Sarea și sănătatea: răspunsuri la întrebări cheie

Sarea și sănătatea: răspunsuri la întrebări cheie

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 July 2022 in SanatateSfaturiStiinta

Pe baza unui articol științific al lui He F.J., McGregor G.A. „O revizuire cuprinzătoare a sării și sănătății și experiența actuală a programelor mondiale de reducere a sării” Jurnalul de hipertensiune umană

Ce alimente conțin cea mai mare cantitate de sare?

Aproape orice aliment natural neprocesat: fructe, legume, cereale integrale, nuci, carne și produse lactate, conține foarte puține săruri de sodiu. Cea mai mare parte a sării din alimentația noastră provine din alimente preparate comercial, nu sarea adăugată atunci când gătim acasă!

Iată primele 5 surse de sodiu din dieta noastră:

  • pâine, chifle, produse de patiserie;
  • cârnați și carne (în afară de cea proaspătă);
  • supe instant
  • gustări (chips, floricele, biscuiți);
  • brânzeturi.

Sărurile „naturale” sunt mai sănătoase decât sarea de masă?

Sarea se obține din saline sau prin evaporarea apei oceanului. Toate tipurile de sare sunt fabricate din clorură de sodiu, iar conținutul de nutrienți variază minim (neglijabil pentru organism).

Prin urmare, din punct de vedere al impactului asupra sănătății – nu există nicio diferență ce sare să folosiți, ieftină sau scumpă!

Cea mai utilizată sare de masă provine din zăcămintele de sare subterane. Este supusă unei prelucrări intensive pentru îndepărtarea impurităților, apoi zdrobită cu grijă, unii producători adaugă iod (un oligoelement pentru a preveni gușa tiroidiană și hipotiroidismul).

Sarea de mare este obținută prin evaporarea apei de ocean sau de mare. Conține clorură de sodiu, dar uneori mai are și o cantitate mică de minerale (potasiu, zinc, în funcție de locul în care a fost colectată).

Sarea roz de Himalaya este extrasă din minele din Pakistan. Nuanța sa roz se datorează conținutului de oxid de fier. La fel ca sarea de mare, este mai puțin procesată și rafinată, astfel încât cristalele par mai mari și conțin cantități mici de minerale, inclusiv fier, calciu, potasiu și magneziu.

Cum se reduce aportul de sodiu?

1. Reduceți cantitatea de mâncare preparată

Aproximativ 70% din sodiu provine din alimente procesate, preparate, cum ar fi chipsuri, biscuiți, cârnați, brânză, sosuri preparate (ketchup-uri și maioneză) și conserve, precum și mesele de la restaurant.

Chiar și alimentele procesate care nu au gust „sărat” precum cerealele pentru micul dejun pot avea un nivel surprinzător de ridicat de sodiu!

Papilele gustative umane nu sunt suficient de sensibile pentru a observa o ușoară reducere a conținutului de sare de aproximativ 30%, iar pentru multe tipuri de alimente, reducerea conținutului de sare cu până la 30% va face o diferență mică în gust.

2. Mănâncă porții mai mici de alimente sărate

Nu este nevoie să tăiați complet alimentele preferate cu conținut ridicat de sodiu, cum ar fi sosul de soia, murăturile și peștele sau brânza și măslinele sărate. În schimb, este mai bine să te bucuri de astfel de alimente în cantități mai mici.

3. Descoperiți alternative

Înlocuitorii sării, inclusiv ierburile și condimentele, precum și citricele precum lămâia, pot adăuga mai multă aromă dar având mai puțin sodiu. De exemplu, citricele și sodiul activează aceiași senzori de gust, așa că puteți înlocui cu ușurință o jumătate de porție de sare cu coaja sau sucul de lămâie când gătiți!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!