De ce nu este bine sa judecam oamenii…

De ce nu este bine sa judecam oamenii…

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 February 2018 in De Suflet

„Un doctor intra grabindu-se in spitalul unde era angajat, deoarece fusese chemat pentru o operatie urgenta si neprevazuta. In fuga, merge direct la cabinetul lui, se schimba si alearga spre sala de operatii unde era asteptat. Pe coridor, langa sala de operatii se plimba agitat tatal copilului care urma sa fie operat. Acesta, vazandu-l incepe sa-i strige indignat cu glas revoltator:

– De ce ai intarziat atata sa vii? Nu stii ca viata copilului meu este in pericol? Nu ai niciun fel de sentiment al responsabilitatii in ceea ce faci?

Doctorul il priveste zambind si-i spune:

– Iarta-ma ca nu eram la spital! Dar am venit cat am putut de repede, imediat ce m-au anuntat. Acum incercati sa va linistiti, ca sa-mi pot face si eu treaba.

– Sa ma linistesc??!… Daca fiul dumneavoastra ar fi fost acum in sala de operatie, ati fi putut fi linistit? Daca fiul dumneavoastra era in pericol de moarte, ce ati fi facut? raspunse tatal foarte revoltat.

Doctorul incearca sa zambeasca din nou si-i raspunde:

– V-as fi spus ca din pamant suntem si in pamant ne vom intoarce, binecuvantat fie numele Domnului in veci! Rugati-va acum! si noi vom face tot posibilul sa fie totul bine, cu ajutorul lui Dumnezeu…

– Suntem buni sa dam sfaturi! Cand nu are legatura cu noi este usor! sopti tatal.

Operatia incepe si dureaza cateva ore. La un moment dat doctorul iese bucuros din sala:

– Slava Domnului! Fiul dumneavostra a fost salvat. Si fara sa astepte raspunsul tatalui isi continua mersul grabit pe coridorul spitalului… Daca aveti vreo nelamurire intrebati asistentele.

-De ce sunteti atat de arogant? Nu puteti astepta cateva minute?

Asistenta tocmai iesea din sala de operatii si auzindu-l, il priveste cu compatimire. Acesta continua, scuzandu-se:

-Vroiam sa-l intreb despre situatia fiului meu, in ce stare se afla… Dupa cateva clipe de tacere, intreaba unde a plecat doctorul grabit.

Iar asistenta plangand ii raspunde:

– Fiul lui a murit ieri intr-un accident de masina! Cand l-am instiintat sa vina pentru fiul dumneavoastra era la inmormantarea copilului lui, si a rugat Preotul daca poate sa opreasca slujba caci a intervenit ceva; iar acum cand fiul dumneavoastra a fost salvat, a plecat fugind sa participe la slujba inmormantarii!…”

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Sa il judeci pe cel de lanaga tine este unul dintre cele mai mari rautati pe care i le poti face unui om! Indemnul de a nu-l critica pe celalalt, de a accepta diversitatea si de a nu compara exista in toate traditiile spirituale, de asemenea tema a fost abordata filosofic, iar psihologii de asemenea subliniaza rolul important al tolerantei in viata noastra.

Sa il judeci pe cel de lanaga tine este unul dintre cele mai mari rautati pe care i le poti face unui om! Astazi ii spunem si bulism, dupa termenul american bullying. Inseamna hartuirea psihologica a unei persoane, ajungandu-se chiar pana la amenintari, pe motiv ca acea persoana este diferita.

Oamenii sunt facuti sa se conecteze si sa se iubeasca, iar conexiunea este centrala experientei umane si vietii! Suntem facuti sa ne luam in brate, sa radem si sa planegm impreuna si mai ales sa stim ca suntem valorosi in inima si mintea cuiva drag, exact asa cum suntem si ca nu trebuie sa schimbam nici macar un fir de par, o lacrima sau un zambet, ca sa primim iubire!

Fii exact cum esti si cauta multe, multe imbratisari si mangaieri! Si fugi, fugi cat mai departe de toti aceia care te desconsidera si te judeca. Si mai ales, sa nu crezi niciodata ca acest lucru ar avea cea mai mica legatura cu tine. Nu! Trebuie sa stii ca este vorba despre vulnerabilitatea lor pe care o exprima prin agresiune.

1. “Nu eu sunt in masura sa judec viata unui alt om. Trebuie sa judec, trebuie sa aleg, trebuie sa ma dispretuiesc pe mine, pur si simplu doar pe mine.” – Herman Hesse.

2. “Cand ii judeci pe ceilalti, nu ii definesti pe ei, ci pe tine insuti.” – Wyne Dyre

3. “Suntem toti niste ipocriti. Nu ne putem vedea sau judeca pe noi insine in felul in care ii vedem si judecam pe ceilalti.” – José Emilio Pacheco

4. “Nu judecati, ca sa nu fiti judecati. Caci cu judecata cu care judecati, veti fi judecati, si cu masura cu care masurati, vi se va masura.” – Matei 7, 1-2

5. „Cel fara de pacat sa arunce primul piatra.” – Ioan, 8-7

6. “Daca ii judeci pe oameni, nu ai timp sa ii iubesti.” – Maica Tereza

7. “Nu putem sa judecam vietile celorlalti, fiindca fiecare persoana isi cunoaste propriile dureri si renuntari. Una este sa simti ca te-ai afla pe drumul cel bun si alta ca drumul tau este singurul.” – Paolo Cohelo.

8. “Cu cat un om judeca mai mult, cu atat mai putin iubeste.”- Honore de Balzac

9. “Marele avantaj al imbatranirii este acela ca ii accepti pe oameni fara sa ii mai judeci.” – Liz Carpenter

10. “Omul te judeca dupa succesul efortului depus. Dumnezeu se uita la efort.”- Charlote Brontte

11. “Judecatile noastre ne judeca si nimic nu ne dezvaluie, nu ne expune si nu ne slabeste mai tare si mai iscusit, decat atitudinea de a ne pronunta in privinta semenilor nostri.” – Paul Valery

12. “Tot ceea ce ne irita mai tare la ceilalti ne poate ajuta sa ne intelegem pe noi insine.”- Carl Gustav Joung

13. “Ar trebui sa invatam sa ii privim pe oameni mai mult in lumina suferintelor lor si nu in functie de ce au facut sau nu.” – Dietrich Bonhoeffer

14. “Nu judeca pe nimeni, pana nu vei fi mers de doua ori, pana la luna si inapoi, in pantofii sai.” – Proverb indian

15. “Judecatile nu ne lasa sa vedem binele care se afla in spatele aparentelor.”- Wyne Dyer.

16. “Nu judeca o carte in functie de coperta sa.” – Proverb american

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!