O modalitate prin care ne putem elibera de suferinta trecutului este sa rescriem aceste povesti. Sa ne gandim la ce am avut de invatat din ele, cum au contribuit la devenirea noastra de astazi. Viata noastra este asa cum o percepem prin intermediul filtrelor mentale, prin intermediul gandurilor si atitudinilor noastre. Asadar, poti continua sa iti plangi de mila pentru ce s-a intamplat atunci, sau poti sa privesti povestea cu alti ochi. Experientele noastre sunt ceea ce le facem noi sa fie. Perceptiile pe care le avem ne pot elibera sau dimpotriva, ne pot face sa traim intr-o inchisoare a propriei minti.
In concluzie, ce poti face?
Ia decizia sa te eliberezi de trecut pentru ca, da, este o decizie. Propunandu-ti acest lucru vei incepe sa fii din ce in ce mai atent si sa constientizezi atunci cand incepi sa rememorezi povestile trecutului, sa retraiesti durerea, sa intorci pe toate fetele ceea ce s-a intamplat. Si, astfel, fiind pe deplin constient de ceea ce faci, te poti opri.
Intelege si accepta situatia – priveste povestea vietii tale ca si cum ai fi un observator. Tu nu esti trecutul tau si nici povestea ta. Situatiile, oamenii si tiparele pe care le-ai urmat au contribuit la crearea experientelor tale, insa nu te definesc pe tine. Daca intelegi acest lucru intelegi si faptul ca odata ce constientizezi si schimbi tiparele – de gandire, de relationare sau de comportament, viata ta se poate schimba. Acceptand ce a fost si intelegand ce s-a intamplat, poti decide constient ca de acum incolo sa procedezi altfel.
Exprima-ti durerea, elibereaza-te de ea si asuma-ti responsabilitatea – Esti suparat pe tine pentru ceva ce ai facut si nu te poti ierta? Intelege ca daca ai fi stiut mai multe, ai fi procedat altfel. Asuma-ti responsabilitatea pentru faptele tale, iarta-te si mergi mai departe. Esti suparat pe altcineva? Exprima-ti sentimentele fie in mod direct, fie indirect – ii poti scrie chiar o scrisoare pe care o poti rupe dupa aceea pentru a te elibera de tot ce ai reprimat pana acum si a incheia acel capitol.
Nu te mai victimiza si nu mai da vina pe altii – Asa cum am spus mai sus, de ce ai vrea sa ii oferi atata putere celui care ti-a gresit in trecut, facandu-l pe el responsabil de fericire ta prezenta? Nu poti fi fericit pentru ca cineva, candva, te-a ranit iar tu nu vrei sa te eliberezi de acea amintire.
Invata sa traiesti in prezent – Daca iti lasi mintea sa plece in trecut, fie in suferintele, fie in bucuriile de atunci, vei trai in durere sau in melancolie si vei pierde clipa prezenta in care totul este posibil. Trecutul nu mai exista si nu mai are nicio putere asupra ta, daca tu alegi asta.
Creaza-ti in prezent, moment cu moment, viitorul pe care-l visezi – oricum faci asta, insa poti sa o faci constient sau inconstient. Singura ta putere este in aici si acum. Orice altceva este o iluzie.
Iarta – a ierta nu inseamna ca esti de acord cu ceea ce a facut celalalt ci inseamna a intelege ce s-a intamplat, a te elibera de trecut, a merge mai departe cu viata ta si a nu ii mai permite acelei persoane sa te raneasca. Iertarea este un act prin care te eliberezi de amaraciunea din interior, de rusine, furies sau regret intelegand ca nu mai are rost sa te opui unui lucru care deja s-a intamplat si nu mai poate fi schimbat. Sa uiti nedereptatile sau abuzurile prin care ai trecut nu este realist insa iertarea te ajuta sa reflectezi si, astfel, sa alegi cu mai multa intelepciune in viitor. Multi oameni spun ca au uitat pentru ca au iertat, insa de multe ori nu fac altceva decat sa evite o confruntare cu ei insisi sau cu trecutul fugind de durerea pe care si-o reprima si din care, in schimb, ar putea invata. Pe de alta parte sunt oameni care spun ca au iertat, desi nu au iertat de fapt, pentru ca prin iertare se pozitioneaza deasupra celorlalti. Sunt un om bun daca iert si nu mai conteaza ca de fapt ma mint pe mine si imi reprim trairile. Iertarea nu este despre celalalt, ci despre tine. Nu ierti pentru a-i face viata mai frumoasa celuilalt sau pentru a-l absolvi de vina, ci pentru propria ta eliberare.