Planeta este din nou amenințată de ciuma bubonică – una dintre cele mai grave infecții din lume

Planeta este din nou amenințată de ciuma bubonică – una dintre cele mai grave infecții din lume

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 November 2020 in CuriozitățiSanatate

Ciuma este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Această boală potențial fatală, care se răspândește foarte rapid printre oameni, a luat viața a peste două sute de milioane de oameni.

În timpul celei de-a treia pandemii din 1894 în Hong Kong, bacteriologul francez Alexander Yersin a identificat agentul patogen – o bacterie numită ulterior Yersinia pestis .

Ciuma nu a fost niciodată complet distrusă. Focarele și cazurile izolate de infecție sunt încă înregistrate în Lumea Veche și Nouă.

Microbul de ciumă circulă de la rozătoarele care trăiesc în vizuini – marmote, veverițe de sol, soareci de câmp, șobolani fiind transmis prin purici. Un purice se infectează când suge sângele unui animal bolnav.

Sângele supt ajunge în sistemul lor digestiv, unde microbul se înmulțește și creează un dop. După ce a pișcat un alt individ cu sânge cald, puricii introduc o parte din conținutul sistemului digestiv blocat cu bacterii de dopul format direct în sânge. Apoi apare infecția.

Ciuma bubonică începe cu inflamația ganglionilor limfatici. Aceasta este cea mai frecventă formă a bolii și este tratabilă.

Odată ajuns în corpul unei gazde cu sânge cald, microbul ciumei întâlnește celulele sistemului imunitar – fagocite. Sarcina lor este de a detecta infecțiile și de a le elimina din corp.

Cu toate acestea, microbul ciumei este foarte bine protejat: produce mulți factori patogeni – molecule care blochează încercările sistemului imunitar al gazdei cu sânge cald de a-l distruge – se multiplică rapid și rupe fagocitul. Este acoperit de o celulă proteică groasă care îl protejează de celulele sistemului imunitar.

Odată cu fluxul sanguin, microbul se răspândește rapid în tot corpul. În forma pulmonară, când infecția are loc prin căile respiratorii, moartea are loc într-o zi sau chiar în câteva ore.

În forma bubonică, infecția persistă în ganglionii limfatici, se măresc, ajungând la puroi. Dacă tratamentul cu antibiotice începe la timp, prognosticul este favorabil.

Acum s-a dovedit că bacteria ciumei este legată genetic de pseudotuberculoză. S-au separat, probabil cu zeci de mii de ani în urmă.

În ciuda similarității aproape complete a genomului, aceste bacterii acționează în moduri diferite. Pseudotuberculoza se răspândește prin alimente și provoacă inflamații acute, probleme cu intestinele, dar nu se transmite de la bolnav la sănătos.

În procesul de evoluție, microbul ciumei a dezvoltat metode moleculare de supraviețuire în corpul puricilor, care i-au favorizat pătrunderea în sângele unui animal, unde se reproduce repede.

Temperatura este factorul cheie. Microbul ciumei devine deosebit de virulent la 37 de grade. Puricii au o temperatură corporală de 26 de grade, la șobolanii între 38-39, deci se infectează mai repede și mor mai des.

Oamenii de știință cred că încălzirea globală contribuie la apariția focarelor moderne de ciumă. Nu vom putea distruge complet microbul, deoarece sistemul ecologic în care circulă este foarte complex. Va trebui să învățăm să conviețuim cu el …

Potrivit OMS , în 2010-2015, în întreaga lume au fost înregistrate 3.248 de cazuri de ciumă, inclusiv 584 de decese. În prezent, cele mai endemice trei țări sunt Republica Democrată Congo, Madagascar și Peru.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!