5 exerciții care îmbunătățesc sănătatea creierului și memoria

5 exerciții care îmbunătățesc sănătatea creierului și memoria

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 September 2023 in Remedii NaturisteSanatate

Deși experții sunt conștienți de mult timp de beneficiile fizice ale exercițiilor, cercetările privind impactul antrenamentelor asupra funcțiilor cognitive ale creierului continuă. Un nou studiu a identificat cele mai bune exerciții pentru menținerea sănătății creierului, care pot îmbunătăți semnificativ totul – de la memorie la capacitatea de organizare.

Raportul publicat în Jurnalul de Epidemiologie și Sănătate Publică se bazează pe analiza datelor a aproape 4500 de participanți din Marea Britanie. Toți purtau dispozitive de monitorizare a activității care le urmăreau activitatea zilnice pe parcursul unei săptămâni. Cercetătorii au examinat legătura dintre nivelul de activitate fizică și funcțiile cognitive, cum ar fi memoria pe termen scurt, rezolvarea problemelor și procesarea informației.

Studiul a confirmat că exercițiile fizice moderate și intense, chiar dacă sunt efectuate mai puțin de 10 minute, sunt asociate cu niveluri semnificativ mai ridicate ale funcțiilor cognitive decât cele ale persoanelor care petrec majoritatea timpului stând pe scaun, dormind sau participând la activități fizice ușoare. Exerciții intense, cum ar fi:

  • – alergarea,
  • – înotul,
  • – mersul pe bicicletă
  • – și dansul,

precum și exercițiile moderate, inclusiv mersul rapid și alte activități care stimulează ritmul cardiac, au avut cel mai mare impact pozitiv.

Studiul a mai dezvăluit că cei care practicau în mod regulat aceste tipuri de activități fizice aveau o memorie de lucru mai bună și un nivel mai ridicat al funcțiilor executive, cum ar fi planificarea și organizarea.

În contrast, participanții care au petrecut mai mult timp odihnindu-se, dormind sau fiind puțin activi au înregistrat o scădere a abilităților cognitive cu 1-2%.

Cercetătorii subliniază că pentru a menține și îmbunătăți funcțiile cognitive, este important să acordăm atenție activităților fizice moderate și intense, înlocuind activitățile mai pasive.

Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare că studiul a avut unele limitări, deoarece nu s-au folosit date colectate anterior pentru a analiza modul de viață, iar cercetătorii nu aveau informații detaliate despre sănătatea participanților sau despre starea lor cognitivă pe termen lung.

Conform autorului principal al studiului, John Mitchell, care este student la Institutul de Sport, Exerciții Fizice și Sănătate al University College London, rezultatele pot sugera că chiar și schimbări minore în activitatea zilnică pot avea un impact semnificativ asupra funcțiilor cognitive.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!