Simptome majore ale diabetului de tip 2: trei afecțiuni cauzate de hiperglicemie

Simptome majore ale diabetului de tip 2: trei afecțiuni cauzate de hiperglicemie

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 September 2021 in SanatateSfaturiStiinta

Trei afecțiuni cunoscute sub numele de polidipsie, poliurie și polifagie sunt simptome cheie ale diabetului de tip 2 asociate cu niveluri ridicate de zahăr din sânge (hiperglicemie).

Diabetul de tip 2 este adesea numit o boală tăcută: se dezvoltă în secret pentru o lungă perioadă de timp, iar hiperglicemia însoțitoare în acest timp poate provoca leziuni grave organismului.

Vorbind despre ce simptome pot indica apariția acestui tip de diabet, medicii identifică trei afecțiuni care sunt numite principalele semne ai bolii. Vorbim despre polidipsie, poliurie și polifagie.

Polidipsie. Înseamnă un sentiment de sete excesivă, ca și cum nu s-ar putea stinge – acesta este unul dintre simptomele inițiale ale diabetului. Dacă credeți că aportul de apă a crescut, începeți să calculați câtă apă beți pe zi, recomandă experții. Ei adaugă că setea diabetică are și o senzație concomitentă de uscăciune temporară sau prelungită a gurii.

Poliuria. Indică nevoia frecventă de a urina. Dacă de fiecare dată când mergeți la toaletă, urinați în cantități mari, iar acest lucru se întâmplă pe tot parcursul zilei, cauza posibilă poate fi hiperglicemia existentă, spun experții. În caz de poliurie, volumul de urină excretat poate fi mai mare de trei litri pe zi, în timp ce cantitatea zilnică de urină la adulți nu depășește de obicei doi litri.

Polifagia. Înseamnă un sentiment sporit de foame și incapacitatea de a vă simți în mod normal sătul. Foamea care persistă chiar și după ce o persoană a mâncat o masă grea poate fi un semn al diabetului de tip 2, subliniază medicii.

Rezumatul medicilor: atunci când vă confruntați cu oricare dintre aceste afecțiuni, ar trebui să consultați cu siguranță un terapeut.

Setea excesivă, cunoscută medical sub numele de polidipsie, este un semn clasic al diabetului de tip 2. Cu toate acestea, chiar aveți această afecțiune sau trebuie doar să beți mai multă apă?

Cel mai simplu mod de a vă măsura aportul de apă este să beți apă dintr-un recipient pentru a putea contoriza ușor, fie că este un pahar sau o sticlă de apă. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), „avem nevoie de aproximativ 2,5 litri de apă pe zi”.

Bând câte două sticle de apă la 1,25 litri în fiecare zi, știm că suntem pe drumul cel bun. Consiliul European de Informații Alimentare (EUFIC) a explicat că o treime din apă este stocată în sângele nostru și între celule.

Cu toate acestea, cea mai mare parte – două treimi – este stocată în interiorul celulelor. Deshidratarea poate afecta multe funcții ale corpului:

  • Temperatura corpului
  • Reglarea hormonală
  • Stimularea consumului de energie
  • Densitatea sângelui
  • Umiditatea pielii
  • Longevitate celulară
  • Digestie
  • Funcțiile de regenerare pentru măduva spinării, creier și ochi
  • Eliminarea toxinelor

Corpul pierde în mod constant apă prin respirație, transpirație, urină și fecale, deci este important să o completați în continuu. În creier, receptorii măsoară consistența sângelui prin eliberarea unui hormon numit vasopresină dacă este prea lichid.

Un alt mod bun de a monitoriza dacă sunteți deshidratat este să vă uitați la culoarea urinei. Galben pal înseamnă că ați consuma suficiente lichide, dar asigurați-vă că beți apă dacă este galben închis.

Cu cât urina este mai întunecată, cu atât ești mai deshidratat.

În cazul diabetului de tip 2, deshidratarea este cauzată de nivelurile ridicate de zahăr din sânge. Rinichii lucrează suplimentar pentru a încerca să elimine excesul de zahăr din sânge.

Acest lucru te face să te deshidratezi și să îți fie sete, iar acest tip de sete nu dispare dacă bei aproximativ doi litri de apă pe zi. Dacă diabetul de tip 2 este lăsat netratat, poate părea o sarcină imposibilă pentru a-ți potoli setea.

„Setea excesivă este de obicei însoțită de urinare crescută”, a spus un medic de la Clinica Mayo.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!