Majoritatea medicilor ne atrag atenția despre efectele negative pe care îl are colesterolul asupra organismul nostru, în special la bătrânețe. Specialiștii afirmă că acesta este prezent în majoritatea viețuitoarelor, chiar și în citoplasma bacteriilor.
Ce este colesterolul și cum ne afectează sănătatea?
Colesterolul este o substanță de origine organică, care este produs chiar de structurile celulare, fiind una dintre componentele importante pentru viața acestor structuri. Colesterolul este sintetizat și folosit ca material de construcție care formează membrana protectoare a oricărei celule.
Colesterolul:
– ajută celulele să fie elastice, să își schimbe forma, să introducă elementele necesare în structură și să elimine produsele de degradare,
– participă la sinteza hormonilor,
– reglează transportul vitaminelor liposolubile,
– este responsabil de procesele cognitive ale creierului,
– participă la transmiterea impulsurilor musculare datorită funcțiilor de normalizare a conexiunilor nervoase,
– este necesar pentru producerea de vitamina D,
– este necesar pentru producția de bilă,
– tratează diverse leziuni ale pereților vaselor de sânge, formând acumulări antiinflamatorii – plăci de colesterol.
Conceptul de colesterol „rău” și „bun”.
Aproximativ 75% din colesterolul liposolubil este sintetizat în ficat, restul este ingerat cu alimente. Există 2 categorii de colesterol cel „bun” – format din lipoproteine cu densitate mare și cel ,,rău” – cu densitate scăzută.
Se susține că colesterolul „rău”, care se duce de la ficat către organe, formează plăci pe pereții vaselor de sânge, iar colesterolul „bun”, dimpotrivă, se duce de la organe către ficat, conectează excesul de lipoproteine „rele” și previne boala de inima.
Există mai multe astfel de plăci sau acumulări pe pereții vaselor de sânge la persoanele bătrâne. Din acest motiv, mulți cred că alimentele grase sunt foarte dăunătoare pentru inimă și vasele de sânge și nu ar trebui consumate. De asemenea, li se spune că este necesar să ia cât mai multe medicamente statine , care scad colesterolul.
De ce are nevoie organismul de colesterol „rău”?
În natură, absolut totul a fost creat cu un motiv. Așadar, la întrebarea ,,De ce organismul produce o substanță care se lipește de pereții vaselor de sânge?”, există un răspuns foarte simplu – înseamnă că organismul însuși are nevoie de ea! S-a dovedit că lipoproteinele cu densitate scăzută au proprietăți antiinflamatorii.
Acestea se lipesc de învelișul arterelor în acele locuri în care există microtraume și leziuni, vindecându-le și reducând inflamația. Cele mai multe dintre aceste leziuni sunt la vârstnici, deoarece pereții vaselor lor suferă modificări legate de vârstă. Organismul lor produce din ce în ce mai mult colesterol pentru a vindeca astfel de daune.
Astfel de procese provoacă creșterea nivelului de zahăr în sânge. De ce toată lumea vorbește despre necesitatea scăderii colesterolului, dacă aduce astfel de beneficii? Poate pentru că profitul din vânzarea de medicamente pentru scăderea colesterolului este calculat în cifre cu multe zerouri, iar preocupările farmacologice nu intenționează să scadă profitul. Recent, medicamentele cu statine au început să fie prescrise chiar și copiilor.
De ce grăsimi are nevoie organismul?
Citește continuarea pe pagina 2 >Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.