Igiena intimă: Ce nu trebuie făcut

Igiena intimă: Ce nu trebuie făcut

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 April 2023 in LifeStyleSanatateSfaturi

Ce greșeli fac adesea femeile atunci când au grijă de zona intimă? De ce este atât de important să se mențină un echilibru adecvat al florei bacteriene? Cum poate igiena excesivă să dăuneze sănătății femeilor?

Majoritatea femeilor depun o mulțime de efort pentru a elimina chiar și cel mai mic miros în zona intimă. Ele se spală chiar și de 2 ori pe zi, dar acest lucru nu este recomandat.

Abordarea fanatică a igienei zonei intime, în special a vaginului, poate fi dăunătoare, deoarece este o intervenție agresivă asupra florei bacteriene. Iar mirosul subtil care vine din zona intimă nu este altceva decât un fenomen perfect natural (cu unele excepții).

Iată 4 lucruri pe care nu trebuie să le faci!

Vaginul este un organ al sistemului reproducător feminin, care îndeplinește anumite funcții în procesul de concepție și naștere a unui copil. Există factori care afectează sănătatea acestui organ? Răspunsul este da. Aceștia includ, de exemplu, igiena intimă necorespunzătoare, îmbrăcăminte strâmtă și inconfortabilă și altele.

Chiar și doamnele care sunt foarte atente la propria igienă pot face greșeli legate de îngrijirea zonei intime.

Ce nu trebuie făcut pentru igiena intimă?

1. Folosirea tampoanelor de zi zilnic 

Inițial, tampoanele au fost create pentru a absorbi secrețiile din timpul menstruației. Astăzi, există și tampoane subțiri pentru uz zilnic. Cu toate acestea, folosirea acestora în mod constant poate duce la probleme de sănătate.

Tampoanele încălzesc și umezesc zona intimă, creând un mediu favorabil pentru bacterii. Acest lucru poate provoca infecții și secreții suplimentare. De aceea, se recomandă să folosiți tampoanele de zi mai rar sau să le schimbați o dată la patru ore.

2. Încercarea insistentă de a elimina mirosul natural

Zona intimă a unei femei are un miros specific, iar acest lucru este normal. Mirosul apare din cauza mediului umed și cald din organism, care este favorabil pentru bacterii.

Trebuie să fii îngrijorată numai dacă:

  • Mirosul devine mai intens
  • Mirosul este însoțit de mâncărime
  • Există secreții neobișnuite (de ex, de culoare galbenă, verde sau maro)

În celelalte cazuri, nu trebuie să vă fie rușine de mirosul corpului vostru și să încercați să-l eliminați.

3. Dușul vaginal și igiena intimă făcută prea des

Aceste lucruri sunt bune, dar trebuie făcute cu măsură. Igiena fanatică nu este deloc benefică. Unele femei practică dușul vaginal, dar aceasta este o metodă excesivă. În plus, un astfel de duș poate duce la dezechilibrul bacterian.

Unii ginecologi consideră că dușul vaginal este cauza proceselor inflamatorii ale organelor pelvine și vaginozei bacteriene. Pentru igiena zonei intime este suficient să te speli cu apă și săpun cu pH neutru în exterior și doar cu apă în interior. După curățare, șterge-te cu un prosop din bumbac natural.

4. Toaleta

Igiena intimă a femeilor prevede menținerea zonei intime într-o stare uscată. În acest caz, trebuie să utilizați hârtia igienică în mod adecvat. Pentru a nu aduce bacterii spre zona intima, se recomandă ca mișcarea de ștergere să se facă din față în spate.

Bacteriile din spate pot migra, deoarece organele sunt situate unul în apropierea celuilalt. Prin urmare, trebuie să ștergeți această zonă în direcția menționate anterior.

Sfaturi pentru sănătatea vaginului

Pielea zonei intime este delicată și sensibilă. Cele mai mici dezechilibre pot provoca infecții, arsuri și iritații. Prin urmare, ascultați sfaturile oferite pentru ca microflora să fie întotdeauna în stare normală.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!