Regulile de aur pentru prevenirea accidentului vascular cerebral

Regulile de aur pentru prevenirea accidentului vascular cerebral

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 July 2022 in SanatateSfaturiStiinta

De ce este necesară prevenirea accidentului vascular cerebral? De ce este relevant pentru aproape toată lumea? În ce constă? Vom vorbi mai pe larg despre această problemă serioasă și complexă în acest articol. Grupul de risc pentru această boală este atât de mare încât aproape toată lumea se poate găsi pe această listă. Convinge-te singur.

Persoanele cu risc de accident vascular cerebral sunt:

  • persoanele cu vârsta de peste 55 de ani;
  • rudele celor care au avut un accident vascular cerebral;
  • hipertensiune;
  • persoanele cu diabet zaharat;
  • fumători și consumatori de alcool;
  • persoanele care au probleme cu excesul de greutate;
  • persoanele care iau contraceptive și medicamente hormonale cu estrogeni

Dacă vă aflați într-un grup de risc, ar trebui să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și să vă ocupați de prevenirea bolii în avans, să consultați un medic, să înțelegeți cum apare boala și cum vă puteți ajuta chiar acum.

Accidentul vascular cerebral apare în două scenarii principale:

1. AVC ischemic apare atunci când sângele nu mai curge prin arterele care hrănesc o anumită parte a creierului (din cauza depunerilor plăcilor aterosclerotice, a unui cheag de sânge, a scăderii tensiunii arteriale, a scăderii sângelui pompat de inimă sau a creșterii, vâscozitatea sângelui duce la formarea de cheaguri în vasele creierului).

2. AVC hemoragic se manifestă prin hemoragie cerebrală ca urmare a unei creșteri bruște a tensiunii arteriale care duce la rupturi ale vaselor de sânge din creier.

Se crede că prevenirea la timp a accidentului vascular cerebral poate preveni această afecțiune periculoasă în 80% din cazuri.

Principiile de bază ale prevenirii pot fi rezumate în următoarele puncte:

Aport moderat de sare (nu mai mult de 5 g pe zi adică aproximativ 1/2 linguriță);

Eliminarea din alimentație a alimentelor bogate în colesterol, grase și grele. Ponderea tuturor grăsimilor în valoarea energetică totală a alimentelor nu trebuie să fie mai mare de 30%, ponderea grăsimilor animale – nu mai mult de 1/3 din cantitatea totală de grăsimi consumată, aportul de colesterol – mai puțin de 300 mg.

Creșteți consumul de fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pește, ulei de măsline.

De asemenea, conform datelor din revista Stroke and Vascular Neurology, există o legătură între bolile cardiovasculare și nivelul de homocisteină (un aminoacid din corpul nostru). Studiile au arătat că suplimentarea cu vitamina B reduce nivelul de homocisteină cu aproximativ 25% și riscul de accident vascular cerebral cu 10% , indicând necesitatea suplimentării cu vitamina B12, acid folic și vitamina B6, desigur, după consultarea unui medic și verificarea deficitului acestor vitamine;

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!