Nu lasa trecutul sa te afecteze, chiar daca ai trecut prin multe, acum ai dreptul sa te bucuri de prezent

Nu lasa trecutul sa te afecteze, chiar daca ai trecut prin multe, acum ai dreptul sa te bucuri de prezent

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 February 2020 in Dezvoltare Personala

Dincolo de faptul ca trecutul nostru reprezinta cea mai legitima lectie de viata, pe care suntem obligati sa ne-o insusim cat mai corect, exista uneori un trecut intruziv si agresiv care nu ne lasa sa ne bucuram de prezent. Iata cateva sugestii utile pentru ca linistea si echilibrul sa redevina o constanta a vietii tale.

Trecutul pe care parca nu-l depasim niciodata are de cele mai multe ori origini vechi, in copilaria timpurie. Acolo unde erau atatea evenimente greu de gestionat pentru un copil vulnerabil si sensibil.

Viata este o continua desfasurare de evenimente si pentru ca nu suntem doar fiinte rationale, ci si emotionale, fiecare experienta traita are si o incarcatura afectiva.

Emotiile pe care le traim ne ridica sau ne coboara, ne blocheaza sau ne dau imboldul de a merge mai departe, cresc increderea in sine si ambitia, sau traumatizeaza si imping spre anxietate si depresie.

Nu exista indiferenta absoluta fata de evenimente si oameni, pentru ca si acest aspect este tot o fata a unor trairi afective negative. Raspundem afectiv diferit la evenimentele din viata noastra tocmai pentru ca suntem pregatiti diferit, pentru a le face fata.

Cum putem impiedica trecutul sa ne afecteze prezentul

1.Omul este o fiinta adaptativa, cu resurse nebanuite de regenerare fizica si mentala. Iar simplul fapt ca iei in considerare acest aspect important, deja te plaseaza in zona in care vrei sa depasesti starea de disconfort din prezent si esti orientat/a catre gasirea solutiilor.

2.Solutiile nu sunt general valabile, insa sunt general necesare, atunci cand ne confruntam cu o problema, indiferent de natura ei. A nu mai cauta solutii inseamna capitularea in fata dificultatilor vietii, iar in viata, ca si in sport, refuzul inscrierii in cursa inseamna descalificare.

Daca nu ai incercat deloc, inseamna ca toate sansele de a depasi situatiile critice sunt nule. Putin, chiar si prost pentru prima incercare, inseamna mai mult decat “deloc”.

3.Trecutul marcat de acele experiente pe care nu ni le-am fi dorit, intinde frecvent capcane. E ca si cum ceva te trage mereu inapoi ca sa-ti reaminteasca de acele momente care te-au afectat. Iar asta se va intampla la nesfarsit, atata timp cat locul emotiilor negative legate de el, nu va fi curatat asemeni unei rani.

Ranile emotionale produc daune in multe aspecte ale vietii personale sau profesionale. Un esec la locul de munca poate afecta atat de grav incat sa nu mai ai puterea s-o iei de la capat si sa nu mai ai incredere in capacitatile tale.

Un esec nedepasit in plan personal te poate indeparta de oameni. Ambele aspecte duc la izolare si la scaderea increderii in propria persoana, in final la devalorizare.

Sedintele de terapie sau consiliere psihologica au tocmai acest rol, de a accepta un trecut care nu mai poate fi schimbat si de a construi un viitor cu resurse reale din prezent.

4.Viata nu trece pe langa noi, chiar daca de multe ori avem aceasta senzatie. Nu ramanem la fel, ci ne transformam fizic, emotional si psihic in functie de varsta, context, oamenii cu care interactionam, moda, etc.

Cand incetam sa ne schimbam, incetam sa mai existam, pentru ca ceea ce se intampla cu fiecare din noi, in fiecare zi, are un ecou emotional. Cel mai simplu mod prin care putem descrie aceasta realitate este ambivalentul “ Imi place/ Nu-mi place”.

Iar daca in trecutul nostru exista momente din categoria “nu-mi place”, tot ce avem de facut este sa indepartam factorii care pot duce la repetarea experientei sau la schimbarea atitudinii noastre fata de o situatie care s-a dovedit nemultumitoare, dezamagitoare sau chiar traumatizanta.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!