Bucură-te de moment! Secretul calmului: o pildă scurtă și înțeleaptă care te învață să-ți conduci mintea în pace

Bucură-te de moment! Secretul calmului: o pildă scurtă și înțeleaptă care te învață să-ți conduci mintea în pace

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 October 2021 in De SufletPildeSfaturiViata

Nu știm să ne bucurăm de moment și încercăm întotdeauna să ne organizăm timpul astfel încât să facem cât mai multe lucruri. Astfel pierdem bucuria momentului, iar acesta este principalul defect al unei persoane, că se gândește mereu la ceea ce urmează să facă în loc să fie cu mintea prezentă la ceea ce face pe moment.

Din păcate, o persoană este concepută astfel încât are o mulțime de gânduri în minte atunci când face ceva, să nu mai vorbim despre gândurile dinaintea somnului sau de cele despre ziua de mâine. De ce se întâmplă asta? Ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar învăța încă să nu își asocieze propriile gânduri cu acțiunile pe care le fac?

Răspunsul este că am vedea cât de plăcută este activitatea pe care o facem și cât de minunat este să ai mintea limpede, să nu fie încărcată cu gânduri, fantezii și probleme. Am fi foarte calmi, am avea un sentiment de liniște și nu ne vom mai stresa că nu avem timp să facem ceva.

Și, în general, dacă am învăța să ne comportăm rațional și să nu mai fim distrași de la lucrurile pe care le facem în favoarea gândurilor, atunci stresul, depresia și alte tulburări ale dispoziției n-ar mai avea motive să apară. Dar există un singur răspuns: acest lucru este aproape imposibil de făcut, pentru că suntem prea departe de ideal.

Doar cei care cunosc farmecul vieții și valoarea momentelor, care știu cu adevărat să controleze fluxul frenetic al propriilor gânduri, care vor să se bucure de proces și să-i ofere timp, care nu se grăbesc, pot face acest lucru.

Dacă ți-e foame, mănâncă, dar fă-ți timp pentru asta, mănâncă încet, golește-ți mintea, concentrează-te doar pe mâncare și pe nimic altceva. Nu trebuie să mănânci în grabă sau la computer în timp ce lucrezi – acest lucru nu este bun, este chiar rău pentru corp. Dacă mănânci în timp ce lucrezi, nu te vei mai putea concentra pe mâncare, nu te vei mai putea bucura de ea, poate că la sfârșit vei uita chiar și ce ai mâncat, pentru că nu i-ai acordat importanță.

Dacă vrei să citești, atunci citește. Pur și simplu nu amesteca gândurile cu lectura, nu te lăsa distras de la carte, fii atent acolo, imaginează-ți ceea ce citești, axează-ți mintea pe conținutul cărții.

Dacă vrei să te bucuri de toată frumusețea parcului pe timp de toamnă, mergi la o plimbare. Dar nu lua cu tine problemele de la locul de muncă, astfel plimbarea nu va mai avea niciun farmec.

„Nu am avut timp să mă bucur de vară și nu am avut timp să mă plimb prin parc, dar vara viitoare cu siguranță o să-mi fac timp.” Aceasta este o judecată greșită, nerezonabilă. Suntem într-o continuă alergătură și grabă. Dar pentru ce suntem așa grăbiți, unde trebuie să ajungem? Chiar nu mai pot aștepta acele lucruri? Trebuie să ne dăm sufletul și să ne stresăm să ajungem cât mai repede? Răspunsul este nu. Acele locuri vor fi tot acolo chiar dacă ajungem puțin mai târziu și anumite lucruri pot fi amânate. Trebuie să învățăm să fim mai relaxați și mai degajați, să ne facem timp pentru lucrurile care ne fac plăcere și să ne stabilim prioritățile.

Dacă nu vei învăța să faci aceste lucruri, viața va trece și vei regreta că nu ți-ai făcut timp. Va zbura atât de imperceptibil încât, când vei ajunge la bătrânețe nu vei mai putea face acele lucruri nici dacă ai vrea, pentru că nu-ți vor mai permite puterile.

Așadar, fă-ți mereu timp pentru plăcerile tale, pentru că viața este scurtă și odată cea a trecut, timpul nu se mai întoarce.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!