumit moment comportamentul cuplului, aceasta limiteaza puterea de observare”, a spus Georgiou. „insa, privind mai multe momente din timp si privind atat iubitii individual cat si dinamica cuplului lor, poate ajuta la identificarea traiectoriei ulterioare a respectivei relatii.”
Odata de a fost „acordat” cu mare precizie, programul a fost apoi testat comparativ cu analizele facute de experti, care le-au codificat pentru calitatile pozitive precum „acceptare” sau calitati negative precum „blamare”. Echipa a observat ca studierea vocii – mai degraba decat codurile comportamentale realizate de experti – ofera o privire mult mai precisa asupra viitorului cuplului.
„Terapeutii si cercetatorii din domeniul psihologiei stiu de mult timp ca modul in care iubitii isi vorbesc si discuta problemele are implicatii notabile pentru sanatatea relatiei lor. insa lipsa uneltelor eficiente si precise pentru masurarea elementelor importante in aceste conversatii a fost un impediment major in utilizarea lor clinica pe scara larga. Aceste descoperiri reprezinta un pas important in realizarea masuratorilor obiective asupra comportamentului, practic si fezabil, pentru terapeutii de cupluri”, a declarat Baucom.
Apoi, folosind procesarea semnalelor comportamentale – un cadru dezvoltat de Narayanan pentru intelegerea computerizata a comportamentului uman – echipa planifica sa foloseasca limbajul (de exemplu, cuvintele rostite) si informatiile nonverbale (de exemplu, limbajul corporal) pentru a imbunatati predictia asupra eficacitatii terapiei.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!