Pentru mulți oameni, cafeaua este o adevărată religie, o iubire, un ritual sacru. 14 lucruri pe care probabil că nu le știați despre cafea

Pentru mulți oameni, cafeaua este o adevărată religie, o iubire, un ritual sacru. 14 lucruri pe care probabil că nu le știați despre cafea

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 November 2023 in CuriozitățiLifeStyleSanatate

Dacă și voi iubiți această băutură minunată, cu siguranță vă va interesa să aflați niște lucruri destul de neobișnuite despre ea.

1. Nu trebuie să beți cafea pentru a vă trezi dimineața

Corpul vostru produce în mod natural hormonul cortizol dimineața, care vă ajută să vă simțiți energici și revigorați. Asta se datorează ritmurilor circadiene ale organismului uman. Deci, dacă aveți obiceiul să beți cafea dimineața pentru a vă trezi, acest lucru nu are sens. Mai bine așteptați până când nivelul de cortizol scade, ceea ce se întâmplă după ora 9-10 dimineața, și abia apoi beți o ceașcă de cafea.

2. Cafeaua nu cauzează deshidratarea organismului

Vestea bună este că, cafeina a fost mult timp acuzată de efectul diuretic, dar acest lucru nu corespunde realității. Dacă nu consumați cafea în cantități mari (mai mult de 0,5-0,6 g pe zi, adică două cești), nu vor apărea efecte negative.

Studiile au arătat că diureza nu se modifică semnificativ atunci când oamenii consumă băuturi care conțin cafeină. Deci, atâta timp cât vă bucurați de cafea în cantități moderate, nu există motive mari de îngrijorare.

3. Cafeaua a fost descoperită datorită caprelor etiopiene

Conform legendei, păstorii etiopieni au început primii să consume cafea după ce au văzut cum se comportă caprele, care mestecau cu plăcere boabele acestei plante.

4. Cafeaua vă poate ajuta să trăiți mai mult și mai sănătos

Cafeaua conține o mulțime de antioxidanți (este cea mai mare sursă de antioxidanți din dieta medie a omului de pe continentul vestic!). Acest lucru ajută la combaterea așa-numiților radicali liberi, care sunt cauza multor boli grave. Prin urmare, iubitorii de cafea au mai puține șanse de a dezvolta boli precum boala Parkinson, diabetul zaharat și bolile de inimă.

5. Cafeaua conține substanțe nutritive esențiale pentru supraviețuire

O ceașcă de cafea conține 11% din doza zilnică recomandată de riboflavină (vitamina B2), 6% de acid pantotenic (vitamina B5), 3% de mangan și potasiu și 2% de niacină și magneziu.

6. Consumul de cafea poate ajuta la arderea grăsimilor

Studiile au arătat că, consumul de cafeină poate crește metabolismul cu 3 până la 11%. Este una dintre puținele substanțe chimice care vă pot ajuta cu adevărat să scăpați de kilogramele în plus!

7. Cafeaua este cultivată într-o zonă strict definită numită “centura de cafea” a planetei

Centura de cafea cuprinde toate regiunile care au condițiile necesare pentru cultivarea cafelei. Deoarece această plantă necesită mult soare și căldură, toate aceste zone se află în apropierea ecuatorului.

8. Cafeina este, de fapt, sub formă de cristale

Întregul efect al cafelei este rezultatul pătrunderii în organism a unor cristale de cafeină extrem de mici, de doar 0,0016 inch.

9. Cafeaua este făcuta din boabele fructelor care pot avea culoarea roșie, galbenă sau verde

Vedeți aceste boabe care cresc pe copaci? Așa arăta conținutul ceștii voastre de cafea în trecut!

10. Cafeina începe să acționeze foarte rapid

De la prima înghițitură până la începerea efectului cafeinei trec doar aproximativ 10 minute!

11. Black Ivory este cea mai scumpă varietate de cafea și se produce din excrementele de elefant

Cea mai scumpă cafea din lume este produsă din excrementele de elefant și se numește Black Ivory. Costă 50 de dolari doar o ceașcă. Pentru a obține 1 kilogram din această varietate de cafea, trebuie să hrăniți un elefant cu 33 de kilograme de boabe de cafea proaspete. După ce elefantul le digeră, persoanele care îngrijesc elefanții colectează excrementele, le zdrobesc și extrag cafeaua din ele.

12. Cafeaua este benefică pentru ficatul vostru

Oamenii care beau patru cești de cafea pe zi au cu 80% mai puține șanse de a dezvolta ciroză hepatică.

13. Prima cameră web din lume a fost creată pentru prepararea cafelei

În 1991, un grup de cercetători de la Universitatea Cambridge a direcționat o cameră web către o cafetieră pentru a monitoriza procesul de preparare a cafelei dintr-o cameră alăturată. Imaginile de mai sus sunt rezultatul acelei prime camere web.

14. Cafeina îmbunătățește performanțele în timpul exercițiilor fizice

Cafeina crește nivelul de adrenalină și eliberează acizi grași din țesutul adipos, ceea ce duce la rezultate mai bune pentru cei care consumă cafea înainte de antrenament.

Cunoașteți și voi alte lucruri interesante despre cafea??


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!