5 tipuri de persoane toxice. Pe cine ar trebui să evităm?

5 tipuri de persoane toxice. Pe cine ar trebui să evităm?

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 May 2024 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitateSfaturi

Vi s-a întâmplat vreodată să vă simțiți epuizat și lipsit de energie după ce ați stat de vorbă cu o anumită persoană? Negativitatea, indiferența sau pasivitatea oamenilor vă influențează în mod negativ.

Acesta este motivul pentru care oamenii toxici reprezintă un pericol: nu numai că ei înșiși nu se pot bucura de viață, dar pot strica și starea de spirit a oamenilor din jur. Ce ar trebui să facem pentru a ne proteja de astfel de persoane:

În primul rând, trebuie să fim atenți la cercul nostru apropiat: rudele, prietenii și cunoscuții. Deoarece comunicăm destul de des cu ei, ar trebui să le analizăm caracteristicile pentru a vedea dacă sunt toxici sau nu.

Iată care sunt principalele caracteristici ale oamenilor toxici:

1. Joacă rolul de victimă în orice situație

Această persoană se plânge în mod constant și îi acuză pe cei din jur pentru problemele sale. În eșecurile sale profesionale, șeful sau colegii sunt de vină, iar în problemele familiale, mereu este altcineva de vină, dar niciodată ea. Ea vede mereu partea negativă la orice, chiar și la evenimentele fericite.

Ce ar trebui să facem?

Cel mai bine este să excludem complet această persoană din cercul nostru social și să nu ne consumăm energia cu ea. În cazul în care nu puteți evita contactul, limitați comunicarea cu ea cât de mult puteți și răspundeți neutru la plângerile sale sau schimbați subiectul.

2. Profită de cei din jur

Această persoană este obișnuită să obțină totul pe seama altora și nici măcar nu vede necesitatea de a mulțumi pentru ajutorul acordat. El împrumută bani și obiecte, dar o face într-un mod cerșetor: „Nu stai tu în banii ăștia”. Mai mult decât atât, ori returnează banii cu reținere, făcându-te să te simți prost că i-ai cerut, ori nu îi mai returnează deloc.

Ce ar trebui să facem?

În primul rând, trebuie să învățăm să spunem ,,nu” atunci când astfel de persoane ne cer bani, obiecte sau favoruri, fără să ne lăsăm manipulați de plângerile lor.

3. Are multe planuri, dar este prea leneș pentru a le realiza

Această persoană se află mereu într-o pasă instabilă emoțional și ia decizii sub influența sentimentelor de moment, neștiind să-și controleze emoțiile. Este o personalitate vibrantă, capabilă să inspire și să contamineze cu ideile sale. Doar că el însuși nu face nimic.

Este un strategist excelent, căruia îi lipsește dinamismul și riscul pentru a-și realiza planurile. Este inteligent și educat, și este destul de interesant să comunici cu el. Dar atunci când vine vorba de fapte, el umple spațiul informațional cu o mulțime de fapte inutile și blochează orice proces.

Viața acestei persoane constă într-o serie de planuri, niciunul dintre care nu va fi realizat. Intrând în vârtejul entuziasmului său, riscați să vă pierdeți propriul curs și să nu duceți nimic la bun sfârșit.

Ce să facem?

Cel mai bine este să privim din exterior, să ne lăsăm inspirați, dar să nu permitem ca o astfel de persoană să intre în viața noastră, deoarece contactul prelungit cu o astfel de persoană duce la pierderea eficienței.

4. Este indiferent cu privire la prietenia voastră

O personalitate asocială care subliniază că nu are nevoie de alte persoane sau de beneficiile sociale. Cel mai adesea, este vorba despre o persoană care și-a asigurat deja situația financiară și acum nu o interesează așa de mult de oamenii din jur, este indiferentă.

Ce să facem?

Putem comunica în siguranță cu o astfel de persoană doar atunci când noi înșine am abordat problema echilibrului interior. Dacă nivelurile noastre emoționale și etapele de dezvoltare personală sunt diferite, ar fi mai bine să stăm la distanță.

5. Îi manipulează pe cei din jur prin lingușiri

Această persoană stârnește numai emoții pozitive și spune mereu ceea ce vor oamenii să audă. Pentru cei egocentrici, această persoană poate părea cel mai bun prieten, pentru că răspunde întotdeauna cu laude la tot și la toate.

Ceea ce nu văd ,,victimele” manipulatorului, este că toate aceste lingușiri sunt doar o modalitate de a obține ceea ce vrea de la oamenii din cercul său.

Ce să facem?

Fiți atenți la împrejurări, temperați-vă ego-ul și filtrați lucrurile care vă permit doar să vă măriți stima de sine. De asemenea, nu vă apropiați prea mult de astfel de persoane, cel mai bine este să le mulțumiți și să le țineți la distanță.

Indiferent de legăturile puternice de prietenie sau familie, învățați să identificați oamenii toxici și să limitați comunicarea cu ei pentru a evita influențele. Doar așa veți reuși să obțineți rezultate semnificative și să trăiți o viață fericită.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!