Lucrurile interesante pe care nu le stiai despre ochi – “Ochii căprui sunt, de fapt, albaştri sub pigmentul maro”

Publicitate

Nu ne gândim nicio clipă cât rău le facem zi de zi ochilor noştri stând în faţa calculatorului de dimineţa până seara. Uităm că ochii sunt extrem de sensibili, un organ cu totul unic pe care oamenii de ştiinţă nu au reuşit să-l înţeleagă pe deplin.

Rezoluția imaginilor pe care le vedem este 576 de megapixeli. Un aparat foto semiprofesional are o rezoluție de 10 megapixeli. Iată alte curiozități despre ochii tăi:

1. Pupila se dilată cu până la 45% atunci când privim persoana iubită.

2. Corneea ochiului uman este asemănătoare cu cea a rechinilor, aceasta din urmă putând fi folosită la om într-o întervenţie chirurgicală pentru un transplant de cornee.

3. Fiecare ochi conţine 107 milioane de celule, toate fiind sensibile la lumină.

4. Unul din 12 bărbaţi este daltonist.

5. Ochiul uman percepe doar trei culori: roşu, albastru şi verde. Restul sunt doar combinaţii ale acestora.

6. Ochiul uman are un diametru de aproximativ 2,5 cm şi cântăreşte în jur de 8 grame.

7. Doar o şesime din globul ocular este vizibilă.

8. Amprentele conţin 40 de caractere unice. De partea cealaltă, irisul are 256 astfel de caractere. De aceea s-a recurs la folosirea scanării de retină pentru securitate.

9. Oamenii folosesc expreşia „cât ai clipi” pentru că muşchiul ocular este cel mai rapid din corp. O clipire durează între 100 şi 150 de milisecunde, astfel că este posibil să clipim de cinci ori într-o secundă.

10. Oamenii clipesc, în medie de 17 ori pe minut, de 14.280 de ori pe zi şi de 5,2 milioade de ori pe an.

11. Ochii pot procesa aproximativ 36.000 biţi de informaţie în fiecare oră.

12. Ochii căprui sunt, de fapt, albaştri sub pigmentul maro. Există o intervenţie cu laser care poate transforma ochii maro în ochi albaştri.

13. Ochiul uman se poate concentra pe aproximativ 50 de lucruri pe secundă.

14. Imaginile pe care ochiul le transmite creierului sunt trimise cu susul în jos.

15. Fiecare geană are o durată de viaţă de aproximativ 5 luni.

Publicitate

16. Maiaşii credeau că oamenii cu strabism erau atrăgători şi făceau eforturi pentru a se asigura că viitorii lor copii se năşteau cu strabism.

17. Cu 10 milioane de ani în urmă toată lumea avea ochi căprui, până când cineva a suferit o mutaţie generică şi s-a născut cu ochi albaştri. Asta înseamnă că oamenii care au ochii coloraţi astfel, împart o genă comună cu omul cu primii ochi albaştri din lume.

18. Dacă într-o fotografie instantanee ai un singur ochi roşu atunci când priveşti fix în obiectiv, există riscul de a dezvolta cancer la ochi.

19. Diagnosticul de schizofrenie poate fi pus cu o acurateţe de 98,3% în urma unui simplu control oftalmologic.

20. Oamenii şi câinii sunt singurele specii care pot citi intenţiile unei persoane doar privind-o în ochi, iar în cazul câinilor acest lucru se întâmplă doar în relaţia cu oamenii.

21. În jur de 2% dintre femei au suferit o mutaţie genetică în urma căreia au căpătat încă un con pe retină.

22. Ochiul uman poate face mişcări încete doar atunci când urmăreşte un obiect aflat în mişcare.

23. Piraţii îşi acopereau un ochi pentru a putea să se adapteze repede atât luminii puternice de pe punte, cât şi întunericului din interiorul navei.

24. Niciun bebeluş nu distinge culorile atunci când se naşte.

25. Ochii au început să se dezvolte cu 550 de milioane de ani în urmă.

26. Ochii sunt activi 24 de ore, şapte zile pe săptămână, comparativ cu alte organe care au nevoie de ceva timp ca să devină active.

27. Ochii se vindecă foarte repede. Pentru a se vindeca după o zgârietură, ochiul are nevoie de aproximativ 48 de ore.

28. Noi vedem cu creierul, nu cu ochii. În cele mai multe cazuri, vederea în ceaţă sau distorsionată nu are nicio legătură cu globul ocular. Este vorba despre o problemă la nivelul cortexului vizual din creier.

29. Oamenii care orbesc pe parcursul vieţii îşi menţin capacitatea de a vedea în vis.

30. Ochii folosesc 65% din energia creierului nostru, mai mult decât orice altă parte a corpului.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Curiozități

Femeile sunt influentate de luna in care s-au nascut. Iata cum poate fi caracterul tau

Publicitate

Am observat că persoanele care sunt născute în aceeași lună au trăsături de caracter comune. Am încercat să aflăm mai multe și să vedem ce au în comun diferite femei pe care le unește doar luna în care s-au născut. Iată concluziile!

Ianuarie – Fetele născute în luna ianuarie sunt foarte ambițioase, dar în același timp ambițioase și conservative. Pot fi foarte critice, dar totodată le place să vorbească despre sentimentele sale. Ele acceptă în cercul său doar persoanele cu același nivel intelectual și cu aceleași păreri.

Februarie – Cele născute în februarie sunt de fire romantice, în discuție cu ele aveți nevoie de multă răbdare. Nu fiecare le va înțelege din cauza dispoziției schimbătoare. Ele gândesc abstract. De asemenea, dacă le-ați trădat, atunci nu le veți mai vedea.

Martie – Pisicile din martie. Carismă și farmec. Au o fire devotată și care se îndrăgostesc cu greu. Ele pot fi fermecătoare și drăguțe până nu le-ați supărat cu ceva. Totuși să trăiești lângă o persoană născută în martie este o adevărată plăcere.

Aprilie – În aprilie, de regulă, se nasc femeile care sunt capabile să mențină relații cu practic orice persoană și au calități de diplomat. Este adevărat că majoritatea dintre acestea sunt destul de geloase, iar dacă le-ați afectat încrederea, mai bine plecați de bună voie. Femeile născute în aprilie pot să vă facă cel mai fericit om de pe Pământ. Ele îi acceptă pe cei care le dobândesc toată încrederea.

Mai – Mai este luna femeilor care au caracter stabil și se țin de principii. Sunt foarte atrăgătoare, dar nu de puține ori se asociază cu un caracter greoi. Ele pot fi periculoase pentru orice bărbat care a avut nefericirea să se îndrăgostească de ele. Dacă v-ați întâlnit cu vreo femeie născută în mai, nu o veți uita niciodată. Nu vă străduiți în zadar.

Iunie – Curioasă, sociabilă și creativă – trei caracteristici principale ale femeii din iunie. Există însă o problemă, ele mai întâi acționează, apoi se gândesc. Ele mai degrabă spun adevărul în față, decât pe la spate. Apropo, ar trebui să fiți atenți cu ele, bărbații pot fi o mică jucărie în mâinile lor.

Publicitate

Iulie – Fetele care au avut norocul să se nască în mijlocul verii sunt fericite, frumoase, misterioase și foarte deștepte. Nu le plac conflictele și sunt sincere cu fiecare. Dacă, însă, le veți amăgi cel puțin o dată, le veți pierde pentru totdeauna. Țineți minte acest lucru.

August – Cele care s-au născut în august îmbină în mod deosebit egoismul cu o mare bunătate. Nu merită să vă certați cu ele, mai devreme sau mai târziu aceste femei vor câștiga. Femeile din august au un simț deosebit al umorului, însă nu suportă să fie luate în râs sau să se facă glume pe seama lor. Dacă v-ați permis un astfel de comportament, nu veți ști niciodată de unde va veni răspunsul. Mereu le place să fie în centrul atenției, iar dacă bărbații nu le acordă atenție ele nu suferă din această cauză. În prezența lor bărbații practic își pierd mințile.

Septembrie – Această lună este a femeilor disciplinate, bune și minunate. Ele niciodată nu iartă trădătorii. Dacă le veți răni, ele vor încerca să se răzbune. Ele apreciază relațiile pe termen lung și niciodată pe cele de o noapte. În același timp au cerințe foarte mari față de parteneri. După cum se spune, supraviețuiesc doar cei ce merită.

Octombrie – Femeile din octombrie au un caracter puternic, o înțelepciune bogată și sunt închise pentru public. Sufletul său nu și-l dau oricui și nu întotdeauna, deoarece se tem că vor fi dezamăgite. Alte femei sunt invidioase pe cele născute în octombrie.

Noiembrie – Aceste femei sunt cu un pas înainte față de alții și depistează foarte ușor minciuna. Nu vă jucați cu ele, vă jucați cu focul. Tot ce trebuie să știți despre aceste femeie este că nu trebuie să le întrebați părerea dacă nu sunteți gata să aflați adevărul.

Decembrie – În decembrie se nasc femei nerăbdătoare, dar norocoase. Se zice că ele vor găsi întotdeauna posibilități să iasă uscate din apă. Ele pot ridica starea de spirit și sunt o fire deschisă. Ele sunt dispuse să accepte orice rănire, dar se pare că Dumnezeu le iubește, de aceea primesc tot ce doresc.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
LifeStyle