Proprietățile medicinale ale ceaiului de salvie

Proprietățile medicinale ale ceaiului de salvie

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Salvia și-a găsit aplicarea în gătit, cosmetologie și mai ales ]n medicină. Cu toate acestea, această plantă are contraindicații. Consumul în exces este plin de consecințe negative grave.

Compoziția specială a plantei

Această plantă are o compoziție vindecătoare, deci este utilizată în tratamentul multor boli.

Planta conține:

  • Cineol – un component al uleiului esențial, antiseptic și expectorant, component aromatic al esterilor sintetici, are un miros de camfor.
  • Tujona este o substanță care este atribuită proprietăților halucinogene. Concentrația sa în salvie este prea mică pentru a provoca efecte negative sănătății.
  • Borneol – o substanță parfumată, o componentă a compozițiilor de parfumuri.
  • Camfor.
  • Alcaloizi.
  • Flavonoide.
  • Phytoncides.

Acid ursolic – ajută la atrofia musculară, reduce cantitatea de grăsime din țesuturi, glucoza din sânge, colesterol și trigliceride, substanță antiinflamatoare, antitumorală, antimicrobiană. Utilizat în produse cosmetice ca componentă antiinflamatorie și antimicrobiană. Este utilizat în tratamentul și prevenirea melanomului în unele țări. Stimulează creșterea părului prin activarea foliculilor de păr, protejează împotriva mătreții.

  • Acidul oleic este o sursă importantă de energie, o substanță plastică în parfumerie.
  • Acidul clorogenic este un puternic antioxidant cu activitate antimutagenică, antimicrobiană și antivirală.
  • Uvaol – un antiinflamator natural, are efect diuretic.
  • Acid linolenic sau acid gras linoleic esențial legat de omega-6.
  • Vitamine: A, beta-caroten, luteină, E, K, PP.
  • Micro și macroelemente: K, Ca, Mg, Na, P, Fe, Mn, Cu, Se, Zn.

Se folosește la gătit

Planta are gust și aromă picantă. Se folosește ca condiment pentru supe și salate. Salvia dă un gust delicios la pește, carne, legume și chiar mâncăruri dulci. În țările din America de Sud și de Nord salvia  este utilizată în diferite ramuri ale industriei alimentare.

Utilizare medicală

Salvia este capabilă să facă față diferitelor boli, este benefică pentru sănătatea femeilor. Medicii folosesc deseori proprietățile sale curative pentru femei, prescriind atât dușurile cu decoct, cât și ingestia. Soluție bine dovedită pentru hemoroizi, în acest caz, se fac spălături cu ceai de salvie.

Ceaiul de salvie are un efect pozitiv asupra răcelilor, în timpul epidemiilor.

În cazul răcelilor, consumați decoct de salvie și mușețel. Acest instrument are proprietăți dezinfectante și antiinflamatoare, deci poate fi folosit ca băutură vindecătoare și ca preparat pentru tratamentul extern.

În caz de ateroscleroză

Salvia are un efect benefic asupra sistemului nervos, ameliorează stresul și oboseala, ameliorează ateroscleroza. Experții prescriu tinctură de salvie persoanelor care suferă de această boală și pacienților vârstnici.

În caz de inflamație

Decoctul de salvie ameliorează eficient inflamația internă și externă. Pentru a prepara decoctul, aveți nevoie de 2 lingurițe de frunze uscate, peste care se toarnă un pahar de apă clocotită și se lasă la infuzat câteva ore. Apoi se strecoară și se bea, este benefic și în următoarele cazuri:

  • loțiuni și comprese pe vânătăi, entorse și zone dureroase;
  • tratamentul herpesului;
  • clătirea gurii în cazul inflamației (de mai multe ori pe zi);
  • pentru spălarea vaginală în bolile sistemului genito-urinar cauzate de infecții, vaginite și vulvite;
  • în procesele inflamatorii ale sistemului digestiv.

Decoctul este, de asemenea, utilizat pentru a trata rănile și arsurile.

Ca supliment liniștitor

Decoctul de salvie, ale cărui proprietăți medicinale au fost utilizate în cele mai vechi timpuri, ajută bine la tulburările de somn, tulburările nervoase. Este un remediu eficient pentru modificările frecvente ale stării psihice (mai ales la femei). Pentru a prepara, 1 linguriță de frunzele uscate se pune într-un pahar cu apă clocotită și se bea înainte de culcare.

În bolile căilor respiratorii

Vindecați pneumonia, eliminați procesele inflamatorii din mucoasa bronșică și alte boli ale cavității nazale, faringelui nazal și oral va ajuta la utilizarea decoctului de lapte de salvie.

Pentru problemele la stomac

Ceaiul de salvie preparat mai slab (1 linguriță / 0,5 l), dacă este administrat de mai multe ori pe zi, înainte de mese, îmbunătățește digestia, previne flatulența, normalizează scaunul. Perioada de consum pentru probleme cu sistemul digestiv – o săptămână.

Pentru față

Decoctul de salvie ajută fața în următoarele probleme:

Reduce acneea, coșurile și alte formațiuni inflamatorii de pe piele. Acest lucru este posibil datorită proprietăților dezinfectante ale salviei. Oprește procesul inflamator, calmează pielea, curăță în profunzime porii, normalizează producția de sebum.

Elimină cearcănele de sub ochi, oferă un aspect plăcut tenului, mărește tonul pielii.

Decoctul poate fi folosit la spălături, comprese sau îl puteți folosi pentru a face gheață cosmetică care ajută la curățarea feței.

Pentru piele

Decoct pe baza de salvie este benefic și pentru piele. Hidratează pielea uscată. Datorită prezenței hormonilor organici, decocturile pot favoriza întinerirea. Planta reglează hormoni și ajută la recuperarea completă a dermei.

Contraindicație

Salvie este contraindicată:

  • în timpul sarcinii în orice moment;
  • mamele care alăptează, dacă nu intenționează să dezvețe copilul de la sân;
  • în condiții asociate cu niveluri ridicate de estrogen – în endometrioză, tumori de sân, după tratamentul chirurgical al can cerului de sân și uterin, precum și hiperplazie endometrială.

Salvie poate provoca hipertensiune arterială, deci trebuie consumată cu precauție de persoanele cu hipertensiune.

În cazul problemelor cu funcția redusă a glandei tiroide, această plantă trebuie exclusă din consum. De asemenea, nu este bine să se consume decoctul în scopuri medicinale în cazul inflamației acute a rinichilor, glomerulonefrita, nefrita, pielonefrita. Nu este recomandat să se folosească tinctura de salvie în cazul tusei puternice, deoarece aceasta tuse se poate amplifica.

O atenție deosebită este acordată salviei, deoarece scade tensiunea arterială, deci nu poate fi consumată dacă suferiți de hipotensiune arterială (acest lucru se datorează prezenței în plantă a formelor galenice utilizate în spasmele organelor interne, ale sistemului urinar și ale vaselor de sânge) .

Nu este recomandat consumul mai mult de 3 luni în continuu. Înainte de a începe orice remediu pe bază de plante, cereți părerea medicului dumneavoastră!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!