Școala din perioada comunistă te pregătea pentru viață

Școala din perioada comunistă te pregătea pentru viață

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 November 2020 in CuriozitățiDe SufletLifeStyleViata

Copilăria în perioada comunistă a fost foarte diferită față de copilăria din zilele noastre. Și nu ne referim la faptul că nu existau gadgeturi, internet și tehnologie. În comunism, copiii erau învățați și pregătiți pentru viață într-un mod complet diferit.

Învățau să muncească, erau pregătiți pentru o meserie

Da, școala de astăzi mai are lecții de tipul „lucru manual”, dar să fim sinceri, nu este deloc același lucru. Munca a fost predată mult mai bine în comunism. Și, cel mai important, aceste lucruri au fost folositoare, și au ajutat oamenii întreaga viață. Însă nu s-a limitat doar la lecțiile de muncă. Toți aveau hobby-uri, care, adesea, erau asociate și cu munca manuală. Fetele știau să coasă, să tricoteze, să brodeze, băieții puteau înțelege cum funcționează radioul sau electronica. Drept urmare, până la sfârșitul școlii, copiii erau capabili să se descurce singuri mult mai bine și aveau, de asemenea, o gamă largă de cunoștințe.

Învățau să comunice

Lipsa internetului a jucat un rol important deoarece copii petreceau mai mult timp jucându-se în aer liber. Aceștia au învățat de la școală cum să comunice cu lumea. Au învățat să respecte  bătrânii și să se comporte frumos cu cei de vârsta lor. Jocurile în aer liber îi ajuta să se exprime și să creeze relații de prietenie adevărate și durabile, nu ca astăzi, unde prietenia înseamnă de multe ori o cerere pe internet.

Drept urmare, cei care au crescut în comunism sunt mult mai buni în ceea ce privește abilitățile de comunicare. Și le este mult mai ușor să vorbească cu un străin.

Au învățat să repare lucrurile, nu să le arunce la gunoi

Copiii moderni sunt răsfățați de societatea de consum. Și pur și simplu nu consideră că este necesar să repare ceea ce este stricat. E zic ”De ce să îl repar, dacă pot cumpăra unul nou?”! Copiii crescuți în perioada comunistă știau să repare un radio, diverse jucării, să coasă hainele rupte sau să lipească încălțările dezlipite. Desigur, poate părea că acesta este un semn al sărăciei. Dar, de fapt, chiar și țările dezvoltate, unde oamenii aveau venituri ridicate, au ajuns la aceeași idee – de ce să cumperi mereu lucruri noi, dacă le poți repara pe cele vechi?

Dar copiii de astăzi nu știu cum să facă acest lucru, din păcate.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!