Medicii ne explica care sunt efectele negative ale ceaiului negru și verde

Medicii ne explica care sunt efectele negative ale ceaiului negru și verde

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 July 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Pofta excesivă de ceai negru și verde vă poate dăuna sănătății. Potrivit medicilor, unele dintre ingredientele din ceaiuri cresc riscul de tulburări gastro-intestinale, leziuni hepatice, leziuni ale sistemului nervos și chiar sângerare. Cum să bei ceai fără să dăuneze sănătății și cui se recomandă limitarea consumului vom explica în acest articol.

Beneficiile și efectele negative ale ceaiului

Medicii au vorbit despre beneficiile și efectele negative ale ceaiului și au numit categoriile de persoane care ar trebui să folosească această băutură cu prudență. Ceaiul conține mii de compuși biologici: vitamine (A, C, K, β-caroten), aminoacizi, acizi organici, lipide, proteine, carbohidrați și cofeină. În plus, ceaiul conține micronutrienți fluor, bor, cobalt, cupru, mangan, molibden și zinc.

Datorită acestui fapt, ceaiul are o varietate de proprietăți benefice. De exemplu, poate avea efecte antioxidante și antimicrobiene și poate scădea colesterolul din sânge.

În același timp, adaugă medicul, unele componente ale ceaiului (de exemplu, catechinele și cofeina) pot fi dăunătoare sănătății atunci când sunt consumate în cantități mari. În special, iubitorii de ceai puternic preparat se pot confrunta cu tulburări gastro-intestinale (de la greață la constipație) și chiar cu leziuni hepatice. În plus, ceaiul poate avea și un efect negativ asupra sistemului nervos și poate provoca tulburări de somn.

Potrivit nutriționistului, o cantitate sigură de ceai verde este de cel mult trei căni pe zi, iar la ceaiul negru este de 4–5 căni pe zi, cu condiția să fie preparat corect: 1 g de frunză uscată de ceai la 100 ml de apă.

Medicii observă că mai mulți nutrienți, inclusiv antioxidanți și vitamine, se găsesc și în alte alimente, cum ar fi pestele. Iarna, dieteticienii recomandă în special speciile grase de pești, totuși, îndeamnă să nu uităm de complexele speciale de vitamine.

Consumul de ceai este contraindicat persoanelor cu tulburări precum depresia și anxietatea, aritmii, boli de inimă, hipertensiune arterială, precum și boli de rinichi, boli hepatice cronice, ulcer gastric și ulcer duodenal.

În plus, ceaiul nu trebuie băut de persoanele care iau aspirină și alte medicamente care reduc coagularea sângelui, medicamente antiinflamatoare și unele antidepresive. Cert este că ceaiul poate spori efectul acestor medicamente și poate crește riscul de sângerare, explică medicul.

Femeile care iau medicamente ce conțin estrogeni (cum ar fi contraceptivele hormonale) ar trebui să consume ceaiul cu prudență, din cauza riscului de creștere a anxietății, a tensiunii arteriale și a aritmiilor cardiace.

– Ceaiul interferează și cu absorbția suplimentelor de fier și a medicamentelor cu acid folic (care este deosebit de important pentru femeile însărcinate și persoanele cu anemie), de aceea nu se recomandă consumul cu o oră înainte și după două ore de la administrarea suplimentului de fier, spune medicul endocrinolog.

În plus, ceaiul tare nu trebuie băut înainte de operație – acest lucru poate duce la sângerare.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!