Remedii naturiste pentru stomatita și ulcerele bucale

Remedii naturiste pentru stomatita și ulcerele bucale

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 September 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Stomatita și ulcerele bucale sunt răni mici care apar în gură. Deși sunt de obicei mici, locația lor le face inconfortabile și dureroase. Alimentele calde, reci, crocante și acre le pot irita, provocând disconfort suplimentar. Este nevoie de ceva timp pentru a le vindeca, datorită mediului umed din gură și aportului de alimente.

Cauzele stomatitei și ulcerelor bucale

Deși sunt foarte frecvente, adevărul este că nimeni nu știe exact de ce apar. Știm că stomatita și ulcerele bucale apar la 20% din populație. Acestea provoacă durere în timpul conversațiilor și al mâncării.

Sunt două tipuri: simple sau complexe. Primul apare de mai multe ori pe an și durează aproximativ o săptămână la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 20 de ani. Cele complexe sunt mai puțin frecvente, iar cei care suferă de ele au suferit deja o răceală.

Câțiva factori care le determină:

  • stres
  • produse acide sau citrice
  • rănirea gurii cauzată de alimente
  • sistemul imunitar slăbit
  • tulburări de alimentație sau boli gastro-intestinale
  • ortodonție (aparat dentar)

Trebuie să fiți atenți la diferența dintre stomatită și herpes, care poate fi la exterior aceeași. Herpesul este cauzat de un virus, este contagios, în timp ce stomatita nu. În plus, herpesul poate apărea și pe alte zone ale feței, cum ar fi buzele, nasul și sub bărbie.

Dacă aveți stomatită, este posibil să simțiți o senzație de furnicături. arsură și durere, și să observați ulcere rotunde albe sau gri cu margini roșii. În plus, este posibil să aveți febră și umflarea ganglionilor limfatici.

Vestea bună este că aproape întotdeauna dispar singuri în 7-10 zile. Durerea poate fi foarte iritantă, dar este important să nu o atingeți cu dinții sau limba, chiar dacă doriți.

Remedii naturale care tratează stomatita și ulcerele bucale

Sare

Este unul dintre cele mai ieftine antiseptice eficiente din lume. Este de mare ajutor pentru a vindeca rănile în mod natural.

Tot ce trebuie să faceți este să amestecați o linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și să vă clătiți gura.

După procedură, amestecul trebuie scuipat și procedura repetată de cel puțin trei ori pe zi.

Durerea și disconfortul vor scădea treptat.

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, un antiseptic eficient în aceste cazuri.

Se amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu cu o jumătate de pahar de apă.

Apoi clătiți gura cu amestecul fără a înghiți lichidul.

De asemenea, puteți face o pastă din bicarbonat de sodiu și apă și o puteți aplica direct pe zonele stomatitei și ulcerele bucale.

Lăsați-l să acționeze pentru câteva minute. Apoi clătiți zona cu apă rece.

Apă oxigenată

Acesta este un alt remediu de încredere pentru stomatită și ulcere bucale.

Luați un tampon de bumbac sau un disc demachiant și înmuiați-l în apă oxigenată (peroxid de hidrogen).

Aplicați-l direct pe ulcere de trei ori pe zi.

Acest lucru va diminua disconfortul și va ajuta la reducerea riscului de infecție.

Apa de gură

Pentru tratamentul stomatitei și ulcerelor la nivelul gurii, este important să se utilizeze antiseptice care nu infectează această zonă.

Apa de gură este un remediu care poate calma disconfortul și poate controla creșterea bacteriilor. Cu toate acestea, nu folosiți prea mult, mai ales dacă este foarte puternic, deoarece probabil veți simți că vă arde.

Gheață

Un cub de gheață poate vindeca ulcerele treptat, reduce inflamația și ameliorează durerea. Acționează ca un sedativ.

Aplicați un cub de gheață pe zona afectată de câte ori considerați potrivit.

Iaurt

Datorită conținutului de acid din lapte și a bacteriilor pe care le conține, iaurtul va ajuta la schimbarea pH-ului gurii și la controlul creșterii bacteriilor noi.

Consumați iaurt zilnic , mai ales dacă aveți adesea stomatită și ulcere la gură.

De asemenea, îl puteți aplica direct cu un tampon de bumbac.

Sfaturi pentru prevenirea formării stomatitei și a ulcerelor bucale

Uneori, alimentația deficitară poate duce la ulcere la nivelul gurii, precum și la lipsa de vitamine sau minerale. Prin urmare, este mai bine să le adăugați la dieta dumneavoastră. Alte afecțiuni care pot provoca ulcer sunt deficitul de fier sau acid folic, boala celiacă și boala Crohn.

Includeți în alimentele care conțin fier, cum ar fi legumele verzi, cerealele integrale și laptele.

De asemenea, aveți grijă când vă spălați dinții, deoarece acest lucru poate provoca astfel de leziuni sau iritații. Același lucru se întâmplă atunci când mâncați alimente crocante, cum ar fi fursecuri, pâine, pâine prăjită și așa mai departe.

În cele din urmă, evitați alimentele acre sau picante și guma de mestecat și nu uitați să vă folosiți apa de gură după fiecare masă pentru a vă menține întotdeauna gura curată și sănătoasă.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!