Mâinile reci: despre ce probleme ne avertizează

Mâinile reci: despre ce probleme ne avertizează

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 September 2021 in SanatateSfaturi

Mâini reci chiar și vara: cum să scapi de această problemă

Dacă în sezonul de iarnă mâinile reci sunt destul de normale, atunci temperatura scăzută a extremităților, chiar și în timpul căldurii de vară, este un indicator că o persoană are o problemă de sănătate. Mâinile și picioarele reci sunt o consecință a circulației slabe sau a vaselor de sânge subțiri ori blocate care nu pot transporta suficient sânge. Cu cât un vas de sânge este mai subțire, cu atât ajunge mai puțină temperatură în vârful degetelor.

Ce boli pot influența temperatura mâinilor unei persoane?

Una dintre cele mai frecvente boli o reprezintă perturbările și anomaliile hormonale, inclusiv boala tiroidiană. Același simptom poate indica tensiune arterială scăzută, ateroscleroză și chiar diabet zaharat. Boala Raynaud, care reprezintă o scădere a aportului de sânge la extremități, poate duce, de asemenea, la mâini reci.

Pentru a scăpa de această problemă, medicii îi sfătuiesc pe pacienți să ducă un stil de viață activ, să facă sport și să renunțe la obiceiurile negative – un „lucru comun” în recomandările medicilor. Însă, nu puteți scăpa de diabetul zaharat și unele dintre celelalte boli enumerate în acest fel.

Sistemul circulator uman este un mecanism destul de complex și delicat, care poate să nu funcționeze la parametri normali din mai multe motive. Recent, bolile vasculare sunt mult mai frecvente la oameni, începând de la o vârstă fragedă.

Unul dintre principalele motive pentru dezvoltarea bolilor vasculare îl reprezintă stilul de viață sedentar. Cei care se antrenează regulat în sala de sport știu cât de „fierbinte” devine corpul imediat după antrenament. Sângele se răspândește intens în tot corpul, motiv pentru care membrele sunt calde chiar și iarna, durerea de cap nu mai apare, iar starea de sănătate generală se îmbunătățește.

Exercițiul este un mod eficient de a încălzi extremitățile reci. De asemenea, le puteți înmuia în apă caldă, aproape fierbinte, pentru o vreme. Tratamentele cu apă în sine sunt o modalitate bună de a pune sângele în mișcare; în acest scop, experții recomandă un duș de contrast – folosind atât apă caldă, cât și apă rece. Este adevărat, acest remediu nu este potrivit pentru toți oamenii, în unele cazuri există chiar și contraindicații.

Un alt sfat este să nu porți haine prea strânse, deoarece acestea ștrangulează vasele de sânge. Pe vreme rece, îmbrăcămintea trebuie să fie călduroasă, dar cât mai lejeră.

Atunci când observați că mâinile sunt reci, începeți să le masați energic, să le frecați între ele pentru a ajuta vasele să se dilate și să transporte mai mult sânge. De mare ajutor în astfel de cazuri sunt alimentele care favorizează dilatația vaselor și subțiază sângele.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!