Mierea este un lichid mai dens pe care albinele îl produc din polenul plantelor. Ea este apreciată în întreaga lume pentru dulceața și profunzimea aromei sale, astfel încât este folosită în mai multe rețete de dulciuri și feluri de mâncare.
Mirosul, culoarea și gustul mierii variază în funcție de tipul de flori din care este recoltat polenul, așa că există o varietate mare de soiuri.
Mierea îmbunătățește sănătatea generală a corpului
Mierea de înaltă calitate, adică cea proaspătă și procesată cât mai puțin, conține mulți compuși bioactivi importanți din plante, dar și antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și acizii fenolici.
Soiurile mai închise la culoare conțin mai mulți antioxidanți decât soiurile mai deschise.
Antioxidanții ajută la neutralizarea speciilor reactive de oxigen (ROS) din organism care se acumulează în celule și provoacă leziuni celulare, care contribuie la uzura prematură a organelor și la îmbătrânirea timpurie.
Consumul regulat de miere naturală ajută la normalizarea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de grăsime din sânge, la reglarea ritmului cardiac și la prevenirea degradării celulare.
În urma unui studiu observațional din 2021, efectuat pe mai bine de 45.000 de persoane cu vârsta peste 40 de ani, s-a observat că un consum moderat de miere a ajutat la scăderea tensiunii arteriale la femei. Acest lucru se datorează faptului că mierea conține propolis. Acesta este un tip de rășină pe care albinele o produc din copacii producători de seva și din plante similare care îmbunătățește nivelul de trigliceride.
Efectul mierii asupra încetinirii procesului de îmbătrânire a pielii
Colagenul și elastina sunt proteine care susțin structura sănătoasă a pielii. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem în mod natural atât colagen, cât și elastină. Acest lucru face ca pielea să devină încrețită, lăsată și cu riduri.
Aici vine mierea în ajutor, întrucât studiile arată că mierea este bogată în acid gluconic. Acesta este un tip de alfa hidroxiacid, care are o proprietate extrem de importantă: stimulează producția de colagen și elastină, ceea ce contribuie la creșterea semnificativă a elasticității pielii.
Cercetările confirmă faptul că consumul regulat și moderat de miere închisă la culoare și neprocesată are ca rezultat o piele mai fermă, cu aspect mai tânăr și mai sănătos. Datorită conținutului ridicat de zahăr, mierea trebuie consumată cu moderație. Pentru a profita din plin de efectul puternic anti-îmbătrânire al mierii, o puteți folosi chiar și în diverse măști hidratante.
Citește continuarea pe pagina 2 >Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.