Vitamina D: cel mai puternic imunomodulator

Vitamina D: cel mai puternic imunomodulator

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Vitamina D este o substanță unică pe care organismul o poate obține din alimente sau sintetiza singur atunci când este expus la soare. Multă vreme s-a crezut că rolul său se limitează la întărirea țesutului osos și a scheletului uman. Studii recente au demonstrat eficacitatea acestuia în combaterea infecțiilor, virușilor și alergiilor sezoniere.

Pe parcursul a mulți ani de observații, oamenii de știință au descoperit că vitamina D susține sistemul imunitar și nervos. Stimulează producția de celule protectoare, suprimând bacteriile patogene. Acest lucru vă ajută să faceți față rapid și ușor infecțiilor, fără complicații.

Cum acționează vitamina D: relația cu imunitatea

Când este ingerată, vitamina D activează producția de limfocite T – celule imunitare care suprimă virușii și bacteriile. Ele captează și distrug agenții patogeni în orice stadiu, prevenind răspândirea infecției în corpul uman.

În mod normal, sistemul imunitar produce un număr mic de celule T în fiecare zi. Dar pentru a suprima virusul gripal sau pneumonia bacteriană, are nevoie de un număr mare de limfocite. Vitamina D acționează ca bază nutrițională și stimulent, care declanșează și accelerează procesul, afectând starea de imunitate.

Proprietatea vitaminei D de a crește numărul de celule T benefice poate fi utilizată pentru diferite probleme medicale:

  1. Pentru tratamentul și prevenirea răcelilor sezoniere, a bolilor virale (varicela, gripa, SARS).
  2. După transplant pentru a reduce riscul de respingere a organelor și pentru a accelera recuperarea pacientului.
  3. Pentru a reduce riscul de a dezvolta scleroză multiplă, lupus și alte boli autoimune.

Trebuie înțeles că vitamina D nu luptă împotriva agenților patogeni. Sarcina sa este de a stimula răspunsul imunitar al organismului. Prin urmare, medicii îl numesc din ce în ce mai mult un agent antiinflamator excelent care poate fi luat atunci când vă confruntați cu alergii sezoniere, în timpul unei epidemii de gripă, înainte de vaccinarea de rutină a copiilor.

Cum să evitați deficitul de vitamina D prin alimentație

Vara, organismul sintetizează vitamina din stratul superior al pielii după contactul cu razele solare. Prin urmare, omul practic nu are nevoie de complexe minerale suplimentare sau de o schimbare a alimentației. În perioada toamnă-iarnă, cantitatea sa scade brusc, sistemul imunitar slăbește, și nu mai rezistă infecțiilor.

Deficiența de vitamina D este frecventă în regiunile cu zile scurte însorite și cu toamnă timpurie. Norma sa, în funcție de vârsta, genul și greutatea unei persoane, variază de la 400 la 800 UI pe zi. După mai multe studii s-a constatat că mulți oameni nu primesc mai mult de 300-350 UI pe zi. Studiile efectuate au arătat:

  • fiecare a-VII-a persoană peste 50-55 de ani are un deficit sever de vitamina D chiar și vara;
  • prin expunerea redusă la soare, nivelul vitaminei D din sânge este subestimat cu o medie de 27%;
  • o dată cu lipsa de vitamina D, astmul, pneumonia și tuberculoza pulmonară sunt mai des diagnosticate.

În mod normal, un adult are nevoie de până la 800 UI de vitamine pe zi. Atunci când aveți un risc crescut de a contracta gripa sau SARS, creșteți aportul acestuia la 1000-4000 UI pe zi. Rezervele sale pot fi completate cu ajutorul unor produse gustoase și sănătoase:

  • tipuri grase de pește de mare (somon, hering, macrou);
  • fructe de mare;
  • ciuperci de pădure;
  • gălbenușuri de pui;
  • ulei de pește și ficat.

O astfel de alimentație reduce riscul de infecție cu agenți patogeni cu 12-20% chiar și fără un aport suplimentar de suplimente de vitamine. La contactul cu virușii, sistemul imunitar face față mai repede infecției, grăbind recuperarea.

Proprietățile benefice ale vitaminei D pot fi folosite în lupta împotriva alergiilor. Dacă nivelul vitaminei D este prea scăzut, sistemul imunitar reacționează brusc la alergeni, și astfel apare o reacție negativă: inflamația mucoaselor, iritație, curgerea nasului, insuficiență respiratorie. Studiile au arătat că o cantitate suficientă de vitamina D protejează împotriva bolilor, calmează receptorii și le reduce sensibilitatea de 2-2,4 ori.

Vitamina D este benefică pentru copii și adulți. Întărește țesutul osos, susține sistemul imunitar. Medicii sugerează folosirea acestuia ca imunostimulant natural pentru orice boală. Un nivel ridicat reduce manifestările alergiilor, menținând sănătatea și starea de spirit excelentă.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!