Curiozitati despre creierul nostru – De ce este mai greu sa invatam o limba noua cu cat inaintam mai mult in varsta!

Curiozitati despre creierul nostru – De ce este mai greu sa invatam o limba noua cu cat inaintam mai mult in varsta!

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 April 2019 in Curiozități

“Viața își are farmecul ei, depinde numai cu ce ochi o privești.” – Alexandre Dumas fiul

Toata lumea stie ca invatarea unei a doua limbi devine mai dificila odata cu inaintarea in varsta. Iar intr-un nou studiu, oamenii de stiinta au dezvaluit varsta la care incep sa scada sansele de a deveni fluent in alta limba: 10 ani.

Insa de ce e atat de greu sa inveti o limba straina la maturitate?

Care este motivul pentru care este mai greu sa inveti o limba straina la maturitate?

Studiul, publicat in jurnalul Cognition, a descoperit ca este aproape imposibil pentru vorbitorii de limbi straine sa atinga nivelul fluentei native in momentul in care incep sa invete a doua limba dupa varsta de 10 ani. Insa acest lucru nu pare a fi influentat de faptul ca abilitatile lingvistice se deterioreaza incepand cu aceasta varsta.

Se pare ca inca ai abilitatea de a invata repede, dupa cum afirma un profesor de psihologie de la Colegiul Boston. Insa incepi sa ramai fara timp, deoarece abilitatea de a invata incepe sa scada undeva in jurul varstei de 17-18 ani. Cei care incep sa invete o limba straina la cativa ani dupa varsta de 10 ani inca pot deveni buni, dar nu vor mai atinge niciodata fluenta nativilor adevarati.

Motivul pentru care deteriorarea abilitatii invatarii la maturitate nu este foarte clar. Posibilele explicatii pot include schimbari la nivelul plasticitatii creierului, schimbari de viata corelate cu intrarea pe piata muncii, cu mersul la facultate sau cu incapatanarea de a invata lucruri noi, care se acumuleaza odata cu varsta.

Desi acest lucru poate parea descurajant, varsta de 10 ani fiind departe de multi cursanti de limbi straine, este incurajator pentru oamenii de stiinta sa afle ca perioada critica pentru invatarea de limbi straine ar putea fi considerabil mai lunga decat se credea anterior. Unii oameni de stiinta credeau ca aceasta fereastra se inchide la scurt timp dupa nastere, in timp ce altii credeau ca se extinde doar pana la adolescenta timpurie. In comparatie cu aceste estimari, varsta de 17-18 ani pentru invatarea unei limbi este mult mai mare.

Studiul a folosit o metoda unica pentru a ajunge la aceasta noua descoperire. Cercetatorii au creat un test de gramatica, de 10 minute, care i-a facut pe participanti interesati instant, deoarece le ghicea limba materna, dialectul si tara de origine, bazandu-se pe raspunsurile la intrebarile de la test.

La sfarsitul testului, oamenii au fost intrebati care este limba materna, daca si cand i-au invatat pe altii si unde au trait. Chestionarul a devenit viral, fiind completat de mai mult de 670.000 de oameni, cercetatorilor fiindu-le oferite cantitati uriase de date de la vorbitorii nativi de limba engleza si non-nativi de toate varstele, unii dintre aceia vorbind chiar si alte limbi. Analizand raspunsurile si greselile participantilor, cercetatorii au tras concluzii neobisnuit de precise despre invatarea limbilor straine.

Pe langa informatiile despre perioada critica, rezultatele testului au aratat clar ca elevii s-au descurcat mai bine atunci cand au invatat o limba noua prin imersiune, mai degraba decat pur si simplu in sala de clasa. Desi este mai usor de zis decat de facut, este mai bine sa te muti intr-o alta tara ca adult si sa incerci sa inveti o limba straina decat sa o faci doar prin cursurile pe care le gasesti disponibile.

Daca schimbarea completa a domiciliului nu reprezinta o optiune viabila pentru tine, este recomandat sa imiti cat mai mult posibil un mediu imersiv, adica sa gasesti modalitati de a purta conversatii reale cu vorbitorii nativi, in loc de a incerca sa obtii abilitatile din carti.

Daca poti face acest lucru, este perfect posibil sa devii expert in conversatie, chiar daca nu complet fluent, chiar si ca adult. Acest lucru ar trebui sa fie incurajator pentru cei care nu mai sunt de mult in scoala generala. Creierul adultilor se descurca mai bine in procesul invatarii decat credeau anterior cercetatorii, chiar daca este putin probabil sa devii fluent intr-o limba pe care o inveti mai tarziu in viata.

Oamenii de stiinta au constatat ca nu incepi sa vezi lipsa de plasticitate a creierului pana in adolescenta tarzie, maturitatea precoce, mijlocul maturitatii.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!