De ce ne este greu sa trecem peste o relatie, chiar daca ea s-a sfarsit?

De ce ne este greu sa trecem peste o relatie, chiar daca ea s-a sfarsit?

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 January 2020 in Relatii

“Vor exista mereu oameni care te vor răni, așa că trebuie să-ți păstrezi încrederea și doar să ai mai multă grijă în cine ai încredere și a doua oară.” – Gabriel Garcia Mărquez

Aproape toti am trecut prin asta. O despartire dureroasa dupa o relatie pe care ne-am dorit-o sa fie pe viata. Dupa o relatie frumoasa si mult timp petrecut impreuna, cu planuri comune si vise multe.

Se spune ca ai nevoie de jumatate din timpul petrecut intr-o relatie ca sa uiti si sa treci peste gustul amar si iluzia ca nu e totul pierdut, ci doar o instrainare temporara…

Ti s-a intamplat sa simti resentimente, furie si dor inca mult timp dupa ce totul s-a incheiat?

Te trezesti ca inca mai aduci in discutie problemele pe care le-ai avut cu fostul/fosta?

Sau, mai rau, pomenesti despre momente si intamplari frumoase petrecute impreuna cu ea/el atunci cand esti la o intalnire cu cineva care ti-ar putea fi noul partener de viata?

Cum faci sa nu te mai gandesti mereu la ce a fost sau ce ar fi putut sa fie?

Te intrebi cum sa faci ca sa lasi toate gandurile si sentimentele neplacute in trecut si sa mergi mai departe, permitandu-ti sa incepi o viata noua alaturi de un alt om?

In cazul in care n-ai aflat pana acum, e normal sa simti asta. E in regula sa experimentezi astfel de senzatii si ganduri neplacute. Nu poti sa elimini aceste emotii negative atat de usor, doar dorindu-ti ca ele sa se evapore.

Dar poti face ceva. Te tine depinde doar cat va dura pana vei obtine rezultatul dorit: o inima usoara, o constiinta impacata si rezervoarele pline din nou de curaj, speranta si incredere in ce iti va aduce viitorul.

Iti poti muta atentia de la felul in care te simti atunci cand iti amintesti de trecut catre ceea ce poti invata din fiecare experienta neplacuta.

Un extraordinar model in sensul acesta a fost Viktor Frankl. Prizonier in lagarul de concentrare de la Auschwitz, Frank s-ar fi putut lasa consumat de frica, furie, deznadejde, disperare, vina, judecati si resentimente.

In schimb, el s-a concentrat pe ceea ce invata. A descoperit valoarea ascunsa din experientele dureroase prin care trecea si apoi a inspirat o lume intreaga cu intelepciunea si bucuria lui de a trai.

Pentru ca trecutul a fost dureros, e normal ca mintea sa deruleze mereu si mereu aceleasi imagini care ti-au adus suferinta. Suntem construiti astfel, ca un mod de a ne proteja.

Problema apare atunci cand, in loc sa ne simtim imputerniciti de trecut si de faptul ca am trecut peste o experienta care ne-a imbogatit in feluri poate nebanuite, ne consideram victime. Ale celuilat, ale soartei.

Felul in care iti setezi mintea, acel tipar mental in functie de care iti filtrezi experientele, calitatile si trairile, clasificandu-le in bune si rele, este ceea ce face diferenta.

Acest tipar mental este cheia pentru o viata traita frumos, asa cum iti doresti.

Sa dai drumul acelui vis frumos pe care l-ai construit in jurul vietii in doi cu acel cineva, acelor locuri in care visati sa mergeti amandoi, tuturor lucrurilor si aventurilor pe care vroiati sa le incercati, poate fi foarte dificil.

Visele au o viata a lor de multe ori, iar intreruperea brusca a unui astfel de vis, plamadit cu toata fiinta ta, poate cauza traume emotionale si spirituale adanci.

Si totusi, trebuie sa stii ca visele pot fi readuse la viata. Spre deosebire de efemeritatea omului si implacabila moarte a oricarui organism viu, visele sunt pasari Phoenix.

Visele renasc din scrum, pot fi reinviate, pot fi bandajate, reformate, reconstruite si re-energizate…alaturi de altcineva.

O sugestie: amana socializarea cu noi persoane, in vederea reinceperii unei relatii, pana cand iti este foarte clar de ce relatia trecuta nu a mers si de ce inca mai pastrezi sentimente de furie si ranchiuna.

Emotiile noastre sunt rezultatul alegerilor pe care le facem. Alegem sa fim fericiti, suparati, furiosi. Suntem liberi sa alegem in fiecare zi cine suntem si cum infruntam fiecare situatie de care ne lovim.

Sau putem fi in continuare inconstienti, fiinte inerte purtate de impuls si doar reactionand la ceea ce se intampla.

Si asta e tot o alegere.

Alegerea de fi trait de viata, nu de a-ti trai viata.

Fiecare moment pe care il traim ne ofera oportunitatea de a ne reinventa, de a incepe o viata noua, de a ne ierta si de a-i ierta pe ceilalti si de a ne construi viata in termenii noastri, asa cum ne-am inchipuit-o mereu.

Inchipuirile sunt bune. Viseaza si imagineaza-ti cum viata iti va oferi tot ce iti doresti. Anticipeaza frumusetea si linistea unei noi relatii. Simte-i frumusetea si simte caldura care iti invaluie inima.

Un adevar vechi de cand lumea, la care poate ar fi bine sa reflectezi: „ne alegem bucuriile si necazurile cu mult timp inainte sa le experimentam”…asa spunea Khalil Gibran.

Fa incercarea de a-ti ierta fostul partener.

S-ar putea sa-ti ia ceva vreme pana cand durerea vie pe care ti-a provocat-o se va estompa…dar trebuie sa incepi de undeva si pana nu vei reusi sa faci acest lucru, vei continua sa traiesti in trecut si sa plutesti intr-o mare de energie negativa care iti va inrautati starea tot mai mult.

Incearca sa nu apelezi la tertipurile obisnuite care sa-ti imblanzeasca si amorteasca simturile: alcool, fumat in exces, aventuri de-o noapte, mancare multa si proasta care sa umple golul. Va fi mai rau, mult mai rau, efectul este doar o amagire care trece rapid…vei ramane cu aceleasi stari, doar ca mult accentuate.

Epuizarea va fi totala.

Traieste cat mai intens durerea, lasa senzatiile sa vina si sa plece, lasa-le sa-si faca de cap…se vor duce, asta fac emotiile: vin si pleaca.

Accepta-ti propria responsabilitate. Constientizeaza felul in care ai contribuit la inflamarea si deterioarea situatiei din relatia voastra, chiar daca singura ta vina a fost aceea ca ai stat prea mult in acea situatie…

Nu-ti va fi usor, iti zic de pe acum, nimanui nu-i place sa admita ca are o parte din vina.

Preluand responsabilitatea propriei vieti, devii constient de faptul ca esti responsabil, in procent covarsitor de mare, de fericirea ta. Totul este o alegere si tu singur esti responsabil de alegerile pe care le faci.

Poti alege intre a-ti derula mereu in minte fosta relatie, aruncand vina asupra fostului/fostei si ramand blocat in trecut, sau poti spune:

„ Si eu sunt de vina. Am ramas cand ar fi trebuit sa plec. Am gresit, am facut asta:……(completeaza tu) dar acum aleg sa fiu fericit. Ma iert. Aleg sa preiau controlul vietii mele si sa fac din ea ceea ce-mi doresc. Acum aleg sa am o relatie sanatoasa cu o persoana noua.”

Alegerea iti apartine.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!