12 semne că ai probleme cu glanda tiroida

12 semne că ai probleme cu glanda tiroida

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 October 2021 in SanatateSfaturi

Glanda tiroidă este un organ în formă de fluture situat în fața traheei. Produce hormonii tiroxina (T4) și triiodotironina (T3), care reglează metabolismul în întregul organism. Glanda tiroidă afectează activitatea inimii și a vaselor de sânge, temperatura, somnul, activitatea sistemului nervos, starea pielii și mulți alți parametri. De asemenea, hormonii ei sunt necesari pentru creșterea și dezvoltarea copiilor.

Care sunt bolile glandei tiroide?

Clasificarea Internațională a Bolilor are o secțiune separată pentru glanda tiroidă cu zeci de diagnostice. Dar toate aceste boli, în funcție de efectul asupra hormonilor, provoacă două afecțiuni: hipotiroidismul sau hipertiroidismul.

În cazul hipotiroidismului, apare deficiența hormonală, ceea ce face ca organismul să nu aibă energie. La copii, această afecțiune provoacă o dezvoltare fizică și psihică afectată, în special cretinism. În caz de hipertiroidism, dimpotrivă, există prea mulți hormoni și energia se consumă foarte repede.

Care sunt semnele că ai o problemă cu tiroida?

Pierdere în greutate

Modificările inexplicabile ale greutății pot fi un semn al problemelor tiroidiene:

În cazul hipotiroidismului, corpul nu consumă energia, motiv pentru care greutatea crește și este imposibil să o reduci, chiar dacă mănânci mai puțin și faci sport.

În cazul hipertiroidismului, energia este consumată foarte repede și o persoană pierde în greutate, chiar dacă mănâncă mult și se mișcă puțin.

Cu toate acestea, există cazuri în care pacienții cu hipotiroidism pierd în greutate, iar cu hipertiroidism iau în greutate. Pentru a afla diagnosticul exact se poate face doar prin testarea hormonilor tiroidieni.

Tulburare de reglare a temperaturii

În cazul hipotiroidismului, o persoană este rece și se simte rece constant deși poartă un pulover, chiar dacă toată lumea poartă tricouri.

Hipertiroidismul se manifestă în sens invers – chiar și într-un loc răcoros, vei transpira sau vei experimenta bufeuri.

Oboseală și probleme de somn

Oboseala excesivă este de obicei prima manifestare a hipotiroidismului. Deoarece organismul nu produce energie, oamenii se vor simți slabi chiar și după perioade lungi de odihnă. Se trezesc epuizați după 8-10 ore de somn și fac maratoane de somn în weekend. În timpul zilei se simt somnoroși și letargici.

În cazul hipertiroidismului, din cauza unui nivel crescut al metabolismului, dimpotrivă, este dificil să adormi, iar noaptea, trezirile frecvente sunt deranjante.

Anxietate și depresie

Depresia poate apărea o dată cu hipotiroidismul și este posibil să nu răspundă la medicamentele antidepresive.

În cazul hipertiroidismului, anxietatea, iritabilitatea , atacurile de panică și agresivitatea excesivă vor fi deranjante.

În general, dacă observi că a devenit dificil să te înțelegi cu ceilalți – verifică-ți nivelul hormonilor tiroidieni.

Glanda tiroidă mărită

Pe suprafața frontală a gâtului se simte umflarea, apare disconfortul la purtarea cravatelor sau gulerelor, o senzație care nu era înainte. Uneori, aceasta este însoțită de dificultăți la înghițire și respirație, durere în maxilar și în urechi. Vocea se schimbă și ea – devine răgușită și ascuțită. Toate acestea sunt semne ale unei măriri a glandei tiroide, care poate fi prezentă atât în ​​hipertiroidie, cât și în hipotiroidie.

Modificări ale părului, pielii și unghiilor

Pielea, părul și unghiile sunt sensibile la modificările nivelului hormonilor tiroidieni. În caz de deficiență (hipotiroidie), pielea va fi uscată, iar pe călcâi, genunchi și coate, devine grasă și acoperită cu solzi. Părul devine grosier, fragil și cade, mai ales pe marginea exterioară a sprâncenelor. Unghiile devin mai subțiri și se rup ușor.

În cazul hipertiroidismului, pielea va fi netedă și sensibilă, iar părul va fi subțire și va cădea abundent.

Probleme intestinale

În cazul hipotiroidismului, apare o constipație pe termen lung, care nu este ameliorată de laxative. În schimb, hipertiroidismul poate provoca diaree sau sindromul colonului iritabil.

Probleme de vedere

Ele apar în cazul oricărui tip de boală tiroidiană. Ochii devin uscați, roșii, umflați, cu mâncărime și lacrimi, apare o senzație de nisip în ochi, durere atunci când privești o lumină puternică, obiectele pot fi văzute dublu. În caz de hipertiroidism, apare adesea exoftalmie, când ochii par să iasă din orbite, devenind bombați.

Tulburări cognitive

Cel mai adesea, pacienții numesc acest complex de simptome „ceață pe creier”. Se plâng de dificultăți de concentrare, uitare, un sentiment de „detașare”, confuzie de gânduri. Aceste probleme apar atât în ​​hipertiroidism, cât și în hipotiroidism.

Probleme musculare și osoase

În cazul unei lipse de hormoni, durerea apare în mușchii și articulațiile brațelor și picioarelor. Apare un risc crescut de a dezvolta sindromul de tunel carpian, care provoacă slăbiciune și durere la antebrațe, încheieturi și degete. O afecțiune similară, numită sindrom tarsal, poate apărea la nivelul picioarelor. Se manifestă ca slăbiciune și durere la nivelul picioarelor, gleznelor, picioarelor și degetelor de la picioare.

În cazul hipertiroidismului, poate exista durere sau slăbiciune la nivelul antebrațelor și gambelor.

Palpitații

Frecvența cardiacă excesivă poate fi un simptom al hipertiroidismului. Când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni, inima începe să bată mai repede pentru a furniza oxigen rapid țesuturilor. Acest lucru duce la o bătăi rapide ale inimii – tahicardie și alte tulburări de ritm, care se manifestă prin întreruperi în activitatea inimii și a durerii în piept.

Când trebuie să mergi la medic

Dacă observați aceste simptome, consultați un endocrinolog. Acesta va vă recomanda un test de sânge pentru nivelul hormonilor tiroidieni și o ecografie a gâtului pentru a determina cauza exactă a stării dumneavoastră.

Cum este tratată glanda tiroidă

Este posibil să readuceți nivelul hormonilor la normal – totul depinde de specificul bolii și de severitatea acesteia. În cazul hipertiroidismului, sunt prescrise medicamente care reduc producția de hormoni, distrug unele celule cu radiații sau îndepărtează chirurgical o parte din glanda tiroidă.

În cazul hipotiroidism, va trebui să luați constant pastile cu hormoni tiroidieni.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!