11 alimente care îmbunătățesc circulația sângelui în organism

11 alimente care îmbunătățesc circulația sângelui în organism

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 November 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Daca simți ca îți lipsește energia fizică și mentală, obosești rapid și te simți mai în vârstă decât ești cu adevărat – este posibil sa ai probleme cu circulația sângelui. Oxidul nitric este esențial pentru sistemul cardiovascular. Dacă nu aveți suficient oxid nitric, organismul vă va anunța cu avertiza despre acest lucru.

De ce are nevoie organismul de oxid nitric?

Oxidul nitric este esențial pentru inimă, creier, sistemul imunitar. Datorită lui, vasele se extind și se relaxează, coagularea sângelui scade, fluxul sanguin crește.

Pe măsură ce îmbătrânim, organismul produce din ce în ce mai puțin oxid nitric. Cercetările arată că la vârsta de 40 de ani producem cu 50% mai puțin din această substanță valoroasă decât la o vârstă fragedă.

Ce este asociat cu lipsa de oxid nitric în sânge?

Circulația deficitară cauzată de deficiența de oxid nitric poate crește riscul de probleme de sănătate, cum ar fi:

  • ateroscleroza
  • tensiune ridicata
  • accident vascular cerebral
  • atacuri de cord.

Simptomele deficitului de oxid nitric pot include:

  • senzație de frig în mâini și picioare
  • anxietate
  • dificultate de concentrare
  • insomnie
  • scăderea rezistenței corpului.

Anumite alimente pot ajuta la creșterea nivelului de oxid nitric și, astfel, la îmbunătățirea fluxului sanguin.

Sfecla roșie

Sfecla este bogată în nitrați naturali, pe care organismul îi poate transforma în oxid nitric. Datorită acestora, vasele se relaxează, fluxul sanguin crește, iar inima nu trebuie să lucreze la viteza maximă.

Sucul de sfeclă este elixirul sportivilor care îl beau înainte de antrenament sau competiție. Avantajul acestei băuturi este că scade tensiunea arterială. Un pahar de suc de sfeclă roșie pe zi este recomandat persoanelor cu hipertensiune arterială.

Vin roșu

Cercetările arată că un pahar de vin roșu pe zi poate avea un efect pozitiv asupra inimii. Cu moderație, vinul ridica colesterolul bun și este o sursă de antioxidanți, vinul roșu conține de 10 ori mai mulți antioxidanți decât vinul alb.

Acidul acetilsalicilic, găsit în vinul roșu, subțiază sângele și, datorită conținutului ridicat de potasiu, reglează tensiunea arterială.

Legume cu frunze verzi și crucifere

Când auzim cuvântul „nitrați”, în capul nostru apare o asociere cu ceva periculos și dăunător. Aceasta este o concepție greșită bazată pe lipsa de informații. Prin ei înșiși, nitrații nu sunt periculoși; derivații lor – nitriți și nitrozamine – au un efect negativ asupra organismului. Puțini oameni știu că nitrații sunt capabili să extindă vasele coronare și astfel să mărească livrarea de oxigen către inimă.

Consumul de verdeață și legume crucifere este o modalitate excelentă de a îmbunătăți circulația. Sunt bogate în nitrați, care joacă un rol important în procesul de viață și pe care organismul îi poate transforma eficient în oxid nitric. Până la 80% din nitrații pe care îi consumăm cu alimente provin din legume precum rucola, spanacul, salata verde, broccoli, morcovii, conopida și varza.

Pepene

Acest fruct nu numai că potolește setea în zilele caniculare, dar are și un efect pozitiv asupra circulației sângelui, susținând inima. Conține o mulțime de aminoacid L-citrulină, pe care organismul îl transformă în L-arginină și apoi în oxid nitric.

Usturoi și ceapă

S-a demonstrat că usturoiul crește fluxul sanguin și scade tensiunea arterială datorită alicinei eliberate atunci când această legumă este tocată sau tocată. Alicina este cea care este responsabilă pentru gustul intens și aroma usturoiului. De asemenea, ceapa îmbunătățește circulația, deoarece conține quercetină, un flavonoid natural. Consumul regulat de ceapă și usturoi poate normaliza tensiunea arterială și poate reduce riscul de ateroscleroză.

Semințe și nuci

Nucile și semințele conțin aminoacizi care contribuie la producerea de oxid nitric și acizi grași omega-3 care îmbunătățesc funcția creierului. Consumul acestor alimente poate reduce tensiunea arterială și poate îmbunătăți performanța de rezistență. Semințele de dovleac și nucile sunt cele mai bogate surse de L-arginina. Semințele de susan și floarea soarelui, migdalele, caju și alunele sunt, de asemenea, bogate în acest valoros aminoacid.

Rodia

Pe lângă gustul său deosebit, rodia conține antioxidanți și nitrați care dilată vasele de sânge, facilitând fluxul de sânge oxigenat bogat în nutrienți către țesuturi.

Citrice

Vitamina C crește absorbția oxidului nitric. Surse excelente ale acestei vitamine se regăsesc în portocale, lămâi, grapefruit. Consumul de citrice este bun pentru creier, scade tensiunea arterială și reduce probabilitatea apariției problemelor cardiace.

Carne si peste

Coenzima Q10, găsită în carne, poate crește nivelul de oxid nitric din organism, ceea ce are un efect pozitiv asupra vaselor de sânge. Coenzima Q10 este, de asemenea, asociată cu prevenirea atacurilor de migrenă prin reducerea deficitelor bioenergetice în celule. Cele mai bune surse de coenzima Q10 sunt organele animalelor, în special rinichii și inima, și peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, heringul și sardinele. Curcanul, puiul și mușchiul de porc sunt, de asemenea, bogate în L-arginină.

Ciocolata neagra

Cacaua care se regăsește în ciocolata neagră este bogată în flavanoli. Rezultatele cercetărilor confirmă că flavanolii de cacao afectează sănătatea cardiovasculară prin îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. De asemenea, ajută la menținerea nivelurilor adecvate de oxid nitric în organism, menținând inima sănătoasă și protejând celulele de deteriorare.

Experții au decis să testeze modul în care consumul zilnic de ciocolată neagră poate afecta corpul uman. După 15 zile, s-a dovedit că tensiunea arterială a participanților la studiu a scăzut și nivelul lor de oxid nitric a crescut semnificativ.

Scoici

Scoicile, cum ar fi midiile, sunt bogate în vitamina B12, precum și în aminoacizi care cresc nivelul de oxid nitric.

Pe lângă consumul alimentelor de mai sus, circulația sângelui poate fi stimulată și prin exerciții fizice regulate, hidratare constantă a corpului cu apă și reducerea cantității de sare din alimentație.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!