Dovezile istorice care ne arata ca Iisus a fost pe pamant cu adevarat

Dovezile istorice care ne arata ca Iisus a fost pe pamant cu adevarat

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 September 2018 in Curiozități

Cât de mult putem crede că Iisus a trăit cu adevărat?

Dovezile istorice ale vieții lui Iisus din Nazareth sunt de mult cunoscute și răspândite în întreaga lume. În doar câțiva zeci de ani ai presupusei sale vieți el este menționat de istoricii Iudei și Romani, dar și de nenumărate scrieri Creștine. Poți compara asta cu, de exemplu, Regele Arthur care se presupune că a trăit în jurul anilor 500 DH. Majoritatea surselor istorice ale acelei perioade nici măcar nu îl menționează pe Regele Arthur, iar prima referință pe care o găsim este abia peste 3-400 de când se presupune că ar fi trăit. Dovezile vieții lui Iisus nu se limitează doar la poveștile folclorice, precum cele ale lui Arthur.

Ce ne spun scrierile creștine?

Trebuie apreciat la aceste scrieri faptul că sunt foarte detaliate și provin încă de la începuturi. Primele scrieri Creștine care vorbesc despre Iisus sunt epistolele lui Paul, iar istoricii spun că primele dintre aceste scrisori au fost scrise în primi 25 de ani după moartea lui Iisus, pe când biografia detaliată a vieții lui Isus din noul testament a fost scrisă la aproximativ 40 de ani după moartea sa. Toate aceste mărturii au fost scrie în timpul vieții multor martori oculari, și oferă descrierea locurilor și vieții din Palestina primului secol. Este deasemenea dificil să ne închipuim de ce scrierile Creștine ar inventa persoana acestui desăvârșit salvator Iudeu într-un anumit timp și spațiu- în timpul domniei imperiului Roman- pe când existau puternice suspiciuni ale Iudaismului.

Ce spun autorii non-creștini despre Iisus?

Din câte știm, primul autor dinafara bisericii care l-a menționat pe Iisus este istoricul Evreu Flavius Josephus, care a scris o istorie a Iudaismului din jurul anilor 93 DH. El face două referințe la Iisus. Una dintre ele este destul de controversată deoarece se crede că a fost alterată de scrierile Creștine (cel mai probabil schimbând ideile negative ale lui Joseph într-unele mai pozitive). La aproximativ 20 de ani după Joseph îi întâlnim pe politicienii Romani Pliny și Tacitus, care au deținut unele dintre cele mai înalte funcții în stat la începutul celui de-al doilea secol D.H. De la Tacitus aflăm că Iisus a fost executat pe când Pontius Pilat era prefectul Romei responsabil de Iudeea (26-36 D.H.) iar Tiberius era împărat (14-37 DH) –detalii care se potrivesc cu timpu indicat în scrierile creștine. Pinus contribuie cu informația conform căreia, în zona din nordul Turciei unde el era guvernator, Creștinii se închinau lui Hristor ca unui Dumnezeu. Nici unul dintre cei doi nu îi plăceau pe creștini –Pliny scrie despre încăpățânata lor abstinență iar Tacitus numește religia lor o superstiție distructivă.

Se discută despre existența lui Iisus în scrierile din antichitate?

Surprinzător, nu a existat niciodată în lumea antică dezbaterea potrivit căreia Iisus din Nazareth a fost sau nu o figură istorică adevărată. În scrierile timpurii ale Rabinilor Evrei, Iisus era prezentat ca și copilul nelegitim al Mariei cu un vrăjitor. Printre păgâni, satiricul Lucian și filosoful Celsus l-au prezentat pe Iisus ca pe un tâlhar, însă nu știm de nici unul să se fi îndoit dacă Iisus a trăit sau nu cu adevărat.

Cât de controversată este existența lui Iisus în zilele noastre?

Într-o recentă carte, filosoful francez Michel Onfray vorbește despre Iisus ca o simplă ipoteză, existența sa ca o idee mai mult decât ca un fapt istoric. Acum aproximativ 10 ani, ”Proiectul Iisus ”a luat ființă în SUA; una dintre principalele întrebări abordate a fost dacă Isus a existat cu adevărat sau nu. Unii autori susțin chiar că Iisus din Nazareth este de două ori inexistent, susținând că atât Iisus cât și Nazarethul sunt ambele invenții creștine. Nu are nici o relevanță, totuși, faptul că doi dintre cei mai cunoscuți istorici care au scris cel mai mult împotriva acestor argumente hiper-sceptice sunt atei: Maurice Casey (cândva la Universitatea din Nottingham) și Bart Ehrman (Universitatea din Carolina de Nord). Ei au publicat critici usturătoare despre ”Mitul-Iisus”, dezbătând pseudo-învățătura sa. Cu toate acestea, un studiu recent arată că 40% dintre adulții britanici cred că Iisus a fost cu adevărat o figură istorică.

Există vreo dovadă arheologică a lui Iisus?

Parte din confuzia populară din jurul veridicității lui Iisus ca figură istorică, provine din straniile dovezi arheologice legate de el. De curând au existat afirmații conform cărora Iisus a fost un stră-strănepot al Cleopatrei, completată de presupusa apariție pe unele monede antice a chipului lui Iisus portând o coroană de spini. În unele cercuri, încă există un interes pentru Giulgiul din Torino, presupusul giulgiu cu care Iisus a fost înfășat după moarte. Papa Benedict al XVI-lea susține că este ceva ce ”nici un artist nu ar fi capabil să producă” și un simbol al ”sfintei Sâmbete”.

Giulgiul din Torino

Totuși, este greu să găsești istorici care să ateste aceste dovezi ca date arheologice serioase; însă atestările lăsate de scrierile Creștine, Romane și Iudaice formează cea mai importantă mărturie.

Această abundență de referințe istorice ne lasă puțin loc de îndoială a faptului că Iisus a trăit și murit cu adevărat. Întrebarea mai interesantă –care merge dincolo de istorie și fapte obiective- este dacă Iisus a murit și trăit cu adevărat?

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!