Iodul pentru imunitate și pentru persoanele cu probleme cu tiroida

Iodul pentru imunitate și pentru persoanele cu probleme cu tiroida

Publicat de Tudor Mihalache pe 28 July 2022 in SanatateSfaturiStiinta

Iodul este foarte important pentru buna funcționare a sistemului imunitar. În acest articol vă vom prezenta cum ne afectează iodul imunitatea și cât de important este acesta pentru persoanele cu probleme cu tiroida?

De ce are nevoie organismul de iod?

Iodul este cel mai important micronutrient necesar sintezei hormonilor tiroidieni – stocheaza aproximativ 80% din acest element. Glanda tiroidă este un organ endocrin situat în gât și care seamănă cu un fluture. Hormonii tiroidieni includ tiroxina (T4), triiodotironina (T3) și calcitonina. Ele afectează funcționarea sistemului nervos, reglează metabolismul, susțin sistemul osos și circulator. Nevoia de iod variază în funcție de vârstă și starea fiziologică – variază de la 50-200 mcg.

Beneficiile iodului

Iodul este benefic în special pentru persoanele cu probleme cu tiroida și îndeplinește multe funcții importante în organism:

  • participă la sinteza hormonilor tiroidieni,
  • combate radicalii liberi;
  • susține sistemul imunitar;
  • este implicat în producerea hormonilor reproductivi.

Despre iod și imunitate

Dacă suferim de deficiența de iod în organism înseamnă că avem mai multe șanse să dezvoltăm diverse infecții. Organismul nu se poate apăra eficient împotriva invaziei microbiene, care poate duce la progresia accelerată a bolii. Acest lucru se datorează faptului că iodul susține sistemul imunitar, protejându-l eficient de inflamație.

Iodul are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice. Este un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi. Deficiența de iod provoacă infecții mai frecvente, în principal ale sistemului respirator. O cantitate suficientă din acest element vă ajută să subțiați mucusul și să opriți curgerea nasului. Iodul este, de asemenea, utilizat în tratamentul rănilor dificil de vindecat, escarelor sau inflamațiilor pielii.

Consecințele deficitului de iod

În regiunile depărtate de mare, iodul este în cantități mai mici, ceea ce poate crește riscul de apariție a bolilor tiroidiene. Consecințele deficienței prelungite de iod în corpul uman sunt foarte grave. Această deficiență poate duce la hipertrofia glandei tiroide (gușă), o încetinire a metabolismului și o încălcare a termoreglării organismului. Semnele de avertizare ale deficitului de iod includ, de asemenea, oboseala cronică, sistemul imunitar afectat, apatie și insomnie.

Consecințele excesului de iod

Valabil ca la orice alt produs, moderația este importantă. Excesul de iod poate provoca hipertiroidism, hiperreactivitate a glandelor salivare, vărsături, diaree și boli cardiovasculare.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache