Invataturile lui Buddha ne vorbeste despre cele 4 adevaruri nobile din viata

Invataturile lui Buddha ne vorbeste despre cele 4 adevaruri nobile din viata

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 January 2020 in Dezvoltare Personala

Cele patru Adevaruri Nobile au ca preocupare fundamentala suferinta. Ce este ea? De unde provine? Cum poate inceta? Raspunsurile se afla in invataturile lui Buddha.

Cele patru Adevaruri Nobile

  • 1. Viata inseamna suferinta
  • 2. Suferinta are la origine atasamentul
  • 3. Putem atinge punctul in care suferinta inceteaza
  • 4. Suferinta inceteaza cand urmam Calea cu Opt Brate

1. Viata inseamna suferinta

A trai aduce suferinta. Acest lucru se intampla nu numai din cauza faptului ca natura umana nu este perfecta, ci si pentru ca lumea in care ne ducem existenta este la fel de imperfecta ca si noi. In timpul vietii noastre trebuie inevitabil sa induram suferinta fizica precum durerea, bolile, ranile, oboseala, stresul, batranetea si, in cele din urma, moartea; suferinta psihologica este exteriorizata prin stari de tristete, frica, frustrare, dezamagire si depresie. Chiar daca exista mai multe grade de suferinta, dar si experiente placute pe care pe percepem in opozitie cu suferinta, precum fericirea, confortul, usurarea, per total, viata este imperfecta si incompleta din cauza efemeritatii lucrurilor din lumea in care traim.

Aceasta inseamna ca nu putem niciodata sa tinem in permanenta langa noi lucrurile dupa care tanjim si la fel cum momentele frumoase vor trece pe langa noi, asa se va intampla si cu cei pe care ii iubim si chiar cu propria persoana. Vom inceta sa mai existam intr-o buna zi.

2. Suferinta are la origine atasamentul

Originea suferintei este atasamentul fata de lucrurile trecatoare si ignoranta rezultata din acest atasament. Lucrurile efemere nu includ doar obiectele fizice care ne inconjoara, ci si ideile si, intr-un sens larg, toate “obiectele” perceptiei noastre. Ignoranta este lipsa intelegerii modului in care mintea noastra se ataseaza de lucrurile trecatoare. Motivele pentru care atingem suferinta sunt dorinta, pasiunea, ardoarea, urmarirea bogatiilor si a prestigiului, a faimei si a popularitatii sau, mai pe scurt: suferinta o dobandim atunci cand nu lasam din mana o idee sau un lucru, cand ravnim.

Pentru ca “obiectele” atasamentului nostru sunt efemere, pierderea lor este inevitabila si astfel ajungem la suferinta. “Obiectele” atasamentului includ de asemenea si idea unui “eu” care este o iluzie, pentru ca nu exista un “eu” care sa nu fie, la randul sau, efemer. Ceea ce numim “eu” este doar o entitate imaginata pentru ca noi suntem doar o parte nesemnificativa a universului ce este in continua expansiune.

3. Putem atinge punctul in care suferinta inceteaza

Suferinta inceteaza atunci cand noi atingem nirodha. Nirodha inseamna descatusarea de pofte senzuale si de atasamentul conceptual. Al treilea Adevar Nobil exprima ideea conform careia suferinta poate fi stopata prin inlocuirea poftelor si a dorintelor personale cu dragostea fata de divin, fata de natura, fata de tot ceea ce ne inconjoara. Nirodha inlatura din sufletele noastre orice forma de atasament efemer. Acest lucru inseamna ca suferinta poate fi infranta prin orice fel de activitate facuta cu mintea limpede si cu sufletul deschis. Realizarea si perfectionarea starii adevarate de fericire si liniste este un proces care ne trece prin mai multe stadii, cel final fiind Nirvana. Nirvana inseamna libertate fata de toate grijile, complexele, stereotipurile si ideile. Nirvana nu poate fi inteleasa de cei care nu trec prin experienta vietii asa cum trebuie, liberi de atasamentul fata de “obiecte” si de dorinte.

4. Suferinta inceteaza cand urmam Calea cu Opt Brate

La capatul suferintei este o cale graduala, Calea cu Opt Brate, care ne conduce spre renastere. Ce ne invata ea?

• corecteaza-ti gandurile: evita sa ii ranesti pe ceilalti si sa ai parere gresite (actiunile nu au consecinte, nu exista cale prin care suferinta poate inceta etc.);

• corecteaza-ti vorbele: evita sa minti, sa barfesti, sa ai un ton separator etc.;

• corecteaza-ti actiunile: evita sa ucizi, sa furi sau sa ai un comportament sexual neadecvat;

• corecteaza-ti traiul zilnic: urmeaza atitudinea corecta in ganduri, vorbe, actiuni;

• corecteaza-ti intelegerea: incearca sa atingi intelepciunea adevarata;

• corecteaza-ti eforturile: dupa ce faci primul pas, ai nevoie de perseverenta pentru a continua;

• corecteaza-ti atentia: fii constient de “aici si acum” in loc sa visezi la “acolo si atunci”;

• corecteaza-ti concentrarea: trebuie sa ai intotdeauna o stare de spirit echilibrata

Asadar, daca ne indepartam de pofte si de atasamentul fata de “obiecte” invatand sa ne controlam corpul si mintea astfel incat sa ii ajutam pe ceilalti si nu sa ii ranim, vom deveni mai intelepti, ne vom cunoaste propria minte si vom inceta suferinta.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!