4 factori externi care cresc semnificativ riscul de infarct

4 factori externi care cresc semnificativ riscul de infarct

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 September 2021 in SanatateSfaturi

Chiar dacă în majoritatea cazurilor tinerii nu sunt predispuși riscului de a suferi un infarct, ar trebui totuși să știe care sunt factorii care cresc semnificativ acest risc.

Atacul de cord este un sindrom coronarian acut care apare atunci când inima nu mai face față alimentării cu sânge sau când se blochează vasele de sânge, precum și a unei creșteri accentuate a cererii de oxigen, care nu poate fi satisfăcută (de exemplu, atunci când cineva suferă de ateroscleroză). Aceste afecțiuni duc uneori la cedarea unui anumit segment al mușchiului cardiac (infarct miocardic). Infarctul este evidențiat de o senzație de presiune și durere în piept, care se extinde la gât, maxilar, brațe, spate (în cea mai mare parte pe partea stângă a corpului).

Simptomele clasice ale unui atac de cord includ:

  • dureri toracice severe;
  • dificultăți de respirație și dificultăți de vorbire;
  • pielea devine palidă;
  • stări de amețeală și confuzie;
  • tuse;
  • greață și vărsături;
  • durere abdominală;
  • transpirație lipicioasă;
  • sentimente de groază și frică de moarte.

În afară de vârstă, stilurile de viață nesănătoase (fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa exercițiilor fizice) și o serie de boli, riscul de atac de cord este, de asemenea, crescut de anumiți factori pe care mulți dintre noi îi consideră normali și nu îi asociază cu bolile cardiovasculare.

Schimbarea bruscă a rutinei de sport

Exercițiile fizice sunt foarte importante pentru a menține organismul sănătos, dar acestea ar trebui să fie planificate cu ajutorul unui antrenor certificat. Riscul unui atac de cord este crescut de o schimbare bruscă a rutinei de antrenament, cum ar fi o tranziție rapidă de la antrenament cardio la antrenament de forță. Aceste tranziții trebuie făcute cu timpul.

Fluctuații de temperatură

Când corpul uman este expus brusc la schimbări de temperatură, adică trece de la căldură la frig extrem, sau invers, el încearcă să-și mențină un mediu confortabil prin acumularea de energie termică, îngustând vasele de sânge, ceea ce duce uneori la un infarct.

Crampe la extremitățile inferioare

Crampele frecvente ale picioarelor sunt un alt factor de risc, deoarece acest fenomen poate fi cauzat de boli ale arterelor periferice (blocajul sau ateroscleroza acestora). Dacă nu este tratată, această afecțiune poate fi complicată de gangrenă cu amputare ulterioară, precum și de boli coronariene.

Respirarea aerului poluat

Inhalarea stimulilor crește riscul de a dezvolta un proces inflamator în țesuturile pulmonare și lipsa de oxigen necesară funcției normale a inimii poate duce, de asemenea, la un accident vascular cerebral sau atac de cord.

Atenție: uneori simptomele infarctului pot fi atipice. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele în vârstă care suferă de diabet sau tulburări ale sistemului nervos, care afectează percepția durerii. În acest caz, este posibil ca disconfortul din stern să nu se simtă deloc. Principalele semne ale unui atac de cord sunt oboseala și slăbiciunea, durerea în partea superioară a corpului, problemele de somn și tulburările gastro-intestinale.

Niciunul dintre acești factori de risc nu trebuie ignorat. Dacă sunteți expus la unul sau mai multe dintre ele, vă recomandăm să consultați un medic în mod regulat.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!