Cum sa ne facem viata mai fericita – cinci sfaturi pretioase

Cum sa ne facem viata mai fericita – cinci sfaturi pretioase

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 April 2020 in Dezvoltare Personala

“Cand o usa a fericirii se inchide, o alta se deschide; dar adesea ne uitam la usa inchisa si nu o vedem pe cea deschisa pentru noi.” – Helen Keller

Nimeni nu poate fi fericit incontinuu, dar exista stari care te fac sa simti ca te apropii de ea. Bucuria, entuziasmul, multumirea, recunostinta, placerea – sunt ca niste „chei” care te deschid catre a o primi. Numai ca nu e asa de usor sa le accesezi.

Cum poti sa te bucuri, cand tocmai ti s-a dus firul de la ultima pereche de ciorapi in ultima clipa cand trebuia sa iesi din casa pentru o intalnire importanta? Cum poti sa fii entuziasta cand mai ai trei minute pana la sedinta si tu nu gasesti loc de parcare? Cum poti sa fii multumita cand sotul tau vine numai noaptea de la serviciu si pentru ce sa fii recunoscatoare cand tocmai ti s-a imbolnavit copilul?

Lucrurile neplacute se petrec la tot pasul, nu ai cum sa le eviti. A reusi sa fii fericita in mijlocul lor este, pana la urma, o arta. Ce trebuie sa stii ca sa o stapanesti?

1. Depinde de tine

Asuma-ti tot ceea ce ai de facut si cauta solutii cat mai sigure pentru orice lucru. Lucreaza cu profesionisti. Decat sa te superi ca sotul tau nu a catadicsit – nici dupa doua saptamani de cand i-ai zis – sa schimbe garnitura la baie, mai bine chemi de la inceput un instalator. Niciodata nu poti sa fii responsabila pentru ceva ce altcineva a facut sau nu. Si nu ai cum sa controlezi vointa si actiunile altei persoane. Este mai bine sa-i lasi fiecaruia libertatea de a alege ceea ce doreste.

Situatiile pot fi „manevrate” in asa fel incat acestea sa nu te afecteze pe tine. De exemplu: nu astepta dupa iubitul tau sa vina sa te ia cu masina de undeva, decat daca el ti-a cerut acesta in mod specific. In general, fii pregatita sa-ti iei un taxi. Nu astepta sa-ti ceara seful sa faci un anumit lucru – gandeste-l tu in locul lui, si fa-l. Independenta pe care ti-o asumi in orice situatie te va scuti de orice nemultumire. Nu te pune singura in situatia de a-ti fi inselate asteptarile.

2. Tu pentru ceilalti

Inverseaza sensul asteptarilor. Gandeste-te ca tu esti o mana cereasca pentru ceilalti, in loc sa cauti mereu sa primesti beneficii. Fii atenta la oameni, asculta-i cand vorbesc. Gandeste-te: oare ce l-a facut pe Cutare sa ajunga atat de egoist? Cauta-i scuze, compatimeste-l, in loc sa-l judeci. Oare ce a facut-o pe Cutarita sa fie atat de rea? Poate a avut o copilarie nefericita.

Gandeste-te ce ar putea-o ajuta si fa ceva pentru ea. Uneori, o lectie de generozitate e mai valoroasa decat una de morala. Daca ramai pasiva nu faci decat sa perpetuezi la nesfarsit lantul nemultumirilor. Hotaraste-te sa iei atitudine si vei avea numai de castigat, chiar daca ai impresia ca numai tu faci eforturi. Nu exista efort care nu da roade. Mai ales daca intentiile tale sunt bune.

3. Bucura-te de lucrurile mici

Nu lasa nicio reusita sa treaca neobservata. Ca ai lasat patul facut de dimineata este un motiv de multumire tot atat de bun ca acela ca ai capatat o prima rotunjoara de Craciun. Cu atat mai mult cu cat se petrece in fiecare zi. Cauta cele mai marunte gesturi care-ti aduc bucurie si fii constienta de aceasta.

Zambeste-i din toata inima vecinului care te-a salutat, si nu lasa sa treaca nicio zi fara sa stii ce culoare a avut cerul. Nu te crampona sa vezi lucrurile numai dintr-un punct de vedere. Incearca sa concepi de fiecare data si alta viziune. Ploaia poate sa fie urata si cenusie pentru tine, dar gandeste-te cat se bucura campul… Si apoi, ce poate fi mai placut decat sa bei un ceai aromat acasa, unde-i cald si bine, cand afara ploua?

4. Invata sa fii recunoscatoare

Fa un exercitiu simplu pentru cand simti ca jalea te copleseste. Scrie-ti pe un caiet, in fiecare zi, sapte motive de multumire. La inceput poate o sa fie greu, o sa-ti vina sa renunti, dar continua. Simplul fapt ca trebuie sa scrii pe hartie, te va obliga sa analizezi si sa vezi lucrurile care ti s-au intamplat intr-o zi dintr-o perspectiva multumitoare. Dupa cateva zile, vei incepe sa fii atenta – pentru ca stii ca diseara ai de scris ceva – si vei incepe sa cauti acele motive de multumire.

Dupa o luna-doua de scris, s-ar putea sa-ti dai seama ca esti recunoscatoare pentru viata pe care o duci. Intotdeauna se poate mai rau decat tine, si asta te poate motiva. Pe de o parte sa-ti transformi viata in mai bine, pe de alta, sa faci ceva pentru ceilalti. Satisfactia pe care o ai cand oferi este de multe ori mai mare decat aceea pe care o ai cand primesti ceva.

5… Secrete pentru a schimba tristetea in bucurie

1. Mananca banane – ai vazut desene animate cu „Cartea Junglei”? – cam asa cum faceau maimutele de-acolo. Ce fericite erau! Bananele, precum si cerealele si legume uscate – mazarea, fasolea – stimuleaza productia de serotonina, supranumit si „hormonul fericirii”.

2. Fa efort fizic. O ora de aerobic de trei ori pe saptamana, sau o repriza de dat cu aspiratorul prin casa, iti pot schimba ca prin farmec starea de depresie intr-una de entuziasm.

3. Furia este superioara depresiei. E bine sa te superi la o adica, daca folosesti energia intr-un scop constructiv. Enerveaza-te ca nu ti-ai calculat bine ordinea prioritatilor, dar nu ramai asa. Reorganizeaza-te, dovedeste tutror ca poti mult mai bine.

4. Nu te mai uita la stiri. Daca vrei sa fii informata, ia-ti ziarul dimineata sau citeste stirile pe internet. Asa poti sa selectezi titlurile care chiar te intereseaza. In timpul pe care l-ai fi pierdut facandu-ti sange rau la televizor, citeste bancuri sau uite-te la o comedie.

5. Danseaza. Daca te misti, chiar si cateva secunde, pe ritmul unei melodii care-ti place, in corp incepe sa se produca endorfina – alt hormon al fericirii. Incearca daca nu crezi.

Sursa: puteredefemeie.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!