Sare și piper – minimul de „condimente” care există în fiecare casă! În același timp, sarea și utilizarea ei sunt adesea criticate, motivul fiind afectarea sănătății. Însă chiar este necesar să eliminați complet sarea din dietă? Despre toate acestea vom vorbi în articol!
Ce este sarea?
Sarea este clorură de sodiu, compusă din aproximativ 40% sodiu și 60% clorură. Este folosită ca agent de aromatizare, amplificator de aromă, stabilizator și conservant (nu permite dezvoltarea bacteriilor).
Corpul uman are nevoie de o cantitate mică de sodiu pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta și a relaxa mușchii și pentru a menține un echilibru adecvat de apă și minerale. Se estimează că avem nevoie de aproximativ 500 mg de sodiu pe zi pentru aceste funcții vitale. Prea mult sodiu în alimentație poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral. De asemenea, poate duce și la pierderi de calciu, inclusiv la o scădere a calciului din oase.
Care este realitatea? Consumăm cel puțin 1,5 lingurițe de sare pe zi, sau aproximativ 3400 mg de sodiu, ceea ce este mult mai mult decât are nevoie organismul nostru!
Sarea și sănătatea
Recomandările pentru aportul adecvat de sare de sodiu au fost stabilite pe baza unor studii controlate. Pentru bărbații și femeile cu vârsta de 14 ani și peste, precum și pentru femeile însărcinate, un nivel adecvat de aport, care nu se recomandă să-l depășească, este de 1500-2000 mg pe zi .
Cercetările au arătat că reducerea consumului de sodiu reduce, de asemenea, riscul de boli cronice în general.
Pentru majoritatea oamenilor, rinichii nu pot face față excesului de sodiu din sânge. Pe măsură ce sărurile de sodiu se acumulează, organismul reține apă pentru a dilua sodiul. Aceasta crește volumul de sânge în fluxul sanguin. Creșterea volumului sanguin înseamnă mai multă muncă a inimii și mai multă presiune asupra vaselor de sânge. În timp, munca și presiunea suplimentară a inimii pot duce la un atac de cord și un accident vascular cerebral.
Cantitatea de calciu pe care corpul nostru o pierde prin urinare crește odată cu cantitatea de sare pe care o consumăm. Dacă nu avem suficient calciu în sânge, acesta poate fi extras din oase. Astfel, o dietă bogată în săruri de sodiu poate avea efectul secundar suplimentar de subțierea oaselor, cunoscută sub numele de osteoporoză.
Citește continuarea pe pagina 2 >Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.