Reteta originala pentru o prajitura speciala – Valurile Dunarii

Reteta originala pentru o prajitura speciala – Valurile Dunarii

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 December 2018 in Retete

Prajitura Valurile Dunarii probabil o cunoasteti cu totii din copilarie, este o prajitura delicata cu crema de vanilie, ciocolata si visine, foarte gustoasa, pe care cu siguranta o vei dori sa o tot repeti.

Un desert de casă foarte gustos și simplu de realizat. Rețeta nu este sofisticată, iar ingredientele sunt cele mai accesibile. Prăjitura este nemaipomenită pentru ocazii speciale sau pentru sărbători – va impresiona cu gustul delicios și aspectul deosebit.

Denumirea „Valurile Dunarii” vine de la linia ondulata formata de cirese sau visine impreuna cu stratul de aluat cu cacao. Sunt cateva elemente clare care o deosebesc de alte prajituri care incearca sa o imite.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

  • 750-1000 g vişine proaspete sau 2 borcane compot de vişine
  • 25 g unt
  • 180 g zahăr
  • 6 ouă
  • un praf sare
  • 400 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • 4 linguri lapte
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri rom
  • unt pentru uns tava

Pentru crema:

  • 1 plic budincă de vanilie
  • 500 ml lapte
  • 1 lingură rom
  • 200 g unt moale
  • 50 g zahăr pudra

Pentru glazură:

  • 200 g ciocolată amăruie
  • 25 g unt de cocos

Pregătirea blatului: Vişinele dacă sunt proaspete le scoatem sâmburii şi le punem la scurs într-o strecurătoare. De această dată am folosit vişinele dintr-un borcan de compot, dar cînd prăjitura a fost gata am realizat că îi cam lipsesc vişinele. Cu siguranţă trebuiesc vişinele din 2 borcane de compot, vişine pe care le punem la scurs într-o strecurătoare.

Untul moale îl frecam cu mixerul şi începem să adăugăm cu lingura zahărul. Adăugăm praful de sare şi pe rând ouăle. Între fiecare ou adăugat batem cu mixerul aproximativ câte o jumătate de minut.

Făina o amestecăm cu praful de copt şi treptat o adăugăm peste compozitia de unt. La final, dacă este nevoie, adăugăm lapte cât compozotia să cadă din lingură. ATENŢIE, nu trebuie să curgă (eu am pus 2 linguri de lapte)!

Aluatul îl împărţim în două părţi egale. O parte il întindem în tava unsă cu unt şi tapetata cu făină. Am folosit hârtie de copt, dar aluatul se întinde destul de greu, deci recomand varianta cu tava unsă cu unt şi tapetată cu făină. În cea de a doua jumătate de aluat adăugăm cacaoa, romul şi încă puţin lapte dacă este cazul (2 linguri). Întindem cu grijă acest aluat peste cel fără cacao.

Am procedat astfel: am luat cantitati mici de aluat şi cu atenţie le-am intins astfel încât să nu apăs foarte tare şi să cadă acest aluat pe fundul tăvii. Cu coada unei furculiţe am înţepat aluatul pe toată suprafaţă pentru a creea efectul de valuri. Asezăm visinele si dăm prăjitura la cuptor pentru 30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.

O lăsăm la răcit în tavă.

Pregătirea cremei: Praful de budincă îl amestecăm cu o lingură de zahăr şi cu puţin lapte. Într-o cratiţă curată punem restul de lapte şi când este fierbinte adăugăm şi laptele cu praful de budincă. Amestecăm încontinuu pentru a nu se forma cocoloaşe. Cînd crema începe să fiarbă închidem focul şi o lăsăm la răcit. De preferat este să amestecăm încontinuu până se răceşte, sau cel puţin până când are o temperatură bună şi o putem acoperi cu folie alimentară (folia trebuie să fie in contact cu crema). Această operaţie are rolul de a nu se forma crustă la suprafaţă cremei.

Untul îl frecăm spumă cu zahărul pudră şi cînd budinca este răcită complet o încorporăm treptat peste untul batut spumă.

Peste blatul răcit turnăm şi întindem în strat egal crema. Dăm tava la rece până pregătim glazura.

Pregatirea glazurii: Într-o crăticioară punem ciocolata ruptă bucăţi şi untul de cocos. Dacă nu aveţi se poate înlocui cu aceeaşi cantitate de ulei. Amestecăm cât să se omogenizeze şi după ce se răceşte atât cât să suportăm să băgăm degetul în ea, turnam glazura peste prăjitură.

Dăm imediat la rece. După 5 minute, cu ajutorul unei furculiţe creăm la suprafaţa prăjiturii efectul de valuri.

Dăm prăjitura din nou la rece până a doua zi. Dimineaţă tăiem prăjitura şi o putem servi

Pofta buna!

Tince cont:

Aluatul nu este un simplu pandispan, ci contine foarte mult unt. Este o compozitie onctuoasa, bogata in vanilie, compozitie din care se amesteca o parte si cu cacao de calitate. Proportii egale de unt, zahar, faina si oua.

Fructele utilizate trebuie sa fie cirese sau visine mari si carnoase, pe cat posibil proaspete. Se pot folosi insa si fructe congelate dar nu si din compot.

Crema nu este o simpla budinca de vanilie, ci este o crema fina, cu mult unt si multa vanilie (crema mousseline). Stratul de crema de vanilie trebuie sa fie gros de un deget, nu milimetric.

In ceea ce priveste glazura, aceasta contine multa ciocolata de calitate. Elementul care nu poate lipsi este modelul cu valuri de pe glazura.

Acesta se traseaza cu ajutorul unui piaptan de cofetarie sau cu o furculita cu dintii mai rari. Fara aceste valuri prajitura nu mai poate fi numita valurile Dunarii.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!