Persoanele cu această grupă de sânge sunt cele mai probabile să sufere un accident vascular cerebral

Persoanele cu această grupă de sânge sunt cele mai probabile să sufere un accident vascular cerebral

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 March 2023 in SanatateSfaturi

Omul se naște cu o grupă sanguină specifică, pe care nici știința, nici boala cea mai gravă nu o poate schimba. Medicii spun de mult timp că fiecare persoană ar trebui să-și cunoască grupa sanguină și Rh-ul. Este extrem de important, deoarece dacă o persoană primește sânge cu antigene străine, sistemul său imunitar va începe să lupte împotriva acestora și va apărea o reacție de respingere. Antigenele sunt prezente la suprafața eritrocitelor – celulele roșii din sânge.

Ce grupuri sanguine există

Prima grupă (0): nu există antigenele A și B, aceștia sunt donatori universali.

Al doua grupă (A): există antigene A, dar nu există antigene B;

Al treia grupă (B): există antigene B, dar nu există antigene A;

Al patra grupă (AB): există antigene A și B, iar acestor persoane li se poate transfuza orice grupă de sânge, aceștia fiind recipienți universali.

Ce au descoperit oamenii de știință

Oamenii de știință de la Școala de Medicină de la Universitatea din Maryland au efectuat un studiu pentru a afla care sunt grupele sanguine cu un risc mult mai mare de a suferi un accident vascular cerebral la o vârstă fragedă.

S-a constatat că “norocoșii” sunt purtătorii grupei sanguine A, adică a doua grupă. De asemenea, cercetătorii au descoperit că persoanele cu grupa sanguină 0 (adică prima) sunt cel mai puțin susceptibile la această afecțiune periculoasă. Sau poate că îi afectează într-o etapă mai târzie a vieții, dar consecințele nu vor fi atât de fatale.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică American Academy of Neurology. În experiment au participat 29.320 de persoane fără să fi suferit de accident vascular cerebral și 5.825 de persoane cu accident vascular cerebral timpuriu. Toți subiecții – bărbați și femei de origine europeană de diferite vârste. Oamenii de știință au efectuat o meta-analiză pentru a descoperi legătura dintre grupa sanguină și prezența acestei patologii periculoase.

„Studiul a arătat că 48% dintre persoanele cu accident vascular cerebral timpuriu aveau grupa sanguină A. Încă a fost stabilit exact care este legătura, sunt necesare cercetări suplimentare care să confirme sau să infirme ipoteza noastră”, spun cercetătorii.

De altfel: unele persoane cred că grupa sanguină poate influența personalitatea unei persoane sau sensibilitatea acesteia la anumite boli, dar aceste convingeri nu sunt susținute de date științifice. Este important să reținem că mulți factori, inclusiv genetică, stilul de viață și mediul înconjurător, pot influența sănătatea și bunăstarea unei persoane, grupa sanguină fiind cu siguranță neimportantă aici.

De ce este atât de important să cunoști grupa sanguină

Nepotrivirea Rh-ului chiar și în cazul în care grupa sanguină se potrivește poate duce la probleme pentru organism, deoarece sistemul imunitar va începe să lupte cu proteine străine. Însă acesta nu este singurul motiv pentru care este atât de important să cunoști grupa ta de sânge și Rh-ul. Există și altele:

  • Pentru a evita problemele în timpul sarcinii;
  • În cazul transfuziei de sânge, în situații de urgență medicii pot să nu aibă timp să stabilească această informație;
  • Pentru stabilirea paternității;
  • Pentru a prezice posibile boli legate de grupele sanguine (oamenii de știință au reușit să determine, pe baza grupelor sanguine, ce tip de ca n cer poate avea o persoană).

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune care apare atunci când fluxul de sânge către creier este întrerupt sau redus. Această lipsă de sânge poate fi cauzată de ocluzia unei artere sau de o hemoragie. În oricare dintre cazuri, creierul nu primește suficient oxigen și nutrienți, ceea ce poate duce la moartea celulelor cerebrale.

Există două tipuri principale de accident vascular cerebral:

AVC ischemic: Acest tip de AVC apare atunci când o arteră către creier este blocată de un cheag de sânge sau de o placă de aterom. Aproximativ 80% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt de acest tip.

AVC hemoragic: Acest tip de AVC apare atunci când o arteră din creier se rupe, ducând la sângerare în țesutul cerebral. Aproximativ 20% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt de acest tip.

Simptomele AVC-ului pot varia, dar pot include pierderea bruscă a vederii, slăbiciune sau amorțeală a unei părți a corpului, pierderea echilibrului sau a coordonării, dificultăți în vorbire și înțelegere a cuvintelor și confuzie. Este important să se acționeze rapid dacă se suspectează un AVC, deoarece intervenția timpurie poate reduce riscul de deteriorare a creierului și poate îmbunătăți șansele de recuperare.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!