Invata sa ai respect fata de propria persoana. 5 pasi de urmat pentru a-ti creste stima de sine!

Invata sa ai respect fata de propria persoana. 5 pasi de urmat pentru a-ti creste stima de sine!

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 February 2020 in Dezvoltare Personala

Poate in compania unor persoane pe care nu le cunosti asa de bine si care nu sunt prietenii tai esti o fire introvertita si tacuta. Poate te-ai hotarat sa schimbi aceste trasaturi la tine si nu ai nevoie decat de un mic imbold care sa te determine sa actionezi.

Cum crezi ca poti sa castigi mai multa incredere in tine?

Ce poti face pentru a te respecta mai mult?

Gandeste-te la toate sentimentele si gandurile pe care le ai despre tine insuti. Concentreaza-te asupra calitatilor si aspectelor pozitive. Pune-le in valoare. Ai incredere in tine pentru ca doar asa poti gasi placere, fericire, multumire si doar asa iti poti realiza toate telurile.

Daca te simti bine in pielea ta si vei invata sa-i accepti si pe cei din jur, vei descoperi ca aceasta viata pe care o traiesti este uimitoare. Astfel, daca te bucuri de viata pe care o duci si daca stii sa vezi binele in orice situatie, cu siguranta va deveni natural sa te simti bine in pielea ta. Ai incredere in tine insuti, respecta-te si petrece-ti timpul cu persoane care te respecta.

Cum poti face o persoana sa te respecte? Respect-o si tu!

A avea respect pentru persoanele din jurul tau devine destul de dificil in momentul in care nu te respecti pe tine insuti. Poti spune ca pana la un anumit punct increderea in tine si respectul fata de propria persoana sunt foarte apropiate, dar trebuie sa fii constient ca au si diferente. Respectul este mai mult despre ceea ce faci, in timp ce increderea este despre ceea ce simti.

Poti chiar spune, metaforic vorbind, ca cele doua merg mana in mana.

Acest articol este, totusi, despre cum iti poti mari respectul in tine insuti, cu toate ca este posibil sa descoperi ca urmand urmatorii pasi, ti-a crescut chiar si increderea in tine.

1. Gandeste-te la ce inseamna sa respecti pe cineva.

Calitatile pe care le respectam la cei din jur variaza de la persoana la persoana si felul in care ne exprimam respectul variaza de la cultura la cultura. In general, ii respectam pe cei pe care ii admiram, pe cei care au mai multa experienta si care sunt mai realizati decat noi. Pe langa acest fel de respect, mai este si un alt nivel de baza al respectului pe care trebuie sa il oferim tuturor, indiferent de persoana, respect care nu trebuie castigat. Acest respect de baza inseamna sinceritate, inseamna lipsa violentei si a jignirilor, inseamna sa asculti o persoana fara a o intrerupe inutil.

2. Exerseaza respectul de baza fata de propria persoana.

Tot ce crezi tu ca inseamna respect, aplica pe tine insuti. Nu te rani sau automutila, nu te jigni, fii sincer cu tine insuti si ai grija sa acorzi atentie propriilor tale nevoi, ganduri si sentimente.

3. Recunoaste cand persoanele din jurul tau nu te respecta, nu le gasi scuze si actioneaza pentru a opri lipsa de respect.

O persoana care se respecta nu va tolera si nu va accepta ca cei din jurul ei sa o trateze urat. Ba mai mult, o persoana care pune accent pe respect nu se va mai asocia cu persoane lipsite de respect.

Poate ti se pare evident, dar de cele mai multe ori trecem cu vederea peste mici gesturi lipsite de respect pentru ca avem convingerea ca persoana care ne trateaza astfel nu stie mai bine sau pentru ca nu suntem dispusi sa renuntam la aceasta persoana. Mai exista o posibilitate si anume ca toleram lipsa de respect pentru ca ne lipseste increderea si consideram ca asta este tot ce meritam.

Cu siguranta acesta este si cel mai gresit fel de a gandi. Cand cineva nu iti ofera nici cel mai de baza respect, trebuie sa fii in stare sa spui, intr-un fel sau altul: „Tocmai te-ai purtat nepoliticos cu mine si nu mi se pare acceptabil. Daca nu ma respecti, nu voi mai petrece timp cu tine.”

Poti spune asta (sau ceva asemanator) si chiar sa o spui cu sinceritate? Poti intoarce spatele unei persoane care ti-a aratat clar ca nu te respecta? Odata ce vei gasi curajul sa spui asta, cu siguranta si respectul fata de propria persoana iti va creste.

4. Ai grija de corpul tau.

O persoana care isi neglijeaza sanatatea nu va reusi sa realizeze cat de norocoasa este pentru ca e in viata. Cand depui chiar si cel mai mic efort pentru a-ti pastra corpul in buna functiune, nu doar ca te vei simti mai bine fizic, dar te vei simti mai bine si psihic. Nu doar atat, dar si sentimentul de mandrie va fi unul extrem de puternic. A-ti respecta corpul inseamna, de asemenea, sa nu-l jignesti pentru cum este. Nu te mai agita atat din cauza lucrurilor pe care nu le poti controla, precum proportiile tale.

Daca intr-adevar nu esti multumit de cum arati, concentreaza-te asupra lucrurilor pe care le poti schimba sau imbunatati. Si foarte important, schimba-te pentru ca schimbarea te face sa te simti mai bine, nu pentru ca ai convingerea ca nu esti suficient de bun asa cum esti.

5. Incearca sa te cunosti mai bine.

Cu cat te cunosti si te intelegi mai bine, cu atat mai mult vei vedea si vei aprecia cat de unic esti in realitate. Descopera-ti ideile, principiile, personalitatea si talentele. Nu te mai gandi la metode care sa te ajute sa primesti aprobarea celor din jur si incepi sa-ti setezi propriile standarde.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!