3 greșeli care ne blochează conștiința (conform budismului)

3 greșeli care ne blochează conștiința (conform budismului)

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 January 2021 in Dezvoltare PersonalaSpiritualitate

„M-am trezit în această dimineață și zâmbesc. Am 24 de ore noi în față. Jur să trăiesc fiecare moment pe deplin și să privesc toate ființele care trăiesc în această lume cu compasiune. ” – Titus Nat Khan.

Blocarea minții se datorează adesea tendinței noastre moderne de a perturba procesele naturale. Credem că suntem capabili să preluăm controlul asupra tuturor lucrurilor din jur, deși în realitate fiecare proces are etapele sale.

Budiștii cred că dorința de a interveni pentru a schimba realitatea duce la blocarea conștiinței. Acest lucru se poate întâmpla atunci când începem să negăm lucrurile care ni se întâmplă. Sau când acționăm în mod impulsiv pentru a face față problemelor. Și în loc să găsim o soluție, ne complicăm mai mult situația.

În învățăturile budiste, conștiința este capacitatea de a simți momentul actual cu fiecare celulă. Pentru apariția conștientizării, trebuie să obțineți un echilibru emoțional și să învățați să vă gestionați dorințele. Lumea nu se învârte în jurul nostru, așa că este important să învățăm să ne integrăm în ea.

„Nu te gândi la trecut, nu visa la viitor, concentrează-ți mintea asupra prezentului.” – Buddha.

Iată care sunt cele 3 greșeli care ne blochează conștiința:

1. Căutarea în zadar

Există suferință în fiecare căutare. Când ne hotărâm să căutăm, acest lucru ne poate bloca mintea. Este vorba despre găsirea adevărului, a unui răspuns sau a unei experiențe. De obicei, începem căutarea pentru că există un gând în mintea noastră care spune că, după ce am găsit ceea ce căutăm, ne putem schimba radical viața. Dar de cele mai multe ori ne înșelăm, și totuși, mulți oameni sunt gata să-și investească tot timpul și energia în găsirea unui răspuns.

Tot ce avem nevoie este momentul prezent. În el suntem capabili să găsim ceea ce avem nevoie și tot ceea ce suntem capabili să înțelegem și să asimilăm. Dacă vă concentrați asupra căutării, aceasta va deveni și mai confuză.

2. Forțarea schimbării

Schimbarea are loc numai atunci când apar condițiile necesare. Atunci când suntem pregătiți pentru asta. Din acest motiv, nu are rost să forțăm schimbarea.

Este important să învățăm să fim conștienți de ceea ce gândim, ce simțim și cum ne comportăm, fără a ne supune unor critici inutile. A începe un război cu tine însuți este doar una dintre greșelile care blochează conștiința. Când înțelegem cine suntem, ce gândim și simțim, toate aspectele negative dispar.

„Nimic nu este etern. Totul se poate schimba. ”- Buddha.

3. Datoria și responsabilitatea

Datoria este ceva ce ne impunem nouă înșine. Multe „responsabilități” duc la lucruri care oamenii nu sunt capabili să le îndeplinească sau să le refuze. Drept urmare, începem să experimentăm nesfârșite sentimente de vinovăție. Datoria este un lucru natural. Acesta este motivul pentru care ne asumăm unele responsabilități cu convingere și bucurie, dar nu înțelegem că acest lucru ne poate afecta.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!